Home » » Banking Scam - Penipuan Di Internet Banking

Banking Scam - Penipuan Di Internet Banking

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Pernah tak anda menerima email seperti ini? Jika anda mempunyai internet banking tetapi jarang menggunakannya pasti anda terkejut besar dengan email seumpama ini. Tidak mustahil anda akan terus respons dan menekan "UPDATE NOW". Inilah yang berlaku kepada individu yang saya kenal rapat sebentar tadi. Katanya semalam, dia terima email seperti ini dan tanpa berfikir panjang dan tanpa curiga dia terus klik Update Now...Kesian...saya tak tahu nak kata apa. Tengahari tadi bila disemak memang sah, Scammer itu telah mengeluarkan RM1500 daripada akaun RHB nya. Kesian. Itulah duit gaji extra bulan ini...untuk belanja peribadi. Alhamdulillah, rumah dan kereta dia dah selesai dibayar.


Apakah nasihat yang patut saya berikan padanya?

"Mungkin ada hikmah di sebalik semua yang telah berlaku" ?
"Cuba kaji sumber pendapat awak...maybe ada sebab kenapa gaji bulan ini tak berkat" ?
"Awak bayar tak zakat? Mungkin sebab rezeki tak bersih, maka Allah tarik balik sebahagian daripadanya"?

Astaghfirullahalazim...none of the above. Teman baik saya ini sangat BERSIH orangnya. Jangankan berbuat jahat, apatah lagi menipu, menganiaya dan hasad dengki kat orang. Seumur hidup mengenalinya, dialah antara orang terawal yang akan menghulurkan bantuan jika ada rakan2 atau staff2 nya memerlukan. Zakat? Masya Allah...Bukan saja zakat, wakaf dan ibadah qurban pun memang amalannya...

At last saya teringat kata-kata Prof Muhaya di radio IKIM. Katanya, "jika ada orang berhutang dengan kita dan jika dia masih belum membayar hutangnya, selagi kita tidak memakinya, selagi itulah jumlah hutang tadi adalah seumpama kita bersedekah setiap hari." Mungkin itu nasihat yang terbaik. Tidak mustahil Allah ingin menaikkan darjatnya dengan memberinya dugaan seperti ini. Doa saya setulus hati, semoga dia sabar, tabah dan dapat menangani stressnya dengan dugaan hidup ini. Semoga Allah memberikannya rezeki halal yang berkat dan melimpah ruah selepas ini. Amiin.

Now, mari kita kaji bagaimana penipuan di internet boleh berlaku...Kita belajar daripada kelemahan dan kesilapan rakan-rakan.

Robbers don't just use KNIVES, they use the INTERNET too. 
Inilah iklan peringatan yang terpambang di website Maybank. 

Terdapat 3 cara internet banking scammers bertindak iaitu melalui email, panggillan telefon ataupun sms. Berikut adalah cara mereka beroperasi. Untuk penerangan yang lebih detail, sila ke Persatuan Bank Malaysia (The Associations Of Banks In Malaysia)


Perhatikan statement daripada pihak RHB ini...
"Please be informed that the bank will never ask the customer to reveal....."

Semoga artikel ini boleh membendung, dan memberi panduan kepada pengguna internet banking.

Jika ingin membeli emas / silver PG, atau ada sebarang persoalan, segera hubungi saya.

1. Untuk view harga emas yang updated, sila layari:
http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121

2. Untuk video youtube saya, jemput ke:
http://bit.ly/ZdE8lM

Haryati Binti Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
019-8899467 (whatsapp boleh)
cgharyati@gmail.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger