Kitco News Gold Survey on 27 October 2012 - Neutral?


Survey Participants Have A Mixed Outlook For Gold Prices Next Week


(Kitco News) – Survey participants are split over the direction for gold next week, as some see prices holding in a range and nearly just as many seeing higher prices.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 24 responded this week. Of those 24 participants, nine see prices up, while five see prices down, and 10 are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Those who see prices moving sideways or are neutral on price direction said there’s a fair amount of uncertainty still in the markets for next week and that could keep people on the sidelines and prices trapped in a range. The month ends on Wednesday, there’s the October U.S. unemployment report on Friday and the U.S. presidential election is on Nov. 6.
Gold prices dipped under $1,700 an ounce briefly this week, but have not followed through on the downside. While that’s a potentially price-supportive sign, Mark Leibovit, editor of the VR Gold Letter, said he’s still waiting for a better signal, so he’s neutral right now.
“(I’m) still cautious until a technical bottom is confirmed. We have the seasonal period for a low, but (we) need that confirmation,” he said.
Those who see higher prices said the yellow metal is due for a rebound. “Gold (is) very oversold and will likely bounce with the equity markets next week,” said Spencer Patton, president of Steel Vine Investments.
Others mentioned the general backdrop of ultra-loose monetary policy as continuing to underpin gold prices.
Participants who see lower prices said a stronger U.S. dollar and a weakening trend for gold will continue to be a theme in the market next week.
Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com

Promosi Daripada Admin CikguEmas.Com


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

-Istimewa untuk warga Kuching/Samarahan, Sarawak
-Sempena cuti raya dan sempena kemasukan gaji, elaun, bonus, tunggakan, claim, hadiah dan lain-lain, anda boleh "lock" barangan berikut tanpa "transportation cost".
-Selagi stok masih ada, 1st come, 1st serve.

1) 1 x 100 gram gold bar
2) 1 x 50 gram gold bar
3) 3 x 20 gram gold bar
4) 5 x 10 gram gold bar
5) 5 x 1 Dinar
6) 1 x 5 Dinar

-Harga masih murah, please refer dalam website.

-Dealing method: "Lock"/"deal" via FacebookMessage, Whatsapps 019-8899467/M2U/cash-on-delivery

-Location: PublicGold/Maybank, Satok

-Lengkap sijil ketulenan & resit Public Gold.


Kitco News Gold Survey on 19 October 2012 - Bearish!


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,
Hari ini dah masuk hari Rabu, 24 Oktober 2012. Dalam minggu ini nampaknya ramalan oleh kitco survey ada betulnya. Memang harga emas mengalami penurunan. Terendah yang saya perhatikan dalam masa 2 bulan (September & Oktober 2012).

Kebetulan pulak minggu ini minggu gaji, ha jom bayar diri anda dengan membuat simpanan emas/perak. 



Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com

Transportation Cost & Spread Public Gold Product

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera, 

Jadual di bawah menunjukkan Transportation Cost dan Susut Nilai produk Public Gold untuk Sabah dan Sarawak.
Kalau di Semenanjung Malaysia, produk Dinar tiada transport charge, lain-lain produk separuh harga daripada harga di bawah.

Kalau collect produk di Penang, semua produk tiada transportation cost :)


Dealer-dealer lain boleh kongsikan maklumat ini di dalam blog masing-masing tetapi mohon taipkan source nya iaitu url blog ini dalam artikel masing-masing ok :)

Jom sertai ibadah Qurban

Assalamulaikum w.b.t.

26 Oct 2012, 5 hari lagi kita bakal menyambut Hari Raya Aidiladha. Untuk rakan-rakan yang ingin menjalankan ibadah Qurban, Muslim Aid Asia boleh menjadi pilihan anda. Alhamdulillah, saya dan suami sudah mengikuti program ini beberapa tahun. Kenapa Muslim Aid Asia menjadi pilihan kami?
Pihak Muslim Aid tahun ini 1432/2012 menawarkan harga RM380 untuk satu bahagian qurban penuh. Ini termasuk bagi harga seekor kambing biri-biri, penyembelihan, proses masakan, pengetinan, penghantaran dan pengagihan. Pada tahun lepas, hasil Qurban telah memberi manfaat kepada ramai golongan yang memerlukan seperti mangsa gempa bumi Pakistan, golongan kebuluran di Sudan dan Somalia, mangsa banjir Yaman dan mangsa perang di Gaza serta anak-anak yatim dan golongan miskin dan susah di Malaysia telah mendapat bantuan tin daging qurban ini.
Untuk menempah perkhidmatan sila klik di sini: MUSLIM AID ASIA

Petikan daripada Website Muslim Aid Aia,

"Dalam melaksanakan program Qurban For Life ini, anda mendapat jaminan bahawa syarat-syarat sah qurban dipenuhi mengikut hukum syara'
  • Kami melaksanakan penyembelihan pada hari yang ditetapkan semasa EidilAdha (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah)
  • Penyembelihan dilakukan dipusat-pusat yang bertauliah dan diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
  • Binatang peliharaan juga adalah yang terpilih khas untuk qurban
Penyembelihan ini dilakukan di rumah-rumah penyembelihan terpilih di Australia yang diiktiraf oleh JAKIM dan diawasi ketat oleh Muslim Aid Australia, sebuah organisasi kebajikan yang diiktiraf oleh Persekutuan Majlis Agama Islam Australia. Muslim Aid Australia juga adalah merupakan penandatangan kepada peraturan dalam Kod Tatacara Majlis Pembangunan Antarabangsa Australia (ACFID). Pematuhan secara sukarelawan ini menunjukkan komitmen Muslim Aid terhadap amalan beretika dan tanggungjawab kepada masyarakat."


Bercakap tentang Hari Raya Aidil Adha ataupun senang kita panggil Hari Raya Haji, menunaikan haji di Mekah ialah Rukun Islam Ke 5. Ibadah ini hanya diwajibkan untuk umat Islam yang mampu sahaja. Jika kita tahu kelebihan ibadah ini pastinya kita akan berusaha untuk berada dalam golongan orang yang mampu! Alangkah bahagianya jika kita mampu ke Tanah Suci Kota Mekah dan Madinah lebih awal, ketika mana kita masih muda. Ketika mana kesihatan kita masih di tahap 'tiptop'?

Bagaimanakah untuk merealisasi impian anda?

Satu caranya ialah dengan menyimpan wang  dalam bentuk emas dan perak.
Sesungguhnya dinar dan dirham adalah satu2nya matawang yang terdapat di dalam Al-Quran dan Hadis. Bukannya RM atau USD atau apa jua matawang yang lain.

Jadilah muslim profesional yang "perasan" kelebihan emas dan perak ini. Tabungan kita dalam bank menggunakan RM & USD sentiasa menjadi mangsa INFLASI. Sedangkan emas dan perak tidak dipengaruhi inflasi. Emas & Perak 'kalis' inflasi.

Pada zaman Rasulullah s.a.w. 1 dinar boleh digunakan untuk membeli 1 ekor kambing.
Sekarang harga 1 ekor kambing sekitar RM750. Harga seekor kambing sekarang juga sekitar RM750. Maksudnya, harga seekor kambing masih lagi 1 dinar!
Kalaukah USD atau RM wujud pada zaman Rasulullah dulu entah berapalah harganya! 1 sen ke? Haha...

Inilah bukti menunjukkan dinar dan dirham kalis inflasi!



Jom hubungi saya 019-8899467 (boleh whatsapps) / email cgharyati@gmail.com untuk sebarang pertanyaan.




5 Amazing Quotes By Warren Buffett


When the richest investor in the world decides to speak, there’s no doubt that people are listening.
The 82-year-old American, Warren Buffett, is currently worth about $44 billion. His nickname is the Oracle of Omaha, and he’s the most widely quoted investor on the face of the earth. There are many financial experts that literally swear by the wisdom that he provides.
Let’s take a look at 5 of the best Warren Buffett quotes, and the lessons that they teach us.
“Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget Rule No.1.”
This is definitely a very smart rule to follow, but it’s not always possible to live up to. Warren Buffett, being the biggest investor in the world, even lost billions of dollars when the financial crisis took place on a global scale. He even said that he did some “dumb things.”
He has benefited quite nicely over the long term by trading conservatively, and he did this by avoiding all investment fads.
According to Lawrence Orlando, of Bourke Shaw Financial Services, you can minimize your losses by keeping the right attitude and doing proper research. He says that “investing ultimately is about making money, not losing it.”
“It is better to hang out with people better than you… You’ll drift in that direction.”
Lawrence Orlando mentions that you should not ever be afraid to ask a successful investor how they got to where they are.
“I have found that experts are always willing to help out where possible,” said Orlando.
And Tony Catt reminds us that “success leaves clues.”
“I don’t look to jump over 7-foot bars: I look around for 1-foot bars that I can step over.”
This is sage advice from the Oracle of Omaha. He’s telling you that it’s easy to tackle small things. Instead of trying to leap tall buildings, you should step over tiny hurtles to your ultimate success. I think this is an excellent way to improve your business and your overall life.
“I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years.”
You need to have the right type of mindset when you are an investor. And this is basically what Warren Buffett wants you to realize. So please think long term, and be willing to invest in a company for at least five years or longer.
“Someone’s sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.”
This is another quote that tells you that you need to look at things for the long term. Tony Catt says that “we should never forget why we enjoy some of today’s luxuries – most of them are because someone else had a long-term vision and was prepared to invest for the future.”
Orlando gives an example in regards to bank savings.
“Saving $50 a week over 10 years will allow you to save $26,000, not including interest, and like the tree it has taken years to grow,” he says.

Simpan Emas Untuk Menunaikan Ibadah Umrah

Assalamualaikum wbt,


Apa khabar rakan-rakan pembaca sekalian. Harap semuanya berada dalam keadaan yang sihat walafiat. Cuti sekolah seminggu kali ini lebih banyak dihabiskan di rumah. Selain monitor harga emas, update file belian dan untung emas, cuti ini juga saya penuhkan dengan membimbing anak kesayangan dalam study. Tahun ini Ikmal UPSR...Hanya pada hari Isnin (12/3/12) sahaja saya ke sekolah untuk guide students membina solar car dalam kem sains.


Hari lain memang duduk di rumah. Keluar rumah pun sekali sekala, setakat jengok market & supermarket. Semalam pula dihabiskan dengan ubahsuai bilik tidur anak. Bukannya ubah suai apapun...just ubah kedudukan katil hehe...Ubah feng shui :) Hari ini pula, cuba untuk menyiapkan artikel ini...tentang percutian special kami sekeluarga :) Alhamdulillah saya dan suami tergerak hati untuk menunaikan ibadah umrah pada tahun 2006. Bukanlah kata nak sangat nak g umrah. Ideanya tercetus bila my dearest hubby kata kalau ada duit lebih ingin sangat nak  makan angin di oversea...g New Zealand katanya...New Zealand??? Yes!! Excited sungguh saya bila suami kata New Zealand. Why? Kat New Zealand ada Blue Whale...the biggest living creature today!
 
Memang my dream come true lah kalau dapat  tengok Blue Whale secara life! Dulu saya suka dan selalu cerita kat anak-anak betapa besarnya makhluk ciptaan Allah ini. MasyaAllah.


Tapi rasanya sebelum g oversea, baik jejak kaki ke tanah suci dulu. Kebetulan pula bila check budget dah cukup untuk kami sekeluarga pergi. Tanpa membuang masa, kita pun terus register di Al-Marwah Travel.
Alhamdulillah, kami menjejak kaki di Tanah Suci pada May 2006....Mulanya tak da lah kata excited sangat...sebabnya tujuan asal kami pergi ialah hanya sebagai syarat sebelum pergi makan angin di tempat lain...(kurangnya ilmu saya pada masa tu...huhuhu)...Sebaik sahaja tiba di Hotel, kami disambut oleh seoarang Mutawwif...Kata-katanya yang menyentuh hati dan sedikit sebanyak mengubah tujuan asal kami ialah "....kalian sangat beruntung  kerana dijemput Allah menjadi tetamunya...ada orang banyak harta tapi belum lagi kesampaian di tanah suci. Kenapa? Sebab: Allah belum menjemput mereka!" MasyaAllah, masa ya baruklah saya terasa tersangat specialnya vacation kami ini.  Yalah, kalau tetamu bertandang di rumah kita, pasti kita beri layanan special ...bayangkan sahaja kami adalah tetamu Allah pada masa itu...Subhanallah.


Seronoknya dapat minum air zam zam betul-betul di depan kaabah...
Gelas plastik memang ada disediakan dekat tong air zam-zam...kita boleh pilih air zam-zam sejuk atau biasa...Peratikan jari adek berinai...Sempat pasang inai kat Tanah Suci :)


Untuk ibubapa yang bawa anak, better bawak sekali troli...Our little princess, Irdina Hani time itu 
baru 4 tahun, so time nak g masjid waktu subuh, abang Ikmal lah tukang sorong troli :)


Umrah ini sekali dengan ziarah...so sempat jugak naik unta tak jauh dari Jabal Rahmah...Kami tak naik Jabal Rahmah...Biasanya kat Jabal Rahmah inilah jemaah yang single berdoa agar dikurniakan jodoh yang baik...Saya dah tak perlu naik untuk tujuan tersebut. Alhamdulillah sungguh bersyukur kerana Allah kurniaan saya suami yang sangat understanding...


Jabal Rahmah di belakang...

            Kat Kota Mekah pun ada kelisa! Time tok lah proud gilak menjadi rakyat Malaysia :)
Gua Tsur nun jauh dekat dengan puncak bukit di belakang kami...Bayangkan betapa hebatnya cabaran yang Rasulullah hadapi semata-mata untuk melihat kita beriman ke jalam Allah...Betapa luhurnya hati para sahabat  seperti Sayidina Abu Bakar melindungi dan memperakukan kenabian baginda...MasyaAllah...semoga kita pun dikelilingi oleh sahabat yang cenderung mengajak kita kepada kebaikan...amin

Dipendekkan cerita, banyak pengalaman menarik sepanjang kami di tanah suci...bukanlah kita tawaf dan saiee sepanjang masa...ada waktunya kita berziarah ke tempat-tempat bersejarah di tanah suci...menjadikan rutin kami makan aiskrim lepas tawaf dan saie pada sebelah malam hihi...Jika mampu, bawalah anak bercuti di sana...Belum mampu? Ada caranya...just continue reading my friends...hidup ini kita perlu rancang...perlu kita kemudikan...janganlah menjadi kapal di lautan yang sik ada arah tuju! Setiap perancangan positif disertai dengan doa dan usaha insyaAllah akan Allah perkenankan. Percayalah, the moment kita mengangkat tangan berdoa, Allah memang dah nak bagi dah...cuma kita perlu berusaha ke arah ya...Sesungguhnya Dialah juga yang mengerakkan hati kita berdoa...


Hmm...di Baitullah jugalah seorang Arab tua menasihatkan saya supaya make sure didik anak kerana Allah...sambil menunjuk ke arah my daughter Dina, orang Arab itu mengangkat tangan ke langit dan berkata "La illa ha illallah!" Beberapa kali beliau mengulangi perkara yang sama...saya angguk...Saya tafsir message nya sebagai "Ajarkan kepada anakmu bahawa tiada tuhan melainkan Allah!"...Sebab itu lah saya cuba sedaya mungkin menanamkan rasa bertuhan dalam diri anak agar mereka sentiasa rasa diperhatikan oleh Allah swt...Jika ada rezeki masa dan idea, insyaAllah saya akan share pengalaman dan cara saya mendidik anak yang mungkin berkesan untuk rakan-rakan ibu bapa muda sekalian (Saya percaya yang baik itu telah Allah ilhamkan)

Kesimpulannya: Setelah pergi ke tanah suci, New Zealand dah kabur di ingatan...Ada duit insyaAllah nak ke tanah suci lagi...Tapi bagaimana nak kumpul duit dengan lebih cepat sedangkan kos mengerjakan umrah semakin meningkat  sedangkan gaji kita sama sahaja? Berikut ialah kos mengerjakan umrah oleh Al Marwah Travel And Tours tahun ini...







Oleh kerana kos yang semakin meningkat, i must have my own unique plan. So, i tell u...this is my plan...simpan emas...saya simpan 20g x 3 keping untuk pergi bersama keluarga lagi...InsyaAllah at least time my eldest son, Muhd Ikmal Hakimi form 5 (2017) kita akan pergi lagi, InsyaAllah...Amin.
Salah satu 20g Public Gold Bullion yang saya simpan :)

Kenapa saya pilih untuk menyimpan emas? Mari saya tunjukkan fakta menarik tentang menyimpan menggunakan emas...
Pada tahun 2000, harga 1 keping 1 dinar ialah RM140. Kos mengerjakan umrah pada tahun tersebut ialah sekitar RM3500. Jika saya memilih untuk membayar menggunakan matawang dinar, saya perlu membayar sebanyak 25 keping 1 dinar untuk kos RM3500 tersebut.

Pada tahun 2009, harga 1 keping 1 dinar ialah RM507. Kos mengerjakan umrah pada tahun tersebut ialah sekitar RM4000. Jika saya memilih untuk membayar menggunakan matawang dinar, saya perlu membayar sebanyak 8 keping 1 dinar untuk kos RM4000 tersebut. 

Haa...perasan sik, untuk 'percutian' ke destinasi yang sama, kita perlu membayar lebih setiap tahun. Ini menunjukkan wang kita susut nilainya disebabkan oleh INFLASI...sedangkan bilangan 1 dinar yang diperlukan semakin berkurang. Inilah yang dikatakan emas sebagai penyimpan NILAI wang kita...Emas kalis inflasi...Menurut Master Dealer Sarawak, Saudara Hafizul Hakim, Secara purata harga 1 gram emas meningkat sebanyak RM30 setiap tahun! Banyak tu...boleh kata 20% every year...much-much better that AS....AS....AS.... :)

Illustrasi kreatif oleh rakan dealer, Azrul Azmil Perali ini cukup untuk menerangkan konsep emas sebagai penyimpan VALUE wang gaji kita :)

Jika rakan-rakan nak beli emas silalah hubungi saya di 019-8899467 /019-8868494...Email pun akan dilayan dengan segera...cgharyati@gmail.com. Sekarang sedang offer, kalau anda membeli mana-mana produk Public Gold sebanyak RM20k dalam satu resit anda akan terus dilantik menjadi dealer. Maksudnya anda akan diberi komisen 1% daripada belian anda...termasuklah belian pertama RM20k tadi. Kalau nak menjual kepada Public Gold pun anda akan diberi komisen sebanyak 0.5%...Cepat-cepat, dealer di Brunei dan Singapura juga diperlukan. Kebetulan harga emas rendah sekarang...Hubungi saya untuk lock emas pertama anda :)

Untung Emas Jangka Panjang (3 tahun)

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hari ini saya nak pinjam gambar dan pengalaman En  , rakan se Public Gold saya dari laman facebook. Terima kasih kepada En Ibrahim kerana berkongsi pengalamannya. Semoga beliau terus sukses dalam 'bisnes' ini.

Ini adalah gambar emas PG seberat 50g yanbg dibelinya pada tahun 2009. Jika beliau menjualnya semalam, berapakah untungnya?


Jom kita kira,

(RM8705 - RM5594) / 5594 = 55.6%

Purata untung setahunnya = /3 = 18.5%

Compare dengan ASB? Klik di sini untuk "Cara Kiraan Dividen ASB"

Mana lebih untung? 

Hyperinflasi menyebabkan wang sebanyak ini tiada nilainya!

Hubungi saya untuk membeli emas/perak anda,

HARYATI MOHD SARKAWI
019-8899469
cgharyati@gmail.com

Kitco News Gold Survey on 14 October 2012 - Bullish!


Market Participants Divided On Gold's Price Direction For Next Week


(Kitco News- Survey participants are fairly split on the outlook for gold’s price direction next week, with no side having a clear majority.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 21 responded this week. Of those 21 participants, 10 see prices up, while nine see prices down, and two are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Those who see higher prices point to the recent monetary easing by central banks. “The market is looking ahead to European Central Bank action on bond buying; so far, the ECB has been all talk and no action, but with latest developments in Spain and Greece, it’s likely action will lie ahead,” said Adrian Day, chairman and chief executive officer, Adrian Day Asset Management.
Those who see weaker prices cite the market’s inability to take out the $1,800 an ounce level.
Frank Lesh, broker and futures analyst with FuturePath Trading, said he sees prices trading steady to lower next week as markets in general are consolidating and gold is starting to look technically bearish in the short-term.
“Although gold and equities – companion risk assets – are at the lower ends of their ranges (they) are starting to appear ‘heavy.’ With the uncertainty of U.S. elections and European problems we could see these markets consolidate more, but without any further upside the longs may start to liquidate to preserve the profits they have this year and we are seeing sell stops build underneath the market,” Lesh said.
Those who are neutral said gold prices will likely mimic the action seen this week and trade in a sideways fashion. Gold could hold between $1,760 and just under $1,800.
Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com

Teknik Penilaian Ketulenan Emas & Perak



"Di antara Kelebihan produk Emas Public Gold adalah ianya dianalisis secara berperingkat dan disahkan ketulenannya sebelum ia diproses menjadi produk akhir untuk dipasarkan, kaedah ini juga dikenali sebagai "bulk analysis".

Produk Public Gold juga amat istimewa dan sukar dipalsukan kerana ia mempunyai DNA khusus yang boleh dikenalpasti melalui warnanya. Warna Emas Public Gold berbeza dengan produk keluaran lain kerana ia dihasilkan oleh pakar yang sangat berpengalaman yang hanya menghasilkan produk untuk Public Gold sahaja, beliau tidak menghasilkan produk untuk penjual lain".

- Antara petikan yang disampaikan oleh En Abdul Shukor Anuar, Malaysian Independent Certified Assayer di Public Gold Leadership Seminar @ Crown Plaza Hotel
Credit to:  www.pelaburjutawan.com -


Top Performance Award @ Public Gold Gala Dinner 2012

Assalamualaikum wbt & Salam Sayang Selalu,



Malam tadi melakar satu sejarah baru di dalam perjalanan hidup saya sebagai seorang 
Priority Dealer Public Gold


Alhamdulillah, kesyukuran yang tidak terhingga kepada Maha Suci Allah swt 
kerana rezeki yang melimpah ini.


Terima kasih kepada Public Gold Group di atas "Branch Yearly Top Performance Award" ini. 






Sesungguhnya anugerah ini mesti saya kongsikan bersama suami tersayang, anak-anak, saudara serta rakan-rakan yang sentiasa memberi sokongan dalam 'side income' saya ini.


Juga terima kasih Sifu Hafizul Hakim di atas tunjuk ajar yang berterusan.


Terima kasih juga dan mohon halalkan ilmu yang saya perolehi daripada website dan fanpage
Sifu Faizan Dasuki & Encik Syukor...




Jika award ini berupa wang, pasti saya dah kongsikan bersama semua dealer di bawah rangkaian CikguEmas.Com :) Oleh kerana awardnya berupa trofi maka saya nak share gambar trofinya sahajalah di sini.
"To be the CHAMPION, we must KNOW that WE are the GREAT!" ~ Muhammad Ali
Especially to my Dealer: Mr Hamidoon Jaafar (Brunei), En Khairwan (Kedah), Pn Nina Natasya (KL), En Fadzilan Lan (Selangor), En Iskandar (Sarawak), Pn Noor Zamzura (Sibu), Pn Hayati Ahmad (Kuching) dan lain-lain*, i won't be able to get this award without you all. Thank you so much for your trust & support. Together we excel beyond expectation in this interesting investment.

*mereka nak keep secret :)

Tahniah juga kepada semua yang telah berjaya mendapat award pada malam Gala Dinner "NIGHT OF STARS". 
Saya tumpang gembira kerana dengan financial freedom yang bakal kita kecapi, pastinya akan bertambahlah jumlah pembayar zakat emas dan perak di Malaysia. 
This is indeed the best time to give and to share :) 


Sebenarnya saya tidak menghadiri Gala Dinner Public Gold yang berprestij ini. Kenapa? Saya belum ada rezeki masa. Masa tidak mengizinkan. Bulan oktober ini saya perlu mempersiapkan anak didik saya yang bakal menghadapi peperiksaan SPM tidak lama lagi. Selain daripada intensif latih tubi, saya juga perlu menganalisis Soalan-soalan Negeri untuk meramalkan subtopik penting yang MUNGKIN akan keluar dalam kertas Fizik nanti. Sesungguhnya anak-anak didikku di sekolah, anak-anakku juga. Kejayaan mereka nanti pastinya menggembirakan hatiku juga :)

PGS bersama Dato' Louis Ng (Founder and Executive Chairman of Public Gold Group of Companies)
Terima kasih kepada Noraidah Mohd Sarip (kanan sekali) kerana mewakili CikguEmas.Com 
menerima award. Semoga kita sama-sama terus sukses. Amin :)

Untuk makluman rakan pembaca yang baru, Public Gold banyak membuat promosi bagi mencapai target jualannya. Anda boleh KLIK DI SINI untuk melihat promosi dan juga harga semasanya. Dengan masa depan yang well organised, insyaAllah akan beruntunglah individu yang menyertai Public Gold lebih awal. Sesungguhnya market Public Gold di Malaysia ini terutamanya di Sabah, Sarawak & Brunei masih lagi sangat "HIJAU". Masih lagi sangat muda! Jika sudah ramai yang memilikki produk Public Gold, masih TERLALU RAMAI lagi yang belum memilikinya :)

Anda berminat membeli Emas atau Perak Public Gold?
Hubungi saya pada bila-bila masa melalui sms / email / whatsapps
Saya boleh membantu anda 'lock' harga emas/perak walau di mana anda berada.

Berapa yuran untuk menjadi dealer Public Gold?
#Tiada yuran dikenakan.

#Asalkan anda 'lock' emas/perak berjumlah RM20k, anda akan automatik dilantik menjadi Normal Dealer. Normal dealer akan mendapat komisen 1% di atas beliannya, termasuklah belian pertama tadi.

#Jika anda 'lock' emas/perak berjumlah RM100k, anda akan automatik menjadi Priority Dealer.  Priority Dealer akan mendapat komisen 1.5% di atas beliannya, termasuklah belian pertama tadi.

Jom sertai rangkaian CikguEmas.Com. InsyaAllah anda akan dibimbing dengan ikhlas untuk memaksimumkan keuntungan anda.

Anda mungkin berminat dengan artikel ini: Bagaimana Menjana Untung Banyak & Cepat Bersama PG?


Panduan Untuk LOCK HARGA,


Just sms (019-8899467) or email me (cgharyati@gmail.com) :

"nama anda / ic / hp / email / item nak dibeli / branch nak collect"

cth:
"Saya nekad nak beli emas Public Gold.

Haryati Mohd Sarkawi / 7XXXXX-13-XXXX / 019-8899467 / cgharyati@gmail.com / 2 x 5 dinar / Kuching"



Comparison Between Public Gold & Other Trading Gold Company

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

These pictures were taken just now during PUBLIC GOLD LEADERSHIP SEMINAR in Crown Plaza Mutiara, Kuala Lumpur. Credits to Sifu Hafizul & Sifu Azrul for the pictures. Since pictures speak more than words, i would like u to see n take appropriate actions. Please sms me / email me to lock the price. 

Regards,
HARYATI MOHD SARKAWI
PG Priority Dealer
019-8899467
cgharyati@gmail.com

"Masih ramai yang tertipu dengan skim2 pelaburan Emas terutama chinese kerana kita masih belum betul2 bekerja keras menyampaikan ilmu pelaburan emas sebenar kepada masyarakat..!!"

-Antara ucapan pembukaan yang penuh beremosi oleh Founder Public Gold, Dato' Louis Ng |                 Credit to: www.pelaburjutawan.com

Proven PG bukan ponzi, alhamdulillah... More positive news will be announced tonight, InsyaAllah



Jom register as PG Dealer now :)


Tips 1: Ajarkan Anak Tentang ASET & LIABILITI


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Sebagai ibubapa di zaman yang serba mencabar ini, kita perlu mengajar dan menerangkan perbezaan antara aset dan liabiliti kepada anak-anak kita secara tidak formal. Ini sangat perlu, kerana kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan anak-anak menjadi mangsa inflasi dan materialistik. Nauzubillah...Menyedari hakikat ini, saya ingin berkongsi ilmu yang telah saya praktikkan dalam mendidik anak. Cara ini sesuai dengan saya, mungkin juga boleh dijadikan panduan untuk rakan-rakan yang masih tercari-cari cara terbaik...

Lesson Plan 1: 
Define ASET & LIABILITI dalam bahasa yang mudah.

Aset:
-Nilainya akan BERTAMBAH selepas suatu tempoh tertentu.
-Kalau hari ini kita beli harganya RM100, dalam masa 5 tahun lagi kalau kita jual harganya jadi RM200

Liabiliti:
-Nilainya akan BERKURANG selepas suatu tempoh tertentu.
-Kalau hari ini kita beli harganya RM100, dalam masa 5 tahun lagi kalau kita jual harganya jadi RM50

Lesson Plan 2: 
List down aset and liabiliti 

Senaraikan aset dan liabiliti dalam ruang lingkup kehidupan anak; sesuai dengan umur mereka. Kalau di peringkat sekolah rendah, contoh aset ialah MASA, ILMU BERMANFAAT & BUKU NON FIKSYEN. Kalau anak-anak tanya apa reasonnya, terangkan begini.

MASA: Pepatah "masa itu emas" dalam family saya dah tak wujud lagi. Kenapa? Emas boleh dibeli...Tapi masa? Ada sapa-sapa jual masa? Sebab tu lah, masa adalah aset no. 1 kita yang mesti diuruskan dengan bijak agar kita tidak menyesal suatu hari nanti. Hargai masa sepanjang masa. Bak kata Prof Muhaya, audit masa kita. Gunakan MASA untuk membuat kerja yang berfaedah, bukan sahaja untuk keperluan di dunia tetapi juga untuk perlaburan akhirat kita...

ILMU: Semakin banyak ilmu seseorang semakin tinggi kualiti hidup seseorang itu. Ilmu akan menjaga kita pada suatu hari nanti. Katakanlah kita ada banyak harta, katakan kita baru beli kereta besar...Malam pertama kereta di luar rumah kita, entah berapa kali kita bangun nak periksa, ada lagi tak kereta kita parking di luar...Maksudnya di sini, kita yang mesti menjaga harta kita...bukan harta yang menjaga kita! Berbeza dengan aset kedua yang kita perlu cari iaitu ILMU. InsyaAllah ILMU yang BERMANFAAT akan 'menjaga' kita...

BUKU: Saya ada satu set buku Keyword With Ladybird "Peter & Jane" yang saya gunakan untuk mengajar anak-anak saya membaca. Bagus buku ni...ibubapa digalakkan untuk memilikinya...Kalau ada anak berumur 3-4 tahun, dah boleh mula untuk belajar membaca...Alhamdulillah, anak-anak saya dah boleh membaca sebelum masuk Tahun 1 lagi...Siri  pertama saya beli kira-kira 8 tahun lepas ketika harganya RM8.45...Siri kedua saya beli 2 tahun kemudian dah naik RM9.90...Maka, ini boleh dijadikan contoh aset kepada anak-anak sebab harganya semakin bertambah...
Rakan sekerja senior saya, Pn Teo (sekarang dah pencen) membeli buku ini dengan harga sekitar RM5.00 sahaja tetapi enggan menjualkannya kepada saya kerana baginya buku-buku ini adalah aset yang boleh dijadikan warisan keluarga!

Bagaimana pula dengan contoh liabiliti? Banyak dek...untuk anak-anak kebanyakan mainannya ialah liabiliti...boleh beli tapi biar bersederhana...Teringat saya dulu, my son masa berumur 4 tahun pernah nangis2 dan berguling2 di lantai kedai sebab nak beli mainan. Alhamdulillah, my husband nekad...biarkan dia menangis sekejap dan dukung balik ke kereta...Biarlah orang di sekeliling memerhati...anak kita, kitalah yang bertanggungjawab. Selepas beberapa kali kerenahnya tidak dilayan, my son dah tak mintak dibelikan mainan :)

Lesson Plan 3: 
Give them 'real life' example tentang liabiliti dan aset

Haa...kita boleh bawak anak ke kedai yang mahu membeli balik handphone second hand. Opss...bukan maksud saya kita perlu jualkan handphone kita...Just tanya kalau nak dijual, bp tauke tu sanggup ambik...Dari sini kita secara tidak langsung mengajar anak-anak matematik. Katakan harga beli RM500.00. Harga jual, katakan RM200.00...Soalannya: Berapakah peratus penurunan harga? Bila kita tujuk cara kira pastinya anak kita akan lebih faham apa maksud liabiliti.



Hasilnya:

My daughter, now is 9yrs old. Dia dah ada simpanan sebanyak RM500 dlm Akaun Remaja ASB. Dia juga faham dan tahu jika kita simpan duit dalam ASB, walaupun duit tu nampak macam 'tidur' dalam akaun tetapi sebenarnya duit tu sedang bekerja...Kalau duit itu tidak dikeluarkan, hujung tahun  dia akan dapat dividen bonus...
My daughter's ASB Account

Baru-baru ni my daughter ask me a few questions about silver and gold because i let her touched our stock of 500g silver, 1 dinar, 10 g gold bar and 20g gold bar (before kita simpan di safe box di bank)...When i told her that harga emas naik lebih cepat dan tinggi...ini yang berlaku...

My daughter: Mama, adik nak beli goldlah...
Me: Sik perlulah dek...mama memang dah ada simpan gold dgn value RM10k untuk future study adek kelak...Duit adek biar jak dalam ASB :)

The next day my husband said our little princess approached him and requested the same thing! Prove that she is very determine! Haha...Selepas berbincang, akhirnya kami benarkan...dengan syarat wang simpanannya dah mencecah RM800...Mampukah dia menabung untuk capai RM800.00 tahun ini? Rasanya takde masalah. Sebabnya saya ada dua plan untuk tambah wang saku mereka.

My Plan 1: Surat Tawaran Kerja

Oleh kerana my kids everyday bawak bekal ke sekolah, saya boleh katakan mereka tak diberi wang belanja seperti anak-anak orang lain. Keperluan buku dan alatulis memang saya sentiasa pastikan cukup. Hmm...bagaimana saya nak mengajarkan mereka bagaimana mengurus wang saku, kalau mereka tiada wang saku? Ha...di sinilah timbulnya idea...Saya berikan mereka "OFFER LETTER"...

Offer letter 16 Julai 2011...

Berjaya tak? Saya tak katakan berjaya 100%...Cuma apa yang boleh katakan, ada peningkatan dari segi tingkah laku...Sekurang-kurangnya ringan sikit beban saya. Isteri bekerja tanpa pembantu rumah memang penat sikit...Dengan offer letter seperti ini, kita dapat agihkan kerja yang anak-anak mampu buat dengan lebih sistematik...Tanpa kita sedari, anak-anak kita pun mulai berdikari dan tidak terlalu bergantung dengan kita...

My Plan 2: Galakkan membaca Al-Quran

Frankly speaking ilmu tajwid saya kurang...jadi saya tak confident untuk mengajar mereka ilmu mengaji Quran. Alhamdulillah, tanggungjawab ini suami saya yang laksanakan. Tapi disebabkan kekangan masa, suami saya tidak dapat mengajar mereka setiap hari. Maka saya keluar dengan idea..."1 page, 10 sen", masuk juzuk baru dapat extra "1 juzuk, RM5.00"...Saya cuba untuk menanamkan RASA bertuhan iaitu RASA sentiasa diperhatikan oleh Allah dalam diri anak-anak saya dengan membenarkan mereka mengambil sendiri duit dalam bekas apabila selesai membaca Al-Quran.

Mama: Mun dah baca 1 mukasurat, adek & abang ambik jak dirik mpun 10sen dari tabung mama. Sik perlu cakap kat mama. Mun kitak duak ambik lebih sekalipun mama memang sikkan tauk...Tapi...mesti ingat, ALLAH sentiasa nampak. Mun ambik lebih daripada sepatutnya, sik HALAL lah jadi duit ya...

Duit syiling dalam bekas yang saya biarkan di meja untuk 'upah' membaca Al-Quran
Katakan, mereka baca 1 m/s dalam bahasa Arab dan membaca terjemahannya di m/s seterusnya...
Maka mereka berhak untuk mengambil sendiri 20sen daripada bekas ini...

Apapun, kaedah di atas telah dan sedang saya praktikkan. Sesungguhnya apa yang baik itu diilhamkan kepada saya oleh Allah swt...Apa yang buruk itu memang daripada kelemahan saya sendiri...Kesimpulan yang boleh saya share di sini ialah sebagai ibubapa zaman sekarang, kita perlu kreatif dan inovatif...Tujuan didikan kita sama sahaja seperti tujuan ibubapa zaman dulu mendidik anak...tak lain dan tak bukan, untuk melihat anak-anak kita berjaya hidup di dunia dan di akhirat...

Cuma disebabkan zaman yang serba mencabar ini, cara kita mendidik juga perlu selari dengan zaman canggih ini...Untuk berjaya, basic didikan mestilah berdasarkan Al-Quran dan hadis...Nabi Muhammad s.a.w. kalau tak silap saya pernah berpesan, "Didiklah anak-anakmu mengikut zamannya..." MasyaAllah! Jauh sungguh baginda berfikir...melangkaui masa...Maksudnya mulai sekarang tak bolehlah kita kata, "Dulu, nenek didik mak macam ni.......bla...bla...

Renung-renungkanlah, artikel yang saya copy dr Saudara Hafizul Hakim di bawah ini:
  • “ORANG kurang bijak ( 99% ) membazirkan umur dengan MEMBELI LIABILITI. Manakala ORANG Bijak ( 1% ) pula memanfaatkan nikmat umur yang diberi untuk MEMBELI ASET yang betul.
  • Inilah SEBAB UTAMA yang menjadi punca mengapa orang kaya menjadi semakin kaya dan orang miskin menjadi semakin miskin “
  • Robert Kiyosaki sering menyebut, cara termudah untuk mengenal pasti mana satu aset dan mana satu liabiliti adalah: Apa-apa yang masuk ke dalam poket anda digelar ASET & apa-apa yang KELUAR dari poket anda adalah liabiliti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger