Home » » Komisen CikguEmas.Com Untuk Bulan April 2013

Komisen CikguEmas.Com Untuk Bulan April 2013

Assalamualaikum wbt & Salam 1 Malaysia, 


Artikel ini ditaip semasa saya dlm penerbangan dr KL ke Kuching. Saya baru balik dr menghadiri Perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2013 yang telah dilancarkan oleh TPM kita malam tadi.




Di KLIA td sempat membeli coklat utk buah tangan utk staf SMKBL yang banyak membantu saya esp utk Kak Dyg Majalipah dan En Ahmad Nurul Izzie. Tqvm...sesungguhnya hutang budi, ku bawa mati. Hanya Allah yang mampu membalasnya. Juga coklat utk pelajar kelas 4Setia...dalam masa 5 bulan ini terlalu sibuk. Hinggakan cikgu terlepas pandang terlupa memberikan hadiah birthday...insya Allah,  lepas cuti nanti akan tertunailah. Will be a surprise.  Insya Allah.


Seronoknya ada gambar kat dalam Paper Utusan Malaysia Hari ini 17Mei 2013...
Teka yang mana satu saya?


Sepatutnya saya & rakan projek iaitu Pn Hafsah balik ke Kuching pada 19 Mei 2013, tapi memandangkan kami mesti menghadiri Majlis Anugerah Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Sarawak pada 21Mei13 di Kapit maka kami mohon utk balik awal. Al-maklum utk ke Kapit, kami perlu menaiki flight dr Kuching ke Sibu. Lepas tu, naik cab ke wharf Sibu untuk menaiki express boat ke Kapit pula. Actually johan kategori individu sekolah menengah, rendah dan prasekolah dari negeri lain pun balik hari ini juga. 

Saya balik hari ini, anak-anak tak tahu pun...saja nak surprise kan mereka.  Landed nanti husband jemput, then dia pergi solat jumaat. Saya pula pergi jemput anak2. Sure surprise. Can't wait my buah hati aset akhiratku, Irdina Hani. Jam 6 petang nanti pula, jemput Ikmal pula :)


Maka tinggallah En Mohd Sayuti setia menjaga booth kami. 
Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas bantuan En Sayuti, yang sering berseloroh dengan kami dalam Bahasa Sarawak. Org Semenanjung tapi sangat fasih 'kelaka' Sarawak :) Dalam gambar dia sentiasa nampak garang tapi at least gambar ini ada inovasinya :) 

Hadiah daripada kami buat warga SMKBL..

Mlm tadi semasa Timbalan PM, Dato' Muhyiddin Yassin sedang berucap saya sempat lock 10g Thai Fook goldbar 999.9 utk seorang rakan guru fizik yang berada di Kuching. Alhamdulillah,  sudah ramai rakan-rakan saya yang mula sedar kepentingan menyimpan emas. Kesempatan harga drop semalam mereka tidak lepaskan.


Berbalik kepada cerita Hari Guru, rasanya masih belum lewat  untuk saya mengucapkan berbanyak terima kasih buat anak2 didik CikguEmas.com. Tahun ini special, bukan sahaja dapat ucapan daripada pelajar2 sekolah, malah ucapan selamat daripada anak didik di 'kelas' CikguEmas.Com. Tqvm kerana sudi whatsapp/sms/email/facebook saya. Semoga kita terus berjaya dlm pelaburan emas ini. Semoga pelaburan emas dunia ini mampu memberikan kita peluang untuk menjana aset akhirat juga. Biarkah kita pegang pada konsep 2in1 :) Semoga impian kita dpt direalisasi dlm masa yang lebih singkat.


Hari ini saya nak share dgn rakan pembaca berapa jumlah komisen saya. Nak tahu tak berapa? Alhamdulillah,  hasil eksperimen dan usaha berkongsi ilmu percuma yang praktikal ttg pelaburan emas Public Gold ini, nampaknya sudah mula membuahkan hasil.
RM6190, melebihi gaji sebagai seorang guru. 
Realiti nampak mahal tapi jika dibandingkan sedekah jariah seorang guru di sekolah...tak terbanding besarnya pahala seseorang guru mendidik anakbangsanya :)
 
Perhatikan:
1. Jumlah belian saya = RM74896.00
2. Jumlan komisen beli = RM74,896 x 2% = RM1497.92
3. Jumlah buyback = RM234,961.00
4. Jumlah komisen buyback = RM7234,961 x 0.5% = RM1174.82
5. Komisen diperolehi dpd rangkaian = RM872.33 + RM1302.05 + RM1342.92 = RM3517.30

No 1- No. 4 adalah komisen hasil dpd saya mengurus emas saya sendiri, di mana bila harga drop saya beli dan harga naik saya jual. Bukan bermaksud saya ada emas yang beratnya berkilo-kilo. Cumanya, saya bahagikan emas saya kepada 3 bahagian.  Apabila harga drop, saya beli satu bahagian, drop lagi beli satu bahagian lagi. Kalau ditakdirkan harga naik dan agak-agak dah untung 1-2%, saya jual portion pertama yang saya beli. Kalau harga naik lagi, saya jual pula portion kedua. (Nantikan artikel saya yang seterusnya tentang kaedah CikguEmas.Com ini)


No. 5 pula adalah komisen yang saya perolehi hanya dgn berkongsi ilmu dgn rakan2. Alhamdulillah, bulan ini lumayan komisennya. Sebagai menghargai customer & dealer yang lock emas dan perak melalui saya, saya wakafkan sebahagian daripada untung ini ke institusi yang berhak atas nama kalian juga. Semoga wakaf ini menyumbang kepada aset akhirat kita. Aamiin.

Klik di sini untuk view harga emas semasa dan mendaftar secara PERCUMA sebagai pelanggan Public Gold:
http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121

Untuk video youtube cikguemas:
bermanfaat
http://www.youtube.com/channel/UCDKBim2AvHvdt21HP78cMqA?feature=watch

Emas, Emas Juga,
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
019-8899467 (whatsapp/sms/viber)


Harga sangat rendah. Jika anda belum bermula, cadangan saya belilah emas yang spreadnya rendah seperti 10dinar dan 250g. Saya jangka dalam masa seminggu dua, kita sudah boleh menjualkan emas kita untuk mendapat profit at least 2%. Insya Allah.
December 2012, saya beli 6 x 1kg silver dengan harga RM3690 sekilo, campur transport RM60 per piece, maksudnya saya spend RM3740 x 6 untuk 6 kg silver. Perhatikan harganya sekarang...RM3690 - RM2731 = RM959...hampir RM1k beza. Pesan saya: Beli sekarang, sementara anda masih berpeluang!

4 comments:

Denaihati said...

tahniah dengan komisen yang lumayan dan kalau tak terlambat nak ucapkan selamat hari guru.

Cikgu Emas said...

Alhamdulillah,
Denaihati, tqvm. Seronok bila blogger popular singgah di teratak emas saya ini :)
Memang lumayan komisyen CikguEmas kali ini. Semoga rezeki kita terus melimpah. Semoga kita mampu istiqamah terus memberi kepada yang berhak. Aamiin.

TIPS BUAT DUIT DENGAN BLOG said...

menarik! ciktom mmg suka bab pelaburan emas..cuma belum yakin nak beli emas dlm btk jongkong+ayah tak galakkan...ciktom lebih kpd barang kemas...

Tahniah cikgu!

Pn. Haryati Mohd Sarkawi said...

Terima kasih Cik Tom.
Saya dulu pun gitu jugak. Mula beli emas pelaburan ini pun modal daripada hadiah anak menang pertandingan Kreatif Sains Matematik Anjuran Institut Terjemahan Negara. Hadiah RM15k itulah permulaan saya. Dipendekkan cerita, kita perlu ilmu untuk bermula. Saya percaya kalau Cik Tom kaji, dinar dan goldbar akan menjadi pilihan Cik Tom :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger