Cara Lock Harga Emas Secara Online & Sistem Pesanan Ringkas (SMS)

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, saya semakin mahir menggunakan software video capture. Di samping untuk bisnes emas, InsyaAllah next year saya boleh buat recording untuk pengajaran dan pembelajaran pelajar-pelajar saya di sekolah. So, bila2 ada meeting / kursus di luar, bolehlah mintak lab Assistant saya, En Shahlan untuk mainkan videonya. Saya nak puji Lab Assistant saya ni. So far I love working with him. Kalau saya mampu bagi anugerah, saya akan bagi anugerah khidmat cemerlang every year untuknya :)

Satu lagi, untuk rakan guru, kita boleh pelbagaikan cara p&p kita dengan menggunakan video seperti ini. Once a while let the computer talk. Katakan kita buat video latihan...pasangkan video utk paparkan soalannya, then pause. Bagi masa 5 minit untuk pelajar jawab. Dalam masa yang sama kita boleh walk around the class utk semak kerja pelajar. Then, on semula video. Kalau ada wireless mouse lagi best. Boleh control dari jauh. Itulah yang saya praktikkan selama ini. Work smart :)

But wait. Siapa yang mengajarkan saya cara menggunakan video ini? My 12 years old son! Muhd Ikmal Hakimi. Alhamdulillah, Ikmal is indeed a genius boy in IT. Inilah dialog saya dengan Ikmal...

Mama: Subhanallah, Ikmal memang genius sayang. Mama puji bukan kerana Ikmal anak mama. Mun anak orang lain dgn kebolehan yang sama pun mama akan puji juak.

Ikmal: *senyum dan matanya pasti bersinar...tenang hati mama nanggarnya :) *

Mama: Mal...Mesti ada sebab Allah berik kelebihan tok kat Ikmal. Allah sik jadikan sesuatu sia-sia. Mesti ada sebabnya sayang...

Ikmal: *Mata Ikmal makin besar...hehe* 

Mama: Ikmal mesti gunakan ilmu yang Allah berik ya dengan cara yang BIJAK. Mudahan jak oneday kelak Ikmal akan menjadi MUKMIN ENTERPRENUR yang boleh mewujudkan peluang pekerjaan kepada orang lain. Amiin...Dah enterpreneur mukmin, bolehlah Ikmal polah activity Islamic...contohnya Solat Duha sebelum start kerja :)

Dah mula melalut dah saya...Baiklah, kita cerita tentang emas pulak.
Semalam saya dah uploadkan satu lagi video dalam KOLEKSI VIDEO CIKGU EMAS di YOUTUBE.

Cara Lock Harga Secara Online & SMS


Saya juga sudah letakkan link ke Youtube Cikgu Emas, di ruang atas sekali website ini. Klik sahaja tajuk yang berkenaan. Semoga Video ini boleh membantu rakan-rakan dalam pelaburan emas ini.

Video terkini saya boleh memberi langkah-langkah jelas bagaimana cara untuk kita Lock Harga Emas Secara Online ataupun secara sms. Untuk makluman, Pelanggan Public Gold yang berdaftar boleh membeli / menjual / lock harga emas PG secara online pada bila-bila masa 24jam, 365 hari setahun TANPA perlu bantuan dealer. Maka, jika harga target tercapai pada jam 4 pagi, anda tidak perlu mengejutkan dealer untuk lock harga.

Untuk membolehkan anda menggunakan perkhidmatan online ini anda perlu mendaftar sebagai pelanggan Public Gold dahulu. Bagaimana caranya? Klik di sini:

Cara Daftar Sebagai Pelanggan Public Gold


Saja letakkan gambar emas 250g yang saya pinjamkan daripada Saudara Wazir TokeyEmas semalam.
Bagi motivasi bila nampak kilauannya :)

Buat Appointment Mycard untuk anak 12 thn

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya collect MyKad anak saya Muhd Ikmal Hakimi. Sebenarnya kita kena buat MyKad anak dalam masa sebulan selepas harijadinya yang ke 12. Jika tidak penalti akan dikenakan. Boleh rujuk Website JPN untuk kadar charge kelewatan. Isnin lepas, lepas hantar produk PG untuk buy back ke branch PG di Satok, saya dan Ikmal ke Jabatan Pendaftaran Negara di Simpang 3, Kuching. Punyalah ramai manusia. Kita ambik nombor giliran jam 12.30. Jam 2.30 baru siap proses. Akibat lapar sangat, sempat kami ke kantin untuk lunch. Yang tak bestnya bila balik ke kaunter JPN tadi, belum lagi turn kami! So saya apa lagi, saya pun isilah borang komen. Biasalah komen saya, "Masa beratur berlalu lama, dapat nombor jam 12.30, 2.20pm tak dapat layanan lagi!"

Selepas selesai urusan barulah saya tahu rupa-rupanya, JPN Sarawak ni ada talian hotline. Mereka cekap sebenarnya, cuma kita sahaja yang tak tahu. Nasihat saya untuk parents yang anaknya dah berumur 12 tahun, kalau nak buat Mykad anak, baik buat appointment dulu. Nombornya ada kat bawah ini. 
Hubungi No. Tel 082-237850 untuk membuat appointment

Sebelum collect MyKad, jangan lupa call JPN dulu. Buat appointment.
Kalau buat Mykad di Simpang 3, Mykad siap dlm masa 24jam. 
Kalau buat kat cawangan lain di Kuching, siap sebulan. 



Tengahari tadi saya buat appointment untuk collect MyKad, sekejap je settle. Tak sampai 10 minit dah boleh balik!

Tahniah kepada Jabatan Pendaftaran Sarawak. Memang patut dapat anugerah :)

Opps...lupak pulak, cerita pasal emas, 3 hari lepas harga naik, semalam harga drop pulak. Sayang saya tak jualkan semua emas saya yang dah untung, kalau tak hari ini saya dah boleh beli semula. Perhatikan Otai Wazir TokeyEmas ini. Sempat lock 3 keping 250g emas gold bar! 

Credit to Wazir TokeyEmas
"Dear Wazir, Hari ini saya pinjam gambar 3 keping emas 250g yang bernilai RM 45,037.00 sekeping. InsyaAllah oneday saya akan ambik gambar dgn item yang sama n posing yang sama  dan bagi balik gambar yang saya pinjam ok :) "

3 keping dah RM135,111.

Kalau anda lock 3 keping emas 250g macam ni, saudara automatik akan menjadi PRIORITY DEALER Public Gold. Anda akan enjoy 1.5% komisen ke atas jumlah belian anda dan enjoy 0.5% komisen ke atas jualan anda. Katakan anda menjualkan emas anda sebulan selepas anda membelinya, anda tetap akan menjadi Priority Dealer, walaupun realitynya emas di tangan anda kurang daripada RM100k.

Nasihat saya untuk anda yang mampu, lock saja RM100k. Then jualkan semula untuk mendapat balik modalnya. Saya dah perhatikan, jika anda membeli emas yang spreadnya rendah seperti emas 250g yang spreadnya hanya 4.5%, kadang dalam masa sebulan pun dah boleh jual balik dan dapat balik modal & komisen.






Lock Harga Untuk Menjual Emas PG bila harga target tercapai


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Isnin 2 hari sudah, saya hantarkan emas yang saya lock harga nya pada hari Sabtu 24/11 untuk jual balik secara online. Inilah keistimewaan Public Gold. Bila harga murah, kita boleh lock harga untuk beli. Bila harga dah tinggi dan kita perlukan duit, kita pun boleh lock harga untuk menjualkannya. Yang bestnya proses lock ini kita boleh buat bila-bila masa. Hatta, jam 2 jam 3 pagi pun boleh lock! Oppss...lupa pulak nak bagi tau. Kalau nak lock kan harga emas/ perak Public Gold ini, rakan-rakan pembaca perlu register sebagai pelanggan Public Gold dulu. Bagaimana caranya? Ha, KLIK saja di sini untuk video nya.

"Bagaimana Mendaftar Sebagai Pelanggan Public Gold?"


24 November 2012 Ahad jam 2.34am, kebetulan harga target saya tercapai. Maka saya pun lock jual balik kepada Public Gold secara online. Nak guna cara sms pun boleh...just ask me ok :)
Tak perlu, tunggu di pintu kedai. "Kedai emas PG" bukak 24 jam, 365 hari setahun!


Ada masa nanti saya buatkan video Cara Lock Harga Emas Online. Setakat ini saya dah uploadkan 4 video di YOUTUBE CikguEmas.com. Bolehlah rakan-rakan view secara online. Semoga siri video ini boleh membantu rakan-rakan dan menambah ilmu pelaburan emas agar tidak terjebak dalam skim ponzi yang memang sah-sah tidak menepati shariah. Yalah, rezeki kita nak bagi anak isteri makan...pastikan HALAL...bukan main-main ni...rezeki halal bila menjadi darah daging, insyaAllah akan melahirkan mukmin yang hatinya bersih dan tinggi kebergantungannya kepada Allah yang satu. InsyaAllah.

En Thomas sedang menyiapkan dokumen Buy back saya. 
InsyaAllah dalam masa 24 jam, Public Gold akan bank in cash ke akaun saya.

Perhatikan, saya lock jual 20g Gold bar PG pada 24/11/2011 iaitu Hari Sabtu. Oleh kerana office PG tak buka pada hari Ahad, maka saya menghantar emas ke PG Branch pada hari Isnin 26/11/12.

Dan...taraaaa! Perhatikan akaun maybank2u saya, PG dah bank in RM3499 ke akaun saya tepat pada keesokan harinya iaitu 27/11/12. Simple saja kan :)

Hmm...kesimpulannya, emas ini macam cash jugak. Boleh letgo bila2 masa :)
Cash money biasanya kita simpan di bank atau ASB atau di mana-mana unit trust.
Bila kita perlukan cash, kita withdraw...isi borang keluarkan duit dari bank.
Bezanya jika kita menukarkan cash kita ke bentuk emas fizikal, nilai duit kita akan kekal sama.
Apa yang saya maksudkan dengan nilai duit kekal sama?
Jumlah barang / perkhidmatan kita boleh beli tetap sama. Kenapa? Sebab, emas ini kalis inflasi. Sedangkan wang kertas kita di bank sentiasa dimakan inflasi.

Saya ulang sekali lagi:
"Treat Gold as cash. Beli emas sekerap yang mungkin. Bila perlu duit, jualkan ia.
Q: Mun dah camya, apalah guna nyimpan emas? Bagus simpan duit ajak...
A: Emas kalis inflasi. Rega barang nait, rega emas sure nait.
Maksudnya, mun simpan duit dlm bentu emas FIZIKAL, bila kita jual, kenaikkan harganya memastikan kita tetap untung berganda jika nak dibanding komisen di bank :)"

Jika anda ingin membeli emas/perak PG, segera hubungi saya.
Bersama kita melindungi nilai wang hasil titik peluh kita :)
Haryati Mohd Sarkawi
 019-8899467 (whatsapp boleh juga :)

Public Gold Di Berita Harian Online

Pelabur emas mesti ikut nasihat pakar
2012/11/26 - 06:36:46 AM Oleh Shahrizan Salian

Louis Ng bersama sebahagian produk pelaburan emas yang diperkenalkan Public Gold. 
[foto Rudy Syareme Sheriffudin/bh]

Kuala Lumpur: Public Gold Group Sdn Bhd yang menyasar disenaraikan di Bursa Malaysia menjelang 2014, mengingatkan pelabur emas membuat pelaburan berasaskan maklumat supaya tidak terperangkap dengan skim pelaburan palsu.

Syarikat penempa, penulen dan dagangan jongkong emas serta perak itu berharap orang ramai dan pembeli emas tahu logam itu sebenarnya lebih terarah sebagai instrumen pelindung nilai daripada inflasi, justeru bukannya kelas aset pemberi pulangan.

Sehubungan itu, pelabur dan orang ramai yang mahu membeli emas sebagai alat pelindung nilai perlu mendapat maklumat menyeluruh daripada pihak yang pakar dalam bidang itu sebelum membuat keputusan pembelian.

Pengerusi Eksekutif Public Gold Group, Datuk Louis Ng, berkata ramai pembeli terperangkap dengan modus operandi sesetengah pihak tidak bertanggungjawab yang menawarkan pulangan segera tidak munasabah daripada pembelian emas.

Syarikat skim pelaburan emas menjual emas jauh lebih tinggi daripada harga pasaran sebenar di samping menjanjikan peratus pulangan tertentu setiap bulan.

Kumpulan itu juga biasanya menetapkan harga dan tempoh belian balik tertentu mengikut kontrak, di samping beroperasi menggunakan model Skim Ponzi, katanya dalam satu pertemuan dengan BH di sini.

Ng berkata, syarikat pelaburan emas yang tulen tidak mengemukakan tawaran sedemikian, sebaliknya berurusniaga mengikut harga semasa di pasaran antarabangsa.
Pembeli perlu mendapat maklumat semasa yang boleh diperoleh daripada pelbagai sumber tulen sebelum membuat keputusan mendapatkan emas (untuk pelaburan), katanya.

Beliau mengulas mengenai ramai kalangan pelabur yang terperangkap dengan pelaburan emas apabila pihak berkuasa menyerbu dan membekukan aset beberapa syarikat pengendali dipercayai beroperasi seperti skim cepat kaya.

Awal bulan ini, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin dilaporkan berkata, Bank Negara mengesan 35,000 pelabur dengan jumlah pelaburan mencecah RM10 bilion dalam sebuah syarikat pelaburan jongkong emas.

Bank Negara Malaysia dalam kenyataannya pada awal Oktober lalu memberitahu membekukan aset dan akaun yang disita hasil serbuan dilakukan terhadap empat syarikat yang menawarkan skim pelaburan jongkong emas iaitu Genneva Malaysia Sdn Bhd, Pageantry Gold Bhd, Caesar Gold Sdn Bhd dan Worldwide Far East Bhd.

Public Gold ialah antara syarikat yang bergiat dalam perniagaan emas dengan kegiatan terasnya termasuk menempa dan menulen emas.

Ia juga menawarkan perkhidmatan dagangan dan tukaran emas serta menyediakan kemudahan simpanan selamat kepada pelanggan.

Syarikat itu yang beribu pejabat di Pulau Pinang, menerusi anak syarikatnya, Public Gold Marketing Sdn Bhd akhir bulan lalu dikeluarkan daripada senarai Peringatan Pengguna Bank Negara Malaysia selepas model perniagaannya didapati tulen serta tidak mengambil kesempatan ke atas pengguna.

Mengulas lanjut, Ng berkata, operasi perniagaan Public Gold hanyalah semata-mata dagangan jongkong emas dan perak bagi tujuan simpanan kekayaan.

Sejak ditubuhkan pada 2008, Public Gold komited menawarkan pelan simpanan emas fizikal yang selamat untuk masa depan.

Public Gold mengamalkan model perniagaan telus di mana kami hanya membeli dan menjual jongkong emas dan perak tanpa memberikan tawaran tidak realistik kepada pelanggan, katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pelaburemasmestiikutnasihatpakar/Article/

Cara Mendaftar Untuk Membeli Emas & Perak Public Gold

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hari saya nak share bagaimana rakan-rakan pembaca boleh mendaftar menjadi pelanggan Public Gold secara percuma di website Public Gold. Setelah mendaftar, rakan-rakan boleh MEMBELI ataupun MENJUAL emas & perak dengan lebih CEPAT & MUDAH melalui website Public Gold pada bila-bila masa, 24jam sehari, 365 hari setahun. Pada hari cuti umum pun anda masih berurusniaga. Yang paling best ialah anda berhak menikmati harga emas semasa mengikut harga emas dunia.

Sekarang anda tidak perlu ragu-ragu lagi dengan syarikat Public Gold sebab namanya sudah tiada lagi dalam list alert BNM dan sudah ada kenyataan rasmi berhubung dengan urusniaga Public Gold yang dijamin bersih daripada unsur scam. Untuk memulakan pelaburan emas dengan yakin, cara terbaik adalah anda segera mendaftar sebagai customer public gold.

CARA MENDAFTAR SECARA PERCUMA SEBAGAI PELANGGAN PUBLIC GOLD :

1. Layari laman web public gold http://www.publicgold.com.my

2. Klik login

3. Klik register




4. Pada ruangan registration :

Tulis nama dan maklumat anda. 
Tuliskan pada ruangan introducer : PG 014952, 
Introducer name : HARYATI BINTI MOHD SARKAWI, Introducer mobile : 019-8899467 
How you get to know us : dari website www.cikguemas.com

5. Akhir sekali klik register

6. Pihak public gold akan menghantar Username dan password untuk anda melalui emel
Gunakan Username & Password  anda untuk membeli (LOCK) harga emas pada website public gold 24 jam.

KEBAIKAN MENDAFTAR SEBAGAI PELANGGAN PG

1. Anda akan lebih yakin dengan pelaburan emas fizikal public gold.

2. Dapat maklumat atau berita terkini yang dihantar oleh public gold ke emel anda.

3. Anda boleh  monitor sendiri harga emas Public Gold yang sentiasa berubah setiap 20 minit, 24 jam sehari pada hari bekerja (Isnin-Jumaat). Contohnya, harga emas berubah pada jam 0815, 0835, 0855, 0915, 0935 dan seterusnya

4. Anda boleh membeli emas public gold SENDIRI dengan kaedah lock harga emas 24 jam, 365 hari setahun tanpa perlu melalui dealer.

5. Anda boleh menjual emas public gold SENDIRI melalui kunci harga pada website 24 jam, 365 hari setahun tanpa perlu melalui dealer.

5. Anda boleh lock harga emas sendiri untuk menjadi dealer public gold bila anda membuat belian minimum sebanyak RM20k dalam 1 resit


Daftarlah sekarang dan mulai membeli emas semasa harga emas masih rendah :)

Jika ada sebarang persoalan, hubungi:

HARYATI MOHD SARKAWI
Authorised Priority Dealer Public Gold PG014952
019-8899467 (boleh Whatapps)
cgharyati@gmail.com

Public Gold Tai Fook Series

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Salam Maal Hijrah 1438H. Semoga setiap hari yang kita lalui penuh dengan 'hijrah' ke arah kebaikan hidup di dunia dan di akhirat. Semoga kita sama-sama istiqamah dalam segala amal kebaikan yang kita lalukan. Amin.

Maal Hijrah tahun ini Public Gold sambut dengan pelancaran produk terkini, Public Gold Tai Fook Series.  Tai Fook bermaksud "Kemakmuran Yang Unggul". Emas 999.9 mempunyai ukiran naga yang amat sesuai dijadikan cenderahati perkahwinan, hadiah ulangtahun perkahwinan, hadiah anak lulus peperiksaan pun boleh...Tai Fook Series ini boleh didapati dalam 20g, 50g dan 100g. Harganya sudah ada dalam web. Spread untuk semua 20g, 50g dan 100g Tai Fook Series ini cuma 8% sahaja jika nak dibandingkan produk lain yang mempunyai corak hampir serupa.

Untuk membeli, sms /whatapps/email saya.
019-8899467
cgharyati@gmail.com


Harga hari ini...yang menariknya Spread semua Tai Fook Series ini ialah 8%


Public Gold Golf Tournament 2012


PUBLIC GOLD GOLF TOURNAMENT 


Date          : 8 December 2012
Time         : 12-10pm
Venue       : Penang Golf Club
Registration fee  : RM180 for Penang Golf Club member
                              : RM280 for non-member
                              : RM180 for Public Gold Dealers*
*(first come first serve basis) 
*(Public Gold will subsidize for dealers) while normal registration fee is RM280
                 
*inclusive of Tournament fee, green fee, insurance fee, buggy fee, dinner, Goodies bag (T-shirt+Cap)

There will be a lucky draw session during the prize presentation dinner. 

All prizes and lucky draw in GOLD & SILVER worth RM30,000++.

Kitco News Gold Survey on 12 November 2012 - Bullish?



Solid Majority See Higher Gold Prices Next Week – Survey Participants

Friday November 09, 2012 12:07 PM
After a few weeks of split views, survey participants in the weekly Kitco News Gold Survey have turned decidedly bullish in their views of gold prices for next week.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 26 responded this week. Of those 26 participants, 21 see prices up, while two see prices down, and three are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Gold’s move back over $1,700 following the re-election of U.S. President Barack Obama has many survey participants seeing higher gold prices. They also cited another support for gold as the likelihood that Obama will not replace Federal Reserve Chairman Ben Bernanke before his term expires in 2014.
“In the name of the printing press, I say bullish! Bullish!! BULLISH!!! The price of gold can be viewed like the temperature of a human body, the higher the temperature the more ill the body, the higher the price of gold the more ill the fiscal system,” said Sterling Smith, futures specialist at the commodity research division of Citibank Institutional Client Group.
Several said gold’s bounce off support around the $1,670 area could also mean further gains for the metal.
But not everyone sees it that way. Those who see weaker prices said the rebound from last week’s lows happened too quickly. “The current rally has gone to fast without building a higher base to work from. I look for 1752 to be a resistance point and 1715 to be a support zone,” said Ira Epstein, director of the Ira Epstein division of The Linn Group.
Those who are neutral on market direction said there’s little impetus to push gold out of its current range of $1,700 to $1,750.
Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com
ORIGINAL SOURCE: Kitco

Purchase With Purchase Promotion


Promosi "I Like Silver Campaign"


Alhamdulillah,Triple Bonus in 1 Day!


Jumaat, 9 Nov 2012

Tarikh yang tidak mungkin saya lupakan. Hari ini berlaku 3 perkara penting dalam hidup saya sebagai seorang ibu dan juga sebagai seorang Priority Dealer Public Gold. Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah swt kerana menganugerahkan saya dengan rezeki yang melimpah ruah seperti ini. Saya doakan agar rakan pembaca semua pun bahagia dengan rezeki yang Allah kurniakan. Amin.

My Bonus No. 1 - Ikmal dapat Anugerah Kokurikulum:

Hari ini diadakan Majlis Graduasi Pelajar Tahun 6 SJK Chung Hua No. 4 bertempat di Dewan INTI College, Kuching. Jika keputusan peperiksaan UPSR diumumkan semalam, hari ini pastinya kita tahu siapa dapat 7A, 6A, 5A dan seterusnya. Secara peribadi bagi saya, ada baiknya juga result keluar lewat sikit iaitu pada 19 November 2012. Kenapa baik? Baik supaya Ikmal dan kawan-kawannya dapat  meraikan hari terakhir beruniform putih biru ini dengan happy, tiada diskriminasi daripada segi siapa dapat straight A's atau tidak.  
Mama sungguh bahagia melihat Ikmal boleh bergelak ketawa dengan sahabat karibnya, Naseerul...next year mereka menyambung study di sekolah menengah yang berlainan...

Bersama Ustaz Salam (kiri) dan Ustaz Syafiq (kanan)
SJK Chung Hua No. 4 mempunyai lebih daripada 100 orang pelajar muslim...saya kira sek aliran cina yang paling ramai bilangan pelajar muslimnya di sekitar Kuching...
Surprised! Mama sik tauk pun Ikmal dapat Anugerah Kokurikulum. I'm so proud of you Mal :)
.

Next year insyaAllah anak mama akan masuk Form 1. Uniform dah lain dah next year! Mengenangkan jasa guru-guru yang mengajar dan mendidik Ikmal, saya berusaha untuk belikan hadiah untuk guru-gurunya. Bila dilistkan, rupa-rupanya Ikmal ada 14 guru yang mengajarnya sejak dari Tahun 1.  

 Hadiah flash drive 8 Gb untuk 12 orang guru...Pasti berguna untuk kerja sekolah cikgu :) 

Baju kurung untuk Miss Siew - Guru Kelas 6 Kuning 2012...Best teacher ever!
Miss Siew suka membincangkan isu semasa dalam akhbar dalam kelasnya...Ikmal selalu cerita, tu yang saya tahu :)

Ikmal bersama Miss Siew..."Xie Xie Lao Shi"...translate "Terima kasih cikgu"

Kemeja untuk Mr Andy Lau - Guru pembimbing Ikmal dalam pertandingan Eureka & Saintis Muda sejak 2010-2012. Mr Andy berjaya membawa Ikmal ke Pertandingan Eureka peringkat Kebangsaan bertempat di Sepang, Selangor 2011!

"Ikmal akan rindu cikgu..."...Mr Andy Lau...kawan baik mama jugak :)

Tersentuh hati saya bila Ikmal greet semua cikgu-cikgunya dengan 3 point penting, 

1. “Teacher, thank you so much for teaching & guiding me”
2. "Please forgive me teacher"
3. "Please pray for me, teacher"

Walau pun majority cikgu-cikgu Ikmal adalah berbangsa Cina dan tidak beragama Islam, bagi saya tidak salah Ikmal mohon doa cikgunya. Jasa guru-guru tidak terhingga. Sepanjang 6 tahun di sekolah rendah, ada kalanya Ikmal mengadu cara / ilmu yang gurunya ajar...Inilah jawapan saya setiap kali Ikmal complain...

Ikmal: Mama, cikgu ikmal kata......bla..bla..bla....
Mama: Bang, setiap cikgu ada caranya yang unik untuk ngajar. Mun katakan cikgu TERsalah kata pun, nya tetap cikgu Ikmal. Cikgu yang TETAP ikmal patut respect. Semua cikgu maok nanggar student nya berjaya, cuma mungkin caranya sik sama....Pangkat cikgu  sama level dengan mama & abah Mal...Dengar cakap cikgu...mun sik setuju dengan pendapat cikgu pun, Ikmal perlu argue dengan sopan...Jangan sekali-kali bertinggi sora dengan cikgu!

Semoga anak mama terus cemerlang dan bakal menjadi Enterpreneur Mukmin oneday...Amin.

My Bonus No. 2 - 1st time jadi Speaker Normal Dealer Orientation:
Slide sumber inspirasiku dalam pelaburan Emas

Alhamdulillah, 8.30 - 10.30 malam pula saya berpeluang menjadi speaker untuk Public Gold. Bagi saya ini adalah satu penghormatan yang Public Gold berikan. Walaupun ada rasa gelabah, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. InsyaAllah jika berpeluang lagi, it will be better...

CikguEmas: I have 2 dreams....InsyaAllah, i'm working on it!

My Bonus No. 3 - Berjaya Rekrut Priority Dealer Kedua:
Alhamdulillah berjaya rekrut sorang lagi Priority Dealer. Ini menjadikan bilangan Priority Dealer di bawah rangkaian Cikgu Emas.Com sebanyak 2 orang. Saya akan bimbing dealer di bawah saya dengan sebaik mungkin dari segi ILMU pelaburan emas yang tepat. Semoga kita terus berjaya.

Dengan menyimpan emas menggunakan modal sebanyak ini, saya target dealer saya berjaya mendapat at least 15% profit per year. 15% daripada RM100k ialah RM15k. RM15k ini boleh digunakan untuk membawa family pergi melancong :) Bagaimana caranya? Cepat-cepat hubungi saya sebelum harga naik tinggi mulai minggu depan!

Jika saya mampu merekrut 3 lagi Priority Dealer dalam baki tahun 2012 ini, insyaAllah tahun depan saya boleh upgrade menjadi Master Dealer. Bolehkah? InsyaAllah tiada yang mustahil. Saya percaya jika betul caranya, jujur dengan ILMU Allah ini, insyaAllah akan dipermudahkan. Amin.


Jika rakan pembaca ingin membeli emas / perak Public Gold, hubungi saya pada bila-bila masa, sekarang dah cuti sekolah. Handphone saya tidak dalam mode SILENT lagi pada belah pagi.
Whatapps pun boleh.

Hubungi saya segera,

HARYATI MOHD SARKAWI
019-8899467
cgharyati@gmail.com





21 Ways Rich People Think Differently

Steve Siebold, author of "How Rich People Think," spent nearly three decades interviewing millionaires around the world to find out what separates them from everyone else. 

It had little to do with money itself, he told Business Insider. It was about their mentality.

"[The middle class] tells people to be happy with what they have," he said. "And on the whole, most people are steeped in fear when it comes to money."

Flickr / C. Pajunen1. Average people think MONEY is the root of all evil. Rich people believe POVERTY is the root of all evil.

"The average person has been brainwashed to believe rich people are lucky or dishonest," Siebold writes.

That's why there's a certain shame that comes along with "getting rich" in lower-income communities.

"The world class knows that while having money doesn't guarantee happiness, it does make your life easier and more enjoyable." 

2. Average people think selfishness is a vice. Rich people think selfishness is a virtue.

"The rich go out there and try to make themselves happy. They don't try to pretend to save the world," Siebold told Business Insider. 

The problem is that middle class people see that as a negative––and it's keeping them poor, he writes.

"If you're not taking care of you, you're not in a position to help anyone else. You can't give what you don't have."

Getty Images3. Average people have a lottery mentality. Rich people have an action mentality.

"While the masses are waiting to pick the right numbers and praying for prosperity, the great ones are solving problems," Siebold writes.

"The hero [middle class people] are waiting for may be God, government, their boss or their spouse. It's the average person's level of thinking that breeds this approach to life and living while the clock keeps ticking away." 

4. Average people think the road to riches is paved with formal education. Rich people believe in acquiring specific knowledge.

"Many world-class performers have little formal education, and have amassed their wealth through the acquisition and subsequent sale of specific knowledge," he writes. 

"Meanwhile, the masses are convinced that master's degrees and doctorates are the way to wealth, mostly because they are trapped in the linear line of thought that holds them back from higher levels of consciousness...The wealthy aren't interested in the means, only the end."

I Love Lucy screencap5. Average people long for the good old days. Rich people dream of the future.

"Self-made millionaires get rich because they're willing to bet on themselves and project their dreams, goals and ideas into an unknown future," Siebold writes. 

"People who believe their best days are behind them rarely get rich, and often struggle with unhappiness and depression."

6. Average people see money through the eyes of emotion. Rich people think about money logically.

"An ordinarily smart, well-educated and otherwise successful person can be instantly transformed into a fear-based, scarcity driven thinker whose greatest financial aspiration is to retire comfortably," he writes.

"The world class sees money for what it is and what it's not, through the eyes of logic. The great ones know money is a critical tool that presents options and opportunities." 

7. Average people earn money doing things they don't love. Rich people follow their passion.

"To the average person, it looks like the rich are working all the time," Siebold says. "But one of the smartest strategies of the world class is doing what they love and finding a way to get paid for it."

On the other hand, middle class take jobs they don't enjoy "because they need the money and they've been trained in school and conditioned by society to live in a linear thinking world that equates earning money with physical or mental effort." 

8. Average people set low expectations so they're never disappointed. Rich people are up for the challenge.

"Psychologists and other mental health experts often advise people to set low expectations for their life to ensure they are not disappointed," Siebold writes.

"No one would ever strike it rich and live their dreams without huge expectations." 

BarackObamadotcom via YouTube9. Average people believe you have to DO something to get rich. Rich people believe you have to BE something to get rich.

"That's why people like Donald Trump go from millionaire to nine billion dollars in debt and come back richer than ever," he writes. 

"While the masses are fixated on the doing and the immediate results of their actions, the great ones are learning and growing from every experience, whether it's a success or a failure, knowing their true reward is becoming a human success machine that eventually produces outstanding results."

10. Average people believe you need money to make money. Rich people use other people's money.

Linear thought might tell people to make money in order to earn more, but Siebold says the rich aren't afraid to fund their future from other people's pockets.

"Rich people know not being solvent enough to personally afford something is not relevant. The real question is, 'Is this worth buying, investing in, or pursuing?'" he writes. 

ORIGINAL SOURCE: YAHOO FINANCE

KOMEN ADMIN:

Sangat setuju dengan point no: 1, 5,7,8,10

1. Average people think MONEY is the root of all evil. Rich people believe POVERTY is the root of all evil.
5. Average people long for the good old days. Rich people dream of the future.
7. Average people earn money doing things they don't love. Rich people follow their passion.
8. Average people set low expectations so they're never disappointed. Rich people are up for the challenge.
10. Average people believe you need money to make money. Rich people use other people's money.

Gold investment probe: Many paid but did not get their gold


KUALA LUMPUR: Seized records have revealed that many investors who had paid had yet to receive any delivery of gold, prior to the joint raids by Bank Negara, the police, the Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism and the Companies Commission of Malaysia on four companies suspected of conducting illegal investment schemes using gold.
In a joint statement giving an update on their ongoing probe, they said that, in some cases, the investors had been waiting for more than five months after making payment.
“The total amount of gold seized during the raids from all the companies is approximately 142.7 kilogram, and monies in bank accounts and cash amounts to RM101.92mil,” the statement said.
Investigations also revealed that these companies kept poor records with some of them maintaining different versions of financial records for different purposes.
“These companies have also failed to submit audited accounts with the Companies Commission of Malaysia for the last few years, as required by law.
“For businesses, especially those that involve large numbers of clients and monies, it is imperative to maintain accurate records of all business transactions to avoid financial mismanagement or misrepresentation of the true financial situation of the company,” the statement said.
“The enforcement agencies are aware of the plight facing affected investors and every effort is being made to determine the whereabouts of any monies and assets of the companies.
“A dedicated team has been established to track the movement of monies and other assets. International accounting firms have also been appointed on a full time basis to assist in the investigations.
“The scope of the investigation is international.
“In this connection, the enforcement agencies are actively collaborating with their foreign counterparts to obtain evidence in several other jurisdictions to assist in the investigations,” the statement said.
On Oct 5, gold trading firms Pageantry Gold BhdCaesar Gold Sdn Bhdand Worldwide Far East Bhd were jointly raided for suspected offences that include illegal deposit-taking, money-laundering, tax evasion and avoidance and false description.
Three days earlier, Genneva Malaysia Sdn Bhd had been raided.
ORIGINAL SOURCE : THE STAR

Perbandingan Antara Public Gold & Pamp Suisse

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Semoga rakan pembaca sekalian ceria dan bahagia berhujung minggu bersama famili tersayang. Petang tadi kami sefamili ke Parkson the Spring. Niat hendak belikan my daughter a new swimming suit. Swimming suit yang lama dah kecik. Opps salah...adek dah besar...dah tak muat dah :)

Sebenarnya dah hampir setahun kami tak pergi berenang di Stampark. Sempena cuti sekolah ni saya mula atur program famili...siap taip dalam excel lagi hehe...Kalau boleh setiap hujung minggu ada special program. Esok ni kami nak g swimming. Ingat lagi ke saya mcm mana nak berenang...Hmmm... tak pe esok kita try test :)

Ikmal & Dina in action in 2010

Kenapa saya dan suami beria-ria menghantar anak-anak berenang? Young parents, please share this :)

Sabda Nabi SAW : 

"Ajarlah anak-anakmu BERENANG dan memanah; dan perintahlah mereka supaya melompat di atas punggung kuda."  
~ Hadis Riwayat Ahmad


Saya tafsirkan hadis ini menggalakkan kita melibatkan anak kita dengan sukan bagi menyihatkan badan. Menunggang kuda sekarang bolehlah ditafsir sebagai belajar KEMAHIRAN...Kita juga digalakkan melengkapkan anak-anak kita dengan pelbagai kemahiran...contohnya naik basikal, menggunakan komputer...Opps...bukanlah main pc game sahaja...Ramai ibubapa sekarang bangga bila anak dah mula menggunakan komputer seawal 4 tahun. Tapi saya tidak akan bangga sekiranya anak-anak menggunakan komputer untuk bermain game sepanjang masa...Renung-renungkan...

Berbalik kepada cerita berenang tadi..Anak-anak kita satu hari nanti mungkin akan mengikuti program PLKN. Jika ditakdirkan begitu, sekurang-kurangnya kita kurang khuatir jika anak-anak kita terpaksa mengharungi air semasa latihannya. Sekurang-kurangnya mereka mampu mengapungkan diri untuk menyelamatkan diri sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini. Nauzubillah...mintak dijauhkan...

Kebetulan di The Spring tadi lalu kat kedai Habib Jewel; kedai emas popular di Malaysia. Singgahlah kejap nak tengok harga emas. 


Pamp Suisse Gold Bar & Silver Bar di Habib Jewel

Emas Pamp suise 999 dijual dengan harga rm205/g di Habib Jewel hari ini. Hari ini mereka memberikan diskaun sebanyak rm5/g. Maksudnya katakan anda membeli 10g harganya sekitar rm2000.

Tq to Mr 'Salesman' di atas info tentang Pamp Suisse, Public Gold & Genneva.  Saya suka berurusan dengan salesman yang tidak biased dan tidak mendesak kita untuk membeli produknya seperti ini :)

Admin: Katakan kamek meli emas Pamp Suise kitak hari tok. Tetiba jak kmk terdesak and nak let go emas ya lusak, berapa rega kitak akan ambik?

Salesman: Kak, kita beli emas jongkong bukan untuk disimpan dalam masa yang singkat...simpan at  least 5 tahun. 

Admin: Benar...tapi katakan kamek terdesak, yalah orang kata malang sik berbau. Berapa rega kitak ambik?

Salesman: RM160/g

Now, berapakah spread Habib Jewel? 
(RM200 - RM160) x100% = 20%
                                                                                    200

Menurut kata salesman yang bertugas lagi, sejak isu Genneva baru-baru ini ramai pelabur emas Genneva jualkan emas mereka di Habib Jewel. 

Emas geneva harganya lebih mahal daripada harga semasa. Semasa masih beroperasi, Emas Genneva hanya akan diberi kepada pelanggan selepas at least seminggu selepas kontrak ditanda tangani. Selepas itu pelanggan dijanjikan keuntungan tetap yang dibayar pada setiap bulan. Kaedah ini memang jelas tidak menepati shariah mengikut UZAR.

Admin:      Berapa rega kitak beli emas Genneva ya?

Salesman: Kamek akan check puritynya dolok. Kamek makei densimeter nok macam di Bank Rakyat   ya. Mun puritynya 999, kamek beli balik dengan rega RM143/g. Lebih murah dari emas Pamp Suisse. Mun emas Public Gold pun kamek ambik dengan rega ya juak.

100g silver Pamp Suisse ini berharga RM650 pada 3 November 2012
Coraknya cantik kan...Corak Naga bersempena tahun Naga!
Tapi bila ditanya tadi silver ini sudah out of stok. Kalau kita nak beli, kita kena order dulu.


100g silver pertama my dear Muhd Ikmal...
Silver ini Ikmal beli menggunakan wang saku yang dikumpulnya sendiri sepanjang tahun 2012
Harga 100g silver Public Silver hari ini ialah RM381. Kalau dicampur transport charge RM20, maka harganya menjadi RM401. Masih lagi sangat murah berbanding Pamp Suisse tadi!


Harga emas Public Gold hari ini. Bandingkan dengan harga Habib Jewel. Any comment?

My comment, hasil interview ringkas dengan sales man tadi, saya simpulkan:

  • Harga emas PG lebih murah by 10% berbanding Habib Jewel as on today 3 November 2012
  • Spread PG lebih rendah, 10g spreadnya 8% sehingga yang paling kecil spreadnya iaitu 250g iaitu 4.5% sahaja. Lebih rendah spread lebih CEPAT dan lebih BANYAK lah untungnya. Perhatikan harga PG BUY emas PG 10g. RM1657...lebih tinggi daripada emas Pamp Suise tadi kan!
  • Emas Public Gold juga diterima oleh company lain. Jika ditakdirkan company PG tidak wujud lagi, syarikat emas seperti Habib Jewel masih lagi menerimanya. Jika Habib Jewel menerimanya, takkanlah kedai emas di negara lain menolaknya. Betul tak?
  • Untuk rakan-rakan pelabur emas Genneva, sekiranya anda tidak terdesak, Public Gold ada menyedia "Promosi X-Plan" di mana anda boleh trade in emas Genneva anda kepada Public Gold. Public Gold akan membeli emas 999 anda dengan harga PG BUY 10g. Merujuk kepada harga di atas, RM1657. Lepas tu anda boleh beli mana-mana produk PG. Cadangan saya, tukar dulu ke emas PG, target beli 10 dinar atau 250g. Harga akan naik pada bila-bila masa, bila harga naik nanti jualkan saja. Dan jika belian anda mencecah RM20k dalam 1 resit, anda layak menjadi Dealer PG secara automatik.
Cas transport untuk produk Public Gold di Sabah dan Sarawak. Perhatikan spread emasnya, berubah daripada 4.5% - 8%. Sekarang produk 10dinar dan 250g adalah hot item yang menjadi pilihan customer. Kenapa? Further reading this... "Kelebihan Jadi Dealer PG & Beli Emas Yang Rendah Spreadnya"


Harga 100g silver Public Silver hari ini
Percaya tak harga ini 40% lebih rendah berbanding Silver Pamp Suisse di atas? Kalau tak percaya try kira sendiri! Harga 1 kg silver Pamp Suisse hari ini ialah RM4400...bandingkan dengan 1 kg silver PS (Public Silver) Murah ke mahal?


Jika ada sebarang pertanyaan, saya sedia menjawabnya. 
Sesungguhnya untuk sukses dalam apa jua bidang kita perlu lengkapkan diri dengan ilmu. Bak kata perpatah cina yang di 'english' kan ini hehe...
"He who asks is a fool for ONE minute..but he who didn't ask is a fool FOREVER"

Ikhlas,

Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorised Priority Dealer PG014952
019-8899467 (boleh whatapps)
cgharyati@gmail.com







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger