Home » , » Didik Anak Berniaga Seawal Usia

Didik Anak Berniaga Seawal Usia

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Apakah rancangan anda untuk masa depan  anak-anak? Sejujurnya saya tidak mahu anak-anak saya makan gaji. Cukuplah saya dan suami sahaja yang makan gaji. Semoga 'makan gaji' tidak menjadi 'genetik' keluarga saya. Saya sedang cuba untuk set kan minda anak2 untuk menceburi bidang ekonomi dan perniagaan. Bukankah Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa sesungguhnya 90% daripada peluang pekerjaan adalah dalam sektor perniagaan!

Makan gaji risikonya memang sangat rendah. Setiap hujung bulan pasti akan ada duit gaji masuk. Berbeza dengan org yang bekerja sendiri, bisnes sendiri...setiap hari mereka perlu berusaha lebih untuk memastikan ada keuntungan dan memastikan pendapatan bulanan mereka melebihi liabiliti. Justeru itu, saya kira kebergantungan orang yang bekerja sendiri kepada Allah akan jauh lebih tinggi berbanding orang yang makan gaji.

Dari pengamatan saya, setinggi mana pun pangkat individu yang makan gaji itu, beliau tetap akan bekerja di bawah telunjuk majikan. Pekerja yang makan gaji tidak bebas membuat keputusan sendiri. Jika majikannya pula jenis yang garang dan tidak rasional maka selalu stresslah pekerja tersebut. Stress ini pula akan mengundang pelbagai penyakit seperti darah tinggi, sakit jantung dan kanser.

Untuk saya yang sudah berumur 40 tahun ini mungkin agak lewat untuk mengubah haluan pekerjaan diri. Lagipun saya kira mengajar sudah sebati dalam diri saya. Saya memang suka mengajar tapi saya tidak suka dengan tugasan guru yang banyak dibebani dengan kerja2 perkeranian dan bukannya core business. 

Mama: Mun boleh, dah besar kelak, Ikmal & Dina ibohlah kerja makan gaji. Mama percayak anak-anak mama mampu untuk cipta kerja dirik mpun. Aim untuk jadi enterpreneur oneday. 

Adek : Apa kelebihannya ma? 

Mama : Enterpreneur boleh create peluang pekerjaan..boleh bekerja mcm Steve Jobs dan Mark Zuckerberg. Bila dah jadi enterpreneur, kitak duak boleh buat peraturan dirik mpun utk pekerja-pekerja. Contohnya solat duha berjemaah sebelum mula bekerja, solat zuhur n asar berjamaah di surau milik syarikat...insentif mengerjakan umrah untuk pekerja paling cemerlang...

Itulah antara dialog biasa saya bersama anak-anak. Tapi bagaimana mungkin mereka menjadi enterpreneur kalau bakatnya kita tidak gilap di usia muda. Sebagai seorang ibu, saya juga sebenarnya risau apabila melihat anak-anak saya gemar dan ketagih bermain komputer games. Jika anak-anak terlalu banyak bermain pc games, anak-anak kita akan kurang softskillnya. Boleh menjadi seperti robot tanpa perasaan...

Akhirnya saya come out dengan satu idea. A 'realiti games ' yang diolah dpd pc games. Saya namakan games ini sebagai 'Quail Ville'. Dua bulan lepas, kami sepakat untuk serius set up bisnes penternakan puyuh. Saya bertindak seperti share holder yang mengeluarkan modal. Ikmal (13 thn) saya lantik sebagai Production Manager.  Irdina (11 tahun) pula memegang jawatan sebagai Account Manager.  

Sebagai Production Manager,  Ikmal bertanggungjawab memastikan stok puyuh dan telurnya cukup-cukup utk pasaran. Kalau terlalu sedikit, sayang nanti hilang customer.  Kalau berlebihan, nanti harga akan drop pula.  (Sama mcm emas juga hehe). Saya siap keluarkan modal untuk membeli incubator galakkan bagi menetaskan telur puyuh. Wang keluar dan masuk pula direkod oleh Account Manager dalam buku lejer. Resit beli dan jual pun sentiasa dipastikan ada dan dilfailkan.

Alhamdulillah, setakat ini sudah dua kali Irdina dan Ikmal menjual puyuh. Wang masuk sudah mula ada. InsyaAllah minggu depan,  telur puyuh akan sedia untuk dijual kepada kawan2 di sekitar Kuching..

Kesimpulannya: 
Bisnes kecil-kecilan puyuh ini mampu:
1. Melatih anak-anak sikap bertanggungjawab, berdikari, bekerja sama serta sifat sayangkan makhluk Allah. 

2. Memberi pengalaman 'hidup sebenar'. Quail Ville seolah-olahnya seperti sebuah syarikat peniagaan sebenar.

3. Menanamkan sifat suka memberi dan berdekah dalam diri anak2.  Setiap awal pagi selepas solat subuh, anak-anak akan memberi makan puyuhnya dulu. Itukan contoh sedekah kepada makhluk Allah. Plan saya lagi, untung puyuh ini juga akan disedekahkan sebagiannya. Alangkah seronoknya bila anak- anak dapat bersedekah dengan wang hasil titik peluhnya sendiri. Subhanallah.

4. Jika ada untung lebih nanti, , insya Allah ianya akan ditukarkan  ke bentuk emas dan perak fizikal.

Semoga apa yang saya kongsi hari ini memberi manfaat kepada semua. Semoga anak-anak kita boleh membesar dengan kreatif dan inovatif diiringi dengan nilai sahsiah yang tinggi.  Amiin.

Emas Emas Juga. ..

Haryati Binti Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
0198899467 (boleh whatsapp)

P.s. gambar di bawah saya akan edit lagi susunannya bila saya balik. Now saya di kl menghadiri seminar kreativiti dan inovasi kurikulum. 


Baby puyuh yang sangat kiut...
Semua bil disimpan dan direkod Oleh Account Manager, Irdina Hani (11 tahun)
 Baby puyuh menetas dalam Incubator

Bekas makanan ini Production Manager, ikmal Hakimi (13 thn) yang cipta :)
Ini pun kerja production manager dibantu oleh account manager :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger