Home » » Buat Appointment Mycard untuk anak 12 thn

Buat Appointment Mycard untuk anak 12 thn

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya collect MyKad anak saya Muhd Ikmal Hakimi. Sebenarnya kita kena buat MyKad anak dalam masa sebulan selepas harijadinya yang ke 12. Jika tidak penalti akan dikenakan. Boleh rujuk Website JPN untuk kadar charge kelewatan. Isnin lepas, lepas hantar produk PG untuk buy back ke branch PG di Satok, saya dan Ikmal ke Jabatan Pendaftaran Negara di Simpang 3, Kuching. Punyalah ramai manusia. Kita ambik nombor giliran jam 12.30. Jam 2.30 baru siap proses. Akibat lapar sangat, sempat kami ke kantin untuk lunch. Yang tak bestnya bila balik ke kaunter JPN tadi, belum lagi turn kami! So saya apa lagi, saya pun isilah borang komen. Biasalah komen saya, "Masa beratur berlalu lama, dapat nombor jam 12.30, 2.20pm tak dapat layanan lagi!"

Selepas selesai urusan barulah saya tahu rupa-rupanya, JPN Sarawak ni ada talian hotline. Mereka cekap sebenarnya, cuma kita sahaja yang tak tahu. Nasihat saya untuk parents yang anaknya dah berumur 12 tahun, kalau nak buat Mykad anak, baik buat appointment dulu. Nombornya ada kat bawah ini. 
Hubungi No. Tel 082-237850 untuk membuat appointment

Sebelum collect MyKad, jangan lupa call JPN dulu. Buat appointment.
Kalau buat Mykad di Simpang 3, Mykad siap dlm masa 24jam. 
Kalau buat kat cawangan lain di Kuching, siap sebulan. 



Tengahari tadi saya buat appointment untuk collect MyKad, sekejap je settle. Tak sampai 10 minit dah boleh balik!

Tahniah kepada Jabatan Pendaftaran Sarawak. Memang patut dapat anugerah :)

Opps...lupak pulak, cerita pasal emas, 3 hari lepas harga naik, semalam harga drop pulak. Sayang saya tak jualkan semua emas saya yang dah untung, kalau tak hari ini saya dah boleh beli semula. Perhatikan Otai Wazir TokeyEmas ini. Sempat lock 3 keping 250g emas gold bar! 

Credit to Wazir TokeyEmas
"Dear Wazir, Hari ini saya pinjam gambar 3 keping emas 250g yang bernilai RM 45,037.00 sekeping. InsyaAllah oneday saya akan ambik gambar dgn item yang sama n posing yang sama  dan bagi balik gambar yang saya pinjam ok :) "

3 keping dah RM135,111.

Kalau anda lock 3 keping emas 250g macam ni, saudara automatik akan menjadi PRIORITY DEALER Public Gold. Anda akan enjoy 1.5% komisen ke atas jumlah belian anda dan enjoy 0.5% komisen ke atas jualan anda. Katakan anda menjualkan emas anda sebulan selepas anda membelinya, anda tetap akan menjadi Priority Dealer, walaupun realitynya emas di tangan anda kurang daripada RM100k.

Nasihat saya untuk anda yang mampu, lock saja RM100k. Then jualkan semula untuk mendapat balik modalnya. Saya dah perhatikan, jika anda membeli emas yang spreadnya rendah seperti emas 250g yang spreadnya hanya 4.5%, kadang dalam masa sebulan pun dah boleh jual balik dan dapat balik modal & komisen.






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger