PERAK


Walaupun media massa sentiasa memberi perhatian kepada emas, saya percaya bahawa berita dari media selalu ketinggalan. Ya memang saya tidak nafikan bahawa emas akan melepasi paras $ 2,000 auns dalam masa terdekat tetapi saya juga memberi sepenuh perhatian saya kepada aset pelaburan komoditi  di mana kebanyakan orang kurang memberi perhatian, iaitu PERAK!
Perak, Emas Alaf Baru!
Saya mula melabur komoditi perak ketika harganya di paras $15 dan sebab-sebab yang saya melabur dalam perak adalah mudah:
Pertama, semua alat elektrik perlu kepada bahan perak. Perak adalah lebih daripada logam berharga. Ia adalah logam industri dengan daya ketahanan yang tinggi untuk haba dan kekonduksian elektrik tertinggi berbanding mana-mana elemen lain. Dengan permintaan yang semakin meningkat bagi telefon bimbit, komputer dan panel solar, ini telah mencetuskan permintaan yang lebih besar untuk perak.
Kedua, seperti yang kita lihat kemungkinan peningkatan keadaan hiperinflasi, emas berpotensi kembali semula sebagai mata wang rizab muktamad. Apabila hari itu tiba, perak akan kembali semula seumpama “emas untuk orang berkemampuan sederhana”. Sepanjang sejarah, perak telah memainkan peranan yang penting sebagai satu cara pertukaran atau wang.
Kegunaan logam perak
Pada purba Dinasti Ming, satu auns emas adalah sama dengan nilai empat auns perak. Perak telah digunakan untuk membeli makanan harian, barangan dan perkhidmatan. Itulah sebabnya apabila kita melafazkan ‘BANK’ dalam bahasa Mandarin, ia juga mempunyai satu lagi erti yang ‘Penyimpanan Perak!’
Pembetulan Harga Perak
Pada bulan April 2011, harga perak mula menjunam dan melalui pembetulan  harga yang mengambil masa lebih daripada setahun. Bagaimanapun, saya percaya bahawa pembetulan harga  ini akan berakhir. Seperti emas mula bergerak pada masa-masa apabila pelonggaran kuantitatif norma, perak akan bergerak pantas. Dengan peranan dua sifat perak iaitu sebagai logam berharga dan industri, ini akan mempercepatkan lagi kenaikan harga yang tinggi!
Harga perak akan mula melonjak ke paras lebih tinggi kali ini, $50 akan menjadi sasaran yang mudah dicapai.
Membeli Rendah, Jual Tinggi
Pengetahuan asas pelaburan adalah untuk membeli rendah & menjual pada harga tinggi. Harga perak pada ketika ini adalah rendah justeru peluang terbaik untuk membeli sebelum berlakunya pemindahan kekayaan yang terbesar di dalam sejarah. Cara terbaik untuk melabur dalam komoditi perak hari ini adalah untuk membeli syiling dan bar.
Syiling perak pilihan saya adalah Dirham Public Gold kerana harganya begitu rendah malah spread margin yang rendah manakala SILVER BAR juga dari keluaran Public Gold. Jadi, tunggu apa lagi!

Silver Bars100g_s.png250g_s.png500g_s.png1kg_s.png
MetalAgAgAgAgAg
Weight (g)100250500100029.57
Size (W x L, mm)25 x 4835 x 7040 x 8852 x 114 -
Thickness (mm)810141738
Purity999999999999
10 Dirham Launch
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger