Kitco Survey 28 Sept 2012 : Bullish!


Survey Participants See Higher Gold Prices Next Week

Friday September 28, 2012 12:10 PM
Gold prices are finding underlying support from ultra-loose monetary policy and rising European debt problems and this could give the yellow metal further strength next week, say most participants in the Kitco News weekly Gold Survey.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 24 responded this week. Of those 24 participants, 20 see prices up, while two see prices down, and two are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Several participants who saw higher prices voiced similar reasons to what Carlos Perez-Santalla, precious metals broker at PVM Futures, said: “up QEF (quantitative easing forever), South African mounting troubles, European debt troubles and PBOC (People’s Bank of China) actions.”
Gold will rise next week, said Adam Hewison, president and chief strategist with INO and MarketClub.com. “Gold has become the new Apple for investors, look for this market to move over $2,000 by the end of the year,” he added.
Not everyone is forecasting higher prices. After such a strong rally, a few participants said they were looking for gold to retrace these gains, so they expected prices to be down next week.
Others who are neutral or see prices trading around current levels said gold is in a holding pattern for time being and needs time to digest the current rally.
Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com

Jadual di bawah menunjukkan harga emas dan perak Public Gold pada hujung minggu ini.
Jika diperhatikan, harganya menurun sedikit. Walaupun sudah mahal, jika anda melabur untuk jangka panjang, anda tidak akan rugi kerana harga emas tetap akan meningkat dan pastinya lebih tinggi kenaikannya berbanding dengan ASB yang famous itu :)

Hubungi saya di 019-8899467 untuk khidmat nasihat dan emas / perak utama anda. Jika anda berumur 18 tahun dan berada di Malaysia / Singapura / Brunei / Indonesia, anda boleh menjadi dealer Public Gold. Bagaimana? Hubungi saya segera!



PNB umum agihan pendapatan 6.60 sen seunit bagi AS1M

KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Bhd, anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB), hari ini mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 6.60 sen seunit bagi Amanah Saham 1Malaysia (AS1M) untuk tahun kewangan berakhir 30 Sept, 2012.

Pengerusinya Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata agihan pendapatan ketiga itu merupakan peningkatan sebanyak 0.10 sen seunit berbanding dengan 6.50 sen seunit yang diumumkan tahun lepas.

Beliau berkata agihan pendapatan akan melibatkan pembayaran sebanyak RM459.86 juta, peningkatan sebanyak 49.1 peratus berbanding dengan pembayaran jumlah tahun sebelumnya sebanyak RM308.40 juta.

"Sebanyak 336,411 pemegang unit, yang kini memegang 8.02 bilion unit AS1M, akan mendapat manfaat daripada pembayaran ini," kata beliau ketika mengumumkan agihan pendapatan itu hari ini.

Ahmad Sarji berkata sehingga 25 Sept, AS1M mencatatkan pendapatan kasar sebanyak RM577.4 juta.

Beliau berkata keuntungan daripada jualan saham menyumbang RM158.1 juta atau 27.4 peratus manakala baki RM101 juta atau 17.5 peratus diperoleh daripada pelaburan dalam instrumen jangka pendek dan pendapatan lain.

"Pendapatan dividen daripada syarikat-syarikat pelaburan menyumbang RM318.3 juta atau 55.1 peratus daripada pendapatan kasar," katanya.

Beliau berkata semua pengagihan pendapatan akan dikreditkan secara automatik ke akaun pemegang unit pada 1 Okt.

Pengiraan pengagihan pendapatan AS1M akan berdasarkan purata baki minimum bulanan yang dipegang sepanjang tahun kewangan dana, kata beliau.

AS1M merupakan dana harga tetap dengan saiz 10 bilion unit dengan 50 peratus saiz diluluskan dibuka untuk pelabur Bumiputera, 30 peratus diperuntukkan kepada kaum Cina, 15 peratus untuk kaum India dan selebihnya untuk rakyat Malaysia yang lain. - Bernama

Investors, central banks scramble to purchase gold

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Perhatikan graf kitco terkini. Rujuk kepada graf bewarna hijau. Harga emas semakin naik secara mendadak. Adakah harganya berjaya mencapai USD1800/oz minggu ini? Kita tunggu dan lihat. Apakah faktor yang menyebabkan harga naik? Ini kerana pelabur menambahkan stok emas sebagai satu langkah untuk mengelakkan masalah kelemahan matawang...teruskan bacaan anda.




Investors, central banks scramble to purchase gold

Bloomberg News
September 27, 2012


SINGAPORE: Gold advanced for the first time in three days, extending the best quarterly gain in more than two years, as central banks and investors bought the metal to hedge against the prospect of weaker currencies and slowing growth.

Spot gold rose as much as 0.3 per cent to $1,765.20 an ounce and was at $1,763.50 in Singapore. The metal reached $1,787.52 on September 21, the highest price since February 29, and is 10 per cent higher since the end of June. That's set for its biggest quarterly climb since the three months to June 2010.

Bullion has rallied after central banks from the United States to Japan took steps to boost their economies, driving investor holdings in exchange-traded products to a record. The Federal Reserve announced on September 13 a third round of debt purchases to bolster the largest economy, potentially weakening the dollar.

"A poor economic backdrop will keep global stimulus measures on the cards for a while and gold is set to profit from that,- Sun Yonggang, a macroeconomic strategist at Everbright Futures, a unit of China's largest state-owned investment group.

December-delivery gold was little changed at $1,766 an ounce on the Comex, after dropping 0.3 per cent. Holdings in gold-backed ETPs climbed to 2,551.859 metric tonnes on Tuesday.

Kazakhstan expanded its gold reserves for a 13th month in August, buying 1.4 tonnes, data on the International Monetary Fund's website showed. South Korea bought 16 tonnes in July, and Paraguay purchased 7.5 tonnes that month.

In China, cash gold of 99.99 per cent purity on the Shanghai Gold Exchange fell 0.2 per cent to 358 yuan a gram ($1,765.39 an ounce) up 11 per cent this quarter and set for the biggest such gain since the period to December 2009.
Silver rose as much as 0.8 per cent to $34.0425 an ounce and was at $33.9425.

The metal is set for a quarterly gain of 23.5 per cent, the best since the three months to December 2010.
Spot platinum gained for a second day, climbing as much as 0.5 per cent to $1,636.50 an ounce. The metal is up 13 percent since the end of June as labor disputes halted supplies in South Africa, the world's largest producer. ETP holdings tracked were at a record 47.438 tonnes on Tuesday.

ORIGINAL SOURCE: BLOOMBERG NEWS

Panduan Membuat Jualan Kepada Public Gold

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Semoga rakan-rakan berbahagia selalu hendaknya. Sempena harga emas yang makin naik ini, artikel oleh Sifu Faizan Pelabur Jutawan ini pastinya boleh membantu semua pelanggan dan dealer Public Gold untuk mula menuai hasil dengan menjual balik emas yang dibeli. Setelah sasaran realistik anda tercapai, maka anda boleh menjual balik emas anda dengan mengikuti langkah berikut.

1- Login Ke Akaun Public Gold Anda. 
Jika anda masih tiada akaun, sila buat pendaftaran untuk membuka akaun terlebih dahulu


2- Pilih Menu “Order” 
Klik Pada Bahagian “Place Sellback”

3- Masukkan Kuantiti Item Pada Nama Produk Yang Ingin Dijual Semula. 
Kemudian Pilih Cawangan Untuk Anda Hantar Produk Tersebut. 
Jika Ada Sebarang Makluman, Sila Nyatakan Dalam Ruangan Yang DIsediakan, Jika Tiada Biarkan Kosong dan Teruskan Dengan Langkah Seterusnya. 

Untuk makluman, jika kita sudah lock harga untuk dijual semula kepada Public Gold, kita MESTI menghantar produk kepada branch yang sudah dipilih tadi dalam masa 24 jam. Jika harga BUY BACK esoknya turun ataupun naik, kita masih menjualnya dengan harga yang sudah di lock tadi.

Baru-baru ini rakan saya telah mendapat keuntungan sebanyak ~5% hanya dalam masa 2 bulan lebih sahaja. Beliau membuat belian 5 dinar pada hujung bulan Jun dengan harga RM3489 dan menjualnya pada 22 September dengan harga RM3660.00. Mungkin ada yang berkata, "Ala...5% aje..." Tapi jika 5% dalam masa 2 bulan adalah satu keuntungan. Bandingkan dengan Bonus ASB...sekitar 7-8% setahun. Apa maksud SETAHUN di sini? SETAHUN maksudnya wang anda MESTI disimpan dalam akaun ASB tersebut dalam masa 12 bulan...juka ada berlaku keluar-masuk wang, walaupun jumlah pada bulan pertama dan akhirnya sama, anda TIDAK akan mendapat peratus pulangan maksimum tersebut. Sila klik di sini untuk Panduan Cara Kiraan Dividen Bonus ASB. Bayangkan sahaja jika rakan saya membuat urusan jual-beli emas PG beberapa kali dalam masa 1 tahun, tidak kah beliau boleh mencapai pulangan melebihi 10% setahun. Jika beliau boleh, kenapa bukan anda?? Jom sertai kami dalam pelaburan emas yang selamat ini. InsyaAllah pasti menguntungkan!

Anda mungkin berminat bagaimana saya boleh mencapai keuntungan hampir 15% dalam masa 6 bulan pertama tahun ini (ketika harga emas di paras yang sangat rendah!)

Sila hubungi saya dengan segera untuk khidmat nasihat yang ikhlas dan telus.
Semoga kita sama-sama berjaya. Amin.

HARYATI MOHD SARKAWI
Authorised Priority Dealer Public Gold
019-8899467 (boleh whats apps)
cgharyati@gmail.com

Labur emas mengikut syariah


Labur emas mengikut syariah



Umat Islam perlu mengembalikan fungsi asas emas sebagai mata wang dan aset simpanan. - Gambar hiasan


EMAS pada sepanjang zaman dianggap sebagai simbol kekayaan, kemasyhuran dan kecantikan. Dalam sejarah ekonomi Islam, emas merupakan mata wang dan aset simpanan yang baik.

Teks al-Quran dan hadis banyak menjelaskan kepentingan emas dalam kehidupan manusia. Emas dirujuk sebagai mata wang dinar dalam firman-Nya:

"Dan di antara ahli-ahli kitab, ada orang yang kalau engkau amanahkan dia menyimpan sejumlah besar harta sekalipun, dia akan mengembalikannya (dengan sempurna) kepada kamu dan ada pula di antara mereka, yang kalau engkau amanahkan menyimpan hanya satu dinar sahaja pun, dia tidak akan mengembalikannya kepada kamu, kecuali kalau kamu selalu menuntutnya." (ali-'Imran: 75)

Selain digambarkan sebagai harta kekayaan dalam surah ali-'Imran: 14 dan 91, al-Nisa': 20, al-Taubah: 34, al-Zukhruf:33-35, al-Quran juga mendedahkan emas akan kekal sebagai barang berharga sehingga hari akhirat seperti dalam surah al-Israk: 93, al-Kahfi: 31, al-Hajj: 23, al-Faathir:33, al-Zukhruf: 53, al-Zukhruf: 71 dan al-Insan: 21.

Selain dijadikan barang kemas, emas juga menyimpan kekayaan yang paling unggul. Ini kerana ia tidak boleh dibinasakan dan tidak hilang nilainya. Malah, nilainya sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.

Ini dibuktikan dengan kenaikan harga emas daripada RM1,740.65/per aun kepada RM5,890.93/per aun, iaitu kenaikan sebanyak 238 peratus harga emas dalam tempoh lima tahun (2006 hingga 2011) atau secara purata kenaikan setahun adalah 48 peratus.

Kebenaran emas sebagai penyimpan nilai yang stabil boleh disaksikan melalui nilainya yang hampir sama sejak zaman Rasulullah SAW hingga sekarang.

Dalam sebuah hadis daripada Syahib bin Garqadah berkata: Saya mendengar penduduk bercerita tentang 'Urwah, bahawa Nabi SAW memberikan wang satu dinar kepadanya agar dibeli seekor kambing untuk beliau, lalu dengan wang satu dinar tersebut ia membeli dua ekor kambing, kemudian ia jual satu ekor dengan harga satu dinar. Ia pulang membawa satu dinar dan satu ekor kambing. Nabi SAW mendoakannya dengan keberkatan dalam jual belinya. Seandainya 'Urwah membeli tanah pun, ia pasti beruntung. (riwayat al-Bukhari)

Hadis ini menjelaskan harga seekor kambing pada zaman Rasulullah SAW lebih kurang satu dinar. Agak menarik, kestabilan harga emas terbukti dengan harga seekor kambing pada zaman kini juga lebih kurang RM750 atau satu dinar (bersamaan nilaian 4.25 gram emas).
Namun, akibat pelbagai hambatan ekonomi dunia fungsi dinar emas kini telah berubah kepada suatu komoditi yang diniagakan.

Perubahan landskap ekonomi dunia juga menimbulkan keghairahan di kalangan umat Islam di negara kita untuk melakukan urus niaga terhadap emas dalam bentuk pelaburan sama ada bentuk fizikal seperti siling, jongkong, barang kemas atau dalam bentuk akaun pelaburan emas.

Situasi ini menyebabkan kadang-kadang menyebabkan masyarakat yang lupa batas-batas syariah berkaitan urus niaga emas, terutama terjebak dengan amalan riba yang haram dan dikutuk dalam Islam, tidak memenuhi syarat kontrak dan sebagainya.

Mengikut muamalat Islam, urusniaga jual beli emas adalah termasuk dalam kontrak al-Sarf, iaitu jual beli mata wang. Maksudnya, kita membeli atau menjual emas dengan menggunakan mata wang seperti ringgit atau dolar.

Secara umum, urus niaga emas hendaklah memenuhi syarat utama kontrak al-Sarf yang digambarkan oleh Rasulullah SAW dalam riwayat oleh 'Ubadah bin al-Samit:Emas dengan emas, perak dengan perak, gandum dengan gandum, tamar dengan tamar, garam dengan garam, perlu sama, timbangan sama dan diserah tangan segera. Jika berlainan jenis, juallah seperti mana kamu kehendaki selagi ia serahan segera (tidak bertangguh). (riwayat Muslim, Abu Daud, al-Nasai, dan Ahmad).

Hadis ini menjelaskan syarat transaksi emas dengan mata wang iaitu:
n Serahan (qabd) barangan emas dan harga berlaku antara penjual dan pembeli (atau wakilnya) dalam majlis akad sebelum berpisah. Serahan emas oleh penjual boleh berlaku dalam bentuk hakiki (serahan fizikal emas) atau secara hukmi (penguasaan dan kemampuan mengendali/tasarruf ke atas emas oleh pembeli).

Serahan harga oleh pembeli pula boleh berlaku melalui pembayaran tunai, cek, kad debit atau kad kredit. Serahan ini mestilah berlaku dalam satu majlis akad antara penjual dan pembeli (atau wakil) sama ada melalui pertemuan fizikal, khidmat pesanan ringkas (SMS), telefon atau emel.
n Serahan barangan emas dan harga hendaklah berlaku secara on the spot tanpa ada sebarang tempoh penangguhan masa. Justeru, pembelian emas secara bayaran ansuran atau hutang tidak dibenarkan syarak.

Walaupun begitu, kontrak jual beli emas yang melibatkan pembayaran cek atau pemindahan wang yang memerlukan tempoh matang seperti tiga hari bekerja dianggap masih belum berlaku akad tersebut hinggalah penjual mendapat bayarannya.

Apabila mendapat bayaran, kontrak akan berlaku dan penjual hendaklah menyerahkan emas kepada pembeli serta merta.
Suatu perkara yang penting dalam jual beli emas adalah berkaitan lock price (kunci harga), iaitu pembeli meletakkan perjanjian (wa'd) untuk membeli atau menjual pada harga tertentu.
Maksudnya, walaupun harga emas naik atau turun, pembeli dapat membelinya dengan harga yang telah dikunci tersebut.

Berhubung dengan perkara ini, Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali Ke-96 yang bersidang pada 13-15 Oktober 2011 telah memberikan panduan seperti berikut:

Wa'd boleh dimasukkan dalam pelaburan emas, selagi mana ia adalah wa'd dari sebelah pihak dan bukannya muwa'adah dari kedua-dua belah pihak. Contoh aplikasi wa'd dalam konteks ini adalah membuat purchase order, iaitu pelanggan membuat perjanjian untuk membeli emas dengan harga tertentu.

Perjanjian pembelian ini dinamakan 'kunci harga'. Sekiranya proses kunci harga adalah menyamai proses akad jual beli, ia tidak dibenarkan kerana akan berlaku penangguhan.

Selain itu, terdapat beberapa syarat-syarat lain terutama tentang fizikal emas dan harga yang mesti diambil berat oleh pelabur-pelabur emas, antaranya :

l Emas hendaklah wujud, dimiliki penuh oleh penjual dan boleh diserahkan kepada pembeli sekurang-kurangnya dalam tempoh uruf (kebiasaan);

l Emas hendaklah diketahui sifat fizikal, timbangan berat dan ketulenannya sama ada melihat sendiri fizikalnya atau melalui contoh pesanan.

l Nilai harga emas hendaklah diketahui dan dipersetujui oleh penjual dan pembeli.

l Kontrak jual beli hendaklah dilakukan atas dasar persetujuan dan keredaan, tanpa wujudnya sebarang paksaan, tipu helah atau sebarang penyembunyian keaiban.

Akhirnya, perlu diingatkan bahawa umat Islam perlu mengembalikan fungsi asas emas sebagai mata wang dan aset simpanan.

Jika terlibat dalam pelaburan emas yang menjanjikan bahagian sementara. Seharusnya kita tidak terjebak dengan amalan yang dilarang syarak seperti riba, perjudian, spekulasi, penipuan dan sebagainya.

ORIGINAL SOURCE: UTUSAN ONLINE

Kitco Survey, 21 September 2012


Sep. 21 2012 — 2:36 pm | 186 viewscomments

Survey Participants Look For Higher Gold Prices Next Week

(Kitco News) – Most participants in Kitco News’ weekly gold survey said they look for the precious metal to maintain its upward momentum next week on continued buying after recent monetary easing in the U.S. and elsewhere, as well as technical-chart strength.
Out of 34 participants, 21 responded this week. Of those, 15 see prices up, while four see prices down and two see prices sideways or unchanged. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders and technical-chart analysts.
December gold has already risen smartly on the Comex division of theNew York Mercantile Exchange since mid-August, rising from an Aug. 15 low of $1,592.10 an ounce to a high so far Friday of $1,790. Much of this was first on expectations of easing from the Federal Reserve, then further gains when policy-setters actually announced more accommodation. The European Central Bank and Bank of Japan are also undertaking bond-buying programs.
“Don’t fight the Fed–QE continues to push markets higher,” said Spencer Patton, chief investment officer for Steel Vine Investments.
Those who look for gold to soften next week point out that markets invariably run into some periods of consolidation or corrections, rather than citing anything they see as overtly bearish.
“A modest correction is in order following the major rally over the past few weeks,” said Adrian Day, president of Adrian Day Asset Management. “I would not sell because the fundamentals remain positive; this is only a short-term pullback.”
Kitco Gold Survey
By Allen Sykora of Kitco News; asykora@kitco.com

Lagi berita emas!


Harga emas naik AS$1,800 seauns

PETALING JAYA 19 Sept. - Poh Kong Holdings Bhd, rantaian runcit barang kemas terbesar di Malaysia, menjangkakan harga emas di pasaran global akan meningkat kepada AS$1,800 (RM5,472) untuk 31.2 gram (1 auns) menjelang akhir tahun, dirangsang oleh sentimen yang kian bertambah terhadap jaminan aset termasuk emas.

Pada masa ini, emas dijual pada harga AS$1,770 seauns.

Pengarah Eksekutif Ermin Siow berkata, harga emas akan kekal menggalakkan sehingga tahun 2015 dan yang pastinya, tahun hadapan hargnya akan mencecah AS$2,000 (RM6,080) seauns.

Bercakap dalam taklimat media mengenai "Tinjauan Trend Permintaan Emas" hari ini, Siow berkata, kebimbangan berterusan terhadap ekonomi AS dan negara utama yang lain seperti China akan pastinya menjadi pemacu kepada harga-harga emas di masa akan datang. - BERNAMA

ORIGINAL SOURCE: UTUSAN ONLINE


5 Kriteria Penting Memilih Pelaburan Emas


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,
Hari ini saya nak share artikel menarik daripada Sifu Hafizul Hakim. Sekarang ni dah banyak company yang keluarkan emas pelaburan. Ramai orang jadi confuse nak beli emas yang mana satu. Ramai juga yang tanya saya pasal syarikat lain, antaranya GCP, Amsyiq Gold, GSR, Sri Ayu dsb. Saya rasa lebih adil sahabat semua tanya direct dealer company tu sebab saya takut maklumat yang bagi tu tak tepat ataupun tak lengkap. Dealer company tu sendiri lebih layak untuk explain berbanding saya.
Saya cuma expert tentang Public Gold (PG) dan ilmu pelaburan emas secara umum. Setakat yang saya perhatikan, emas pelaburan paling tinggi permintaan di Malaysia ialah Kijang Emas BNM, Dinar Kelantan dan Public Gold. So, saya lebih fokus kepada Public Gold sebab Public Gold menyediakan fasiliti pelaburan emas fizikal terbaik diMalaysia.
Bagi saya, emas terbaik untuk pelaburan ialah emas yang senang dibeli, senang dijual, dan untung maksimum bila dijual! Kalau sahabat nak tahu sesuatu emas PELABURAN tu bagus ke tak, sahabat semua kena meneliti / bertanyakan kepada dealer tentang 5 kriteria penting ni sebelum beli iaitu:
  1. Harga rendah
  2. Peratus Spread (susut nilai) rendah
  3. Supply consistent
  4. Cawangan banyak
  5. Syarat jual beli tak cerewet
Kriteria #1 – Harga rendah
Cuba bandingkan harga sesebuah company dengan pengeluar emas yang lain. Paling baik mestilah harga paling rendah. Kalau untuk pelaburan, kena pastikan at least harga emas tu lebih rendah dari harga kedai emas (www.fgjam.org.my). Tapi kena hati-hati, emas yang harganya paling murah biasanya spreadnya (susut nilai) agak tinggi.
So, jangan mudah terpengaruh dengan emas murah, sebab emas murah jualnya pun lebih murah!
Untuk bandingkan harga, sahabat semua boleh cek di website company tu, antaranya;
Kriteria #2 – Spread (susut nilai) rendah
Cuba kira berapa peratus spreadnya. Spread akan menentukan berapa cepat kita dapat untung. Lagi rendah lagi bagus. Kena buat calculation la sikit.
  1. Formulanya, (HARGA SELL – HARGA BUY)
  2. Perbezaan harga tu, bahagikan dengan harga dia jual tadi, dan darab dengan 100.
  3. Baru kita dapat tahu berapa % spreadnya. Lagi rendah lagi bagus.
Contohnya, harga semasa 1 Dinar Public Gold (25 Mei 2012, jam 4.15 petang).

Perhatikan harga PG BUY (harga jual semula) ..
Pelabur Emas mementingkan SPREAD MARGIN yang paling rendah!
Spread 6% tu maksudnya, kalau harga emas naik 10%, pembeli 1 Dinar PG dah untung 4% (10% – 6%). Saya tengok, ada company kenakan spread 1 Dinar sehingga 15%! Uh… Kesian kepada pembeli yang tak tahu tentang spread… Maksudnya, kalau harga emas naik 10%, pembeli 1 Dinar dari company X tu masih lagi tak untung -5% (10% – 15%)!
Untuk rujukan pantas, sahabat semua boleh buat perbandingan spread emas yang ada di Malaysia. Saya dah calculate siap-siap di artikel “Faktor Spread Margin: Penting atau Tidak.. Anda Kaji artikel saya”.
Kriteria #3 – Supply konsisten
Sahabat semua kena make sure company tu boleh supply emas secara konsisten. Maksudnya, bila harga emas jatuh mendadak, kita berpeluang untuk beli pada harga rendah. Saya perhati, Dinar Kelantan dan Kijang Emas agak bermasalah sikit dari sudut ni.Bila harga emas jatuh mendadak, memang susah nak dapat stok! Pembeli terpaksa nganga jer lah, sedangkan itulah peluang untuk maksimumkan keuntungan…
Bagi saya, antara kelebihan yang ada pada PG ialah bukan sekadar stok sentiasa ada tapi kita berpeluang beli mengikut REAL-TIME harga emas dunia. Setakat ni, saya tengok hanya PG jer  yang ada fasiliti lock harga beli dan harga jual mengikut real-time di Malaysia.
Katakanlah harga emas jatuh mendadak pada pukul 12.00 malam, kita boleh lock harga rendah dan bayar harga yang kita lock pukul 12.00 tu walaupun harga emas naik balik pada pukul 7.00 pagi esoknya. Ini bukan teori, tapi realiti. Kalau harga emas nak jatuh, biasanya dia jatuh waktu malam (waktu Malaysia) dan naik balik pagi esoknya. Jadi, pembeli emas PG berpeluang dapat keuntungan lebih dengan fasiliti ni.
Cara lock harga: SMS seperti ini ke handphone saya di 019-8899467
"Saya nekad beli emas PG. Nama penuh anda, No. IC anda, Email anda, No. tel anda, item nak beli : 10 dinar x 3 keping, Harga semasa: ______ sekeping"
Kriteria #4 – Cawangan banyak
Kena cek berapa banyak company tu ada cawangan. Company terbaik ialah company yang banyak cawangan supaya mudah urusan jual beli. Kalau company tak banyak cawangan, takut susah bila nak jual balik nanti.
Public Gold mempunyai cawangan di seluruh negeri di Malaysia!
  • Katakan anda membeli sekilo emas berharga RM180,000 hari ini.
  • Minggu hadapan harga jual semula (PG BUY) adalah RM200,000 anda pergi branch bawa emas dan dapat cash dalam tempoh 24 jam (bank in to your account).
Sebab itu pelabur emas yang mempunyai modal besar memilih Public Gold! Guaranteed buy back


Kriteria #5 – Syarat jual balik tak cerewet
Syarat ni pun penting. Kalau nak beli, cari company yang jamin akan beli balik emas tu tanpa banyak syarat. Kalau company tu tak jamin akan beli balik, jangan beli emas tu sebab nanti kita rugi 25% sebab terpaksa jual kepada kedai emas. Paling baik ialah company yang jamin akan beli balik walau apa keadaan emas tu, sekalipun calar, kemek, dah buka seal dsb.

Bila company jamin beli balik walaupun emas tu calar, kemek dsb, kita lebih peace of mind.


Emas Pamp Suise tak boleh dibuka seal. Kalau buka, kedai emas akan tolak spread 25%!


Gold bar Kuwait Finance House ni pun tak boleh dibuka sealnya. Nanti terpaksa jual ke kedai emas dengan spread 25%!

Itulah 5 kriteria penting yang kena cek bila nak beli emas untuk tujuan PELABURAN. Kalau sekadar untuk buat koleksi, mana-mana pun ok. Selepas anda faham 5 ciri penting ini, pilih emas pelaburan yang BALANCE untuk kesemua ciri tersebut. Setakat yang saya perhati, tak ada company yang boleh score 5 bintang untuk kesemua ciri-ciri yang saya senaraikan tu.

Yang dapat the highest score setakat ni ialah Public Gold


5 Kriteria penting : Public Gold
  • Harga Rendah (PASSED!)
  • Spread Margin Rendah (PASSED!)
  • Stok sentiasa Ada (PASSED!)
  • Cawangan di seluruh Malaysia (PASSED!)
  • Syarat Jualan Semula Tidak Cerewet (PASSED!)

Segera hubungi saya,

Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
 019-8899467 (boleh juga whats apps)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Positive Thinking & Target Towards Financial Freedom

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hari ini bertempat di Bangunan Mahkamah Lama Kuching, pelajar saya sedang bertarung dalam Pertandingan The Formula One Technology Challenge Peringkat Negeri 2012. All the best to F1 Team of SMKBL. Saya pernah membimbing pelajar dalam pertandingan ini bermula pada tahun 2007 hingga 2010. Setiap tahun team kami berjaya mewakili Sarawak ke peringkat kebangsaan. Team Light Speed (2007), Team Excel Vision (2008), Team Chronos Breaker (2009) & Team Excel Vision (2010). Semuanya mencorakkan dan mewarnai hidup saya dengan pengalaman suka duka sebagai seorang guru. Walaupun cintakan F1 Inschools, saya terpaksa mengundur diri disebabkan isu yang dot.dot.dot....Biarlah rahsia...Apapun all the BEST to my school team :)

Semalam pula, dalam Pertandingan Ikon Saintis sempena Karnival Sains Dan Inovasi anjuran Jabatan Meteorologi Sarawak, bertempat di Waterfront Kuching pelajar yang saya bimbing, Adik Abel Gerard Law berjaya merangkul tempat pertama...Sesungguhnya Abel sangat berbakat. Tidak sukar untuk membimbingnya...Tahniah kepada ibubapanya yang telah berjaya melatih anaknya berfikiran positif sejak dari kecil lagi. Mungkin juga kerana namanya Abel...bunyinya macam "able"...maka setiap kali kita memanggilnya kita mendoakan dia "BOLEH" dalam jua bidang...that make sense, right? Maka, saya seru ibubapa muda, panggilkan anak dengan nama yang mempunyai makna yang baik...insyaAllah ia akan mempengaruhi personaliti dan pencapaian anak-anak kita :)

Mr Abel Gerard Law a.k.a. Sir Isaac Newton with my kids, Muhd Ikmal Hakimi & Irdina Hani... 
Semoga anak-anak mama pun sentiasa berfikiran positif, humble, bijak dan sedia menerima cabaran seperti Abg Abel :)

Bercakap tentang berfikiran positif, saya sentiasa berfikiran positif dalam pelaburan emas dan perak tanpa mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang guru. Bukan nak masuk bakul...I have my own target in my investment and in my core business and of course in raising my own kids. Sejujurnya saya sangat SUKA mengajar, bahagia melihat perubahan positif pada tingkah laku pelajar-pelajar selari dengan peningkatan ilmu akademik yang mereka miliki. Tetapi...sebagai seorang manusia biasa adakalanya saya kurang setuju dengan perubahan pendidikan yang seringkali membebankan guru...juga dengan sifat pelajar yang mungkin terlalu dimanjakan ibubapa sehingga menjadi begitu angkuh walaupun pandai...Apalah gunanya jika pandai tetapi angkuh, betul tak? Maka, saya berusaha untuk mencapai financial freedom dalam masa 5 tahun, insyaAllah. Jika berjaya, impian saya ialah untuk terus melakukan kerja amal...masih lagi mengajar anak-anak tetapi dengan cara saya yang tersendiri. Amin. Jika kebetulan ada rakan-rakan yang mengenali mana-mana penerbit buku membaca artikel ini, saya mohon bantuan. Saya sedang menulis buku Sains & Mathematics yang saya kaitkan dengan Islam. Buku ini difokuskan kepada anak-anak kecil...toddler....Apa yang menariknya ialah semua illustrasi dalam buku-buku ini ialah hasil lukisan anak-anak saya sendiri. Klik di sini untuk membaca e-book kami: www.AforAllah.com

Tidak salah kira menanam cita-cita tinggi...
Sesungguhnya bak kata Muhammad Ali, "To be the greatest, U must believe that U are the BEST"

CONCLUSION:
We can manipulate GOLD & SILVER investment to achieve FINANCIAL FREEDOM. 
My dear friends, we must react now. Come and join me :)


Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Kitco News Gold Survey on 14 September 2012 - Bullish!


Majority Of Survey Participants Bullish On Gold For Next Week
The Federal Reserve’s quantitative easing announcement on Thursday has turned most participants in the Kitco News weekly Gold Survey bullish on the metal’s prospects for next week.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 29 responded this week. Of those 29 participants, 24 see prices up, while one sees prices down, and four are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
After the Fed announced it will buy $40 billion in mortgage-backed securities monthly until the labor market improves, most participants see that as supportive for the yellow metal.
“I note with interest that the gold forward rates are increasing. This is significant in that gold spreads are indicating inflation is coming and after QE3, who is to doubt it? So for the next week gold will move higher,” said Bob Tebbutt, independent analyst who runs the Canadian website Mr. Commodities.
Others noted that gold broke out of its recent trading range with this week’s sharp move higher and they expect momentum will continue to push gold up, with a possibility of testing $1,800 an ounce shortly.
In addition to the Fed stimulus, Sean Lusk, precious metals analyst at Ironbeam, said the rising tensions in the Middle East may keep gold supported in the near term. The news reports of attacks on embassies in North Africa and the Middle East may keep those who might want to sell gold at higher levels from doing so next week, he added.
Participants who are neutral or see weaker prices next week said they expect gold might run into some profit taking given the more than $120-plus rise since late August.
Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com
SOURCE: KITCO NEWS
Komen Admin:
Untuk rakan-rakan yang sudah membuat belian emas dahulu, boleh hold on...bila harga mencecah peratus keuntungan sasaran, jualkan emas anda untung mengaut keuntungan.
Untuk rakan-rakan yang masih belum mempunyai stok emas, sila hubungi saya segera untuk membuat belian emas pertama anda...


Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Harga emas dah naik! Patutkah saya menjual stok emas saya?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Semalam pelabur emas mula tersenyum lebar. Alhamdulillah harga emas sudah naik dan para pelabur yang bijak sudah mula boleh menuai hasil. Menyedari hal ini, awal pagi lagi saya dah canangkan kepada rakan-rakan dan pelanggan saya, "Untung dah cecah 8% - 10%, dah boleh jual dah..." Tapi rata-rata feedback yang saya terima ialah
1. "Saya mahu tunggu lagilah. Tunggu harga naik lebih tinggi, baru saya mahu jual".
2. "Ala saya ada satu ketul saya 20g...sayang mahu jual"
3. "Rugilah nak jual...nanti mana nak dapat harga yang sama"

Yang bestnya ada jugak customer saya kata, "Sayanglah mahu jual, emas saya sikit sahaja. Bila harga nak turun lagi? Saya nak tambah stok, lepas itu barulah saya mahu praktik cara u (Beli, Jual bila harga tinggi, Harga drop beli lagi dan seterusnya" Macam-macam kerenah rakan-rakan saya....Sebab itulah hari ini saya nak tulis special artikel on "Bila saya patut jual emas saya?" Berikut adalah perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menjual emas anda.

#1. Kira PERATUS UNTUNG dulu

Sebelum decide nak jual atau tidak, kita kena kira dulu keuntungan. Bila mengira keuntungan kita mesti kira, berapa PERATUS kita untung, bukan berapa RM harga naik. Perhatikan data berikut:

Katakan pada 15/05/2012, Encik John Lim membeli gold bar Public Gold dengan berat 50g.
Berapa keuntungan emas 50g Encik John Lim sekarang?
15/05/2012, Harga Kita Beli (Rujuk kepada PG SELL) = RM8358
14/09/2012, Harga Kita Jual (Rujuk kepada PG SELL) = RM8845
Peratus keuntungan = (487/8358) x 100% = 5.8%

Patutkah Encik John menjual emas 50g nya?

Mungkin Encik John akan kata, ala sikit sangat untungnya. Baik saya tunggu lagi...Teruskan bacaan anda..

#2. Tetapkan SASARAN peratus keuntungan yang ingin anda capai

Sasaran ini perlu ada benchmark nya. Contohnya:
a) Jika sebelum ini anda menyimpan wang di ASB, maka sasaran realistik anda ialah keuntungan melebihi 8% setahun.
b) Jika sebelum ini anda menyimpan wang di Fixed Deposit, maka sasaran realistik anda ialah keuntungan melebihi 3% setahun.

Untuk kes Encik John Lim yang sebelum ini menyimpan wang dalam FD account, maka keputusan yang boleh diambilnya ialah JUAL saja :) Beliau sudah mendapat keuntungan 2 kali ganda berbanding sebelumnya.

Untuk anda yang menyimpan wang tersebut di ASB sebelum ini, anda juga ada 2 pilihan, tunggu lagi untuk harga lebih tinggi ataupun JUALkan saja. JUAL? Biar benar Cikgu Emas! Bukankah 5.8% itu lebih rendah daripada ASB...hehe...teruskan bacaan anda...

#3. Sasarkan untuk BELIAN JUALAN BERGANDA dalam masa 1 tahun

Berganda? Multiple profit? Wah...menarik! Bagaimana caranya?
Kaedah ini sudah diamalkan dengan jayanya oleh dealer Public Gold yang daring dan positive thinking.

Oleh kerana emas ialah komoditi yang harganya dipengaruhi permintaan dan nilai USD, maka harganya sering berubah-ubah. Harga emas akan naik jika:
1. permintaan tinggi iaitu bila ramai pelabur NAK beli emas 
2. matawang USD lemah (Jika QE3 diadakan, harga emas akan BOOOM!)

Walau bagaimanapun, jika pelabur-pelabur tadi mula hendak mengaut untung setelah harga mencapai harga tertentu maka harga akan mula turun. Perlu diambil perhatian, penurunan harga ini jarang melebihi harga emas pada 2 tahun lepas. Perhatikan graf ini (credit to: Faizan Pelabur Jutawan):

Maka, jika anda sudah menjual emas dalam langkah #2 di atas, anda boleh monitor lagi untuk membeli semula ketika harganya rendah dan menjualnya semula ketika harga naik lagi.

#4. Tambah stok simpanan emas dari masa ke semasa
Jika kita mempunyai stok/simpanan emas yang lebih, maka lebih mudah untuk kita mempraktikkan konsep "Beli ketika harga emas rendah dan Jual ketika harga emas tinggi". Ketika harga emas naik, kita jualkan stok kita sedikit demi sedikit. Contohnya:
a) Katakan harga naik 5%, jualkan 20% stok anda
b) Jika lepas itu harga naik lagi 5% , jualkan 40% lagi stok anda...dan seterusnya

Bagaimana nak tambah stok sedangkan wang di tangan tidak mencukupi...Sila Klik di sini untuk tips:

Tips Strategi Pelaburan Emas Dari Modal Pinjaman Peribadi

Kelebihan Jadi Dealer PG & Beli Emas Yang Rendah Spreadnya



Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Selamat Berjuang Untuk UPSR 2012!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Admin cikguemas.com ingin mengucapkan selamat berjuang kepada anak-anak pelajar kita yang menduduki peperiksaan UPSR bermula hari ini iaitu 11 Sept 2012 sehingga 13 Sept 2012. Semoga anak-anak kita mampu menjawab soalan peperiksaan dengan tenang dan penuh keyakinan. Semoga usaha selama ini akan membuahkan hasil yang cemerlang. Amin



Anak sulung saya juga menduduki peperiksaan UPSR pada tahun ini. Uniknya Ikmal bersekolah di sekolah jenis kebangsaan. Kalau target straight A bermaksud 7A lah...Mampukah dia? Jika dikenangkan kembali tujuan saya menghantar anak ke sekolah cina, saya tidak sepatutnya meletakkan harapan terlalu tinggi untuk 7A tersebut. Kenapa? Tujuan asal saya hanyalah ingin melihat anak saya fasih berbahasa Mandarin. Bukannya mahir menulis dan membaca dalam bahasa Cina. 12 tahun lepas, saya dan suami nekad dengan perjanjian ini: "Katakan bila Ikmal masuk darjah 4 dan sikda sigik pun perkataan mandarin keluar dari mulutnya, kita pindahkanlah nya ke sekolah biasa". Alhamdulillah sasaran kita sudah tercapai. Kedua-dua anak kami boleh berkomunikasi dalam Bahasa Mandarin dengan fasih. Alhamdulillah...

Sejujurnya saya tidak mahu anak-anak stress pada usia yang masih terlalu muda. Saya mahu anak-anak menikmati zaman kanak-kanak yang manis untuk dikenang. Sama seperti zaman kanak-kanak kita 30 tahun lepas :) Balik sekolah, lepas makan tngahari, buat homework then bebas bermain di halaman rumah...main roundes, main cengkek, main kaki tiga, main asen... bermainlah sepuasnya pada waktu petang. Saya percaya rakan-rakan yang sebaya dengan saya tidak pernah pergi tuisyen semasa di sekolah rendah. Maka, pada awal tahun ini saya beri 5 pilihan kepada my dearest Ikmal. Apa pilihannya?

A: Target Straight A UPSR dengan tuisyen
B: Target Straight A UPSR tanpa tuisyen
C: Target Bukan Straight A UPSR dengan tuisyen
D: Target Bukan Straight A UPSR tanpa tuisyen

Agak-agak apa pilihan Ikmal? Alhamdulillah, indeed he is smart. He chose "B"... Target Straight A UPSR tanpa tuisyen! Frankly speaking, saya susah hati juga takut takut Ikmal buat pilihan "D"...hehe...
Dalam Pra UPSR pertama dulu Ikmal mendapat 4A, 1 B (BM) dan 2C (BCina)! Dalam Pra Upsr kedua pula, BM dah naik jadi A. Bahasa cina masih C untuk kedua-dua papernya. Apa-apapun, saya kena balik ke niat asal saya menghantar anak ke sekolah cina :) By the way, sila klik di sini untuk My Son's UPSR Challenge: RM10 Vs 1 Dinar...
1 dinar hadiah khas untuk 7A UPSR 2012...Semoga dimakbulkan. Amin..

Untuk ibu bapa yang nak download soalan percubaan 2012 UPSR negeri- negari lain sila klik di link berikut: Koleksi Soalan Percubaan UPSR Negeri-Negeri 2012

Anda mungkin juga berminat untuk :
 Koleksi Soalan Percubaan PMR Negeri-Negeri 2012
 Koleksi Soalan Percubaan SPM Negeri-Negeri 2012 (akan dikemaskini sebelum 31 Oktober 2012)

Untuk ibubapa yang ingin membeli 1 dinar atau 10 dirham untuk motivasi anak, masih belum terlambat, hubungi saya segera...019-8899467 @ cgharyati@gmail.com

10 dirham, kini berharga sekitar RM140 adalah produk mampu milik, mempunyai corak menarik dan sangat sesuai dijadikan souvenior atau cenderahati untuk orang tersayang :)


Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Market players expect gold prices to rise next week

The big move in gold prices this week after the bond-buying announcement by the European Central Bank and hopes for more stimulus from the Federal Reserve next week has most participants in the weekly Kitco News Gold Survey suggesting values for the yellow metal could rise again.

In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 29 responded this week. Of those 29 participants, 22 see prices up, while four see prices down, and three are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.

Several participants echoed what Ira Epstein director of the Ira Epstein division of The Linn Group said, which is that there are expectations that the Fed will announce another stimulus plan, which will lower the value of the U.S. dollar.

The Federal Open Market Committee meets Wednesday and Thursday. After the release of the minutes from the previous FOMC meeting and comments by Fed Chairman Ben Bernanke at the Jackson Hole, Wyo., Fed symposium, survey participants said that hopes are high that the Fed will act. That view was given more credence on Friday following a lower-than-expected August jobs report.

Sean Lusk, gold and precious metals analyst at Iron Beam, said: “If some form of stimulus is announced gold could trade up to or even surpass yearly highs up at $1,800. However the market will need to hear it from Bernanke’s mouth for obvious verification.”

Those who see weaker prices said that gold is due for a correction after such a stout rally this week, especially if the Fed opts not act at the FOMC meeting.

Similarly, those who are neutral on prices said they want to see how gold acts after this week’s gains and the Fed meeting.

“Gold may have trouble extending on last week’s rally after the bulk of the inflationary news is out. The Fed will most likely stand aside and wait to see the results of the ECB’s new bond-buying program before embarking on its own QE plan. This will cause investors to question whether to keep gold as a core holding or take the money and run leaving the door for profit taking,” said Phillip Streible, senior commodities broker at RJO Futures.




SOURCE: KITCO SURVEY






KOMEN ADMIN:

Kita tunggu dan lihat. Jangkaan peribadi saya, harga memang akan naik :D
Masih belum terlambat untuk membeli satu dua keping...hubungi saya untuk perkhidmatan segera...


EMAS Vs UNIT TRUST

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,


Hari ini saya nak share data daripada Sifu Faizan Pelabur Jutawan. Semoga beliau terus kaya dan berjaya kerana sentiasa sudi berkongsi ilmu nya yang bermanfaat. InsyaAllah, kita juga akan berada dalam kategori yang sama sekiranya kita berusaha ke arah itu. Sesungguhnya individu yang mengamalkan nilai "DUIT" tidak akan dihampakan, insyaAllah. Apa maksud "DUIT" tu? Haha...Pelik jak bunyinya ndak :)
D - DOA
U - USAHA
I - ISTIQAMAH (konsistensi)
T - TAWAKKAL (berserah* 100% kpd Allah)
*dengan syarat dah berusaha dgn konsisten

Saya percaya ramai di antara kita penjawat awam sudah mempunyai buku ASB. Memang kita tahu, berbanding dengan Fixed Deposit di bank, ASB jauh sangat-sangat menguntungkan. Bayangkan saja, keuntungan ASB mencecah 8%, sedangkan fixed deposit sekitar 3-4%! Maka kita digalakkan melabur di ASB. Tidak dinafikan saya adalah pelabur ASB yang setia sejak semasa belajar di Universiti lagi! Maksudnya dah 20 tahun saya bersama ASB! Masa di universiti dulu, duit kerja partime saya memang laburkan di ASB. Sekarang dah berkeluarga, anak-anak saya pun sudah mempunyai akaun remaja ASB. 
My planning: Sebaik sahaja wang simpanan di ASB anak-anak mencukupi, ianya akan dikeluarkan untuk membeli 10 dirham atau 1 dinar...so simpanan anak-anak sekarang adalah dalam bentuk ASB, dinar dan dirham!


Walaubagaimanapun, menyedari bahawa wang fiat yang dilaburkan di mana-mana institusi kewangan akan mengalami / menjadi mangsa inflasi (perompak nilai wang yang senyap), maka saya dan suami mengubah portfolio pelaburan kami. Selepas mendapat cahaya mata pertama pada 12 tahun lepas, suami saya mula alert tentang pengurusan kewangan. Alhamdulillah...Kami mula membaca buku-buku kewangan yang benar-benar membuka mata kami. Saya ingat lagi, selepas membaca buku "Jutawan Dari Planet Jupiter" oleh Azizi Ali dan juga "Rich Dad, Poor Dad" karya Robert Kiyosaki back to 10 yrs ago, inilah dialog saya bersama suami:


Saya    : Bang, patutnya kita maca buk tok dari dolok gik! Patutnya time kat U, kita dah ada dah ilmu tok!" 
Suami : Yalah ya...Alhamdulillah kita dah maca kinek tok...ada urang sampei dekat nak pencen pun lom ada ilmu nak ngurus duit.


So, bermula dari situ kami mula menguruskan wang dengan lebih sistematik...at least 10% pendapatan kami akan simpan di ASB. Sejujurnya kami tidak pernah membuat pinjaman untuk pelaburan ASB. Kenapa? Untuk tawaran loan ASB pada masa itu, kami dah buat kiraan, jika kita membuat loan ataupun berdisiplin menyimpan jumlah yang sama dalam tempoh yang sama dengan loan tadi, hasilnya tidak jauh bezanya! Perbezaannya, loan kita akan terlibat dengan interest. Pada masa itu tiada perbankan Islam...Sudah menjadi Prinsip saya dan suami, rezeki mesti halal...so kami seboleh mungkin akan cuba mengelakkan daripada terlibat dengan riba'. 


Dalam masa yang sama, kesedaran kewangan membolehkan kami membeli rumah untuk disewakan di sekitar Desa Ilmu, Samarahan. Kenapa memilih area Samarahan? Di situlah lokasi yang sangat strategik! Kebanyakan buku pelaburan hartanah akan menekankan tentang lokasi hartanah yang ingin kita beli. Alhamdulillah, beberapa buah rumah sewa kami di situ macam pisang goreng! Panas! Naik notis pagi ini, petang dah ada orang nak sewa. Nak view salah satu rumah iklan rumah sewa kami, SILA KLIK DI SINI. Ada masa nanti, saya akan ceritakan tentang pelaburan ini. Ada kawan saya bertanya berapa gaji saya dan suami..."Macam nie dirik boleh ada sampei 'dot dot dot' bilangan rumah sewa? Nak bayar umah diam dirik mpun gik...bayar kereta gik...ceritalah Tie..."


Oklah, jom kamek kongsi ilmu...


Sebelum kita membuat apa-apa keputusan tentang portfolio pelaburan kita, eloklah kita investigate dulu, peluang pelaburan yang ada. Jika kita ingin membeli rumah untuk disewa tetapi masih tidak mampu, mungkin ini cara yang kita boleh gunakan untuk menggandakan pendapatan kita untuk mendapat 'capital' bagi downpayment rumah pertama...Jom kita perhatikan data berikut:
Antara pelaburan EMAS dan UNIT TRUST, 
yang manakah menjadi pilihan anda?


Katakan ada dua sahabat, Nobita dan Giant membuat pinjaman sebanyak RM100k daripada bank yang sama, pada masa yang samaNobita melaburkan wang tersebut dengan membeli EMAS FIZIKAL sementara Giant pula melaburkan wang tersebut ke UNIT AMANAH. Merujuk kepada jadual di atas, siapa lebih untung?


Nobita (EMAS) hanya mengambil masa 5 tahun sahaja untuk mendapat balik untung kasar melebihi RM300k.
Giant (UNIT TRUST) pula mengambil masa lebih daripda 15 tahun untuk mendapat untung kasar melebihi RM300k.


Ini merupakan data yang kukuh untuk anda mula membuat pelaburan emas fizikal!


Apakah pengajaran / kesimpulan post saya hari ini?


1. Mesti ada ILMU yang BETUL tentang pelaburan anda
2. Wang Gaji mesti diasingkan at least 10% untuk tujuan pelaburan
3. Labur duit gaji dengan membeli emas jika sudah cukup (jika ada RM7++, segera beli 1 dinar)
4. Konsisten beli emas apabila duit gaji yang disimpan tadi cukup
5. Selepas 5 tahun, jual emas terkumpul tadi dan beli rumah


 Jika gaji bulanan anda RM2000, 10% setiap bulan ialah RM200. Konsisten simpan RM200 setiap bulan, dalam masa 4 bulan anda MAMPU membeli 1 dinar. 1 tahun, anda akan ada 3 dinar!


Gold bar PG dengan berat 10g, 50g, 100g dan 250g.
Semakin berat, semakin rendah nilai spread. 
Spread 250g ialah ~4% sementara 10g spreadnya ialah ~8%.

Ilmu sudah di dada. Sebanyak manapun ilmu yang kita ada jika kita gagal bertindak, kita akan terus ketinggalan. Perhatikan kartun ini:


Ayuh sms/email saya untuk membeli emas fizikal Public Gold pertama anda. Jika anda sudah membeli dan ingin menambah koleksi anda, pun jom sms dan email saya. Walau di mana anda berada baik di Malaysia, Singapura atau pun Brunei, insyaAllah saya boleh membantu. Public Gold mempunyai cawangan di seluruh Malaysia. Sesungguhnya Public Gold adalah Pilihan Pelabur Emas yang BIJAK :)


PERHATIAN...Tawaran hebat :)
Saya ingin mengumumkan bahawa semua dealer di bawah rangkaian saya akan mendapat  FREE DVD yang mengandungi dokumen penting seperti Video Master Dealer yang saya rakamkan sendiri semasa free seminar di branch PG. Untuk anda yang sibuk dan jauh daripada lokasi branch, DVD ini pastinya akan membantu anda untuk lebih confident untuk bercakap tentang ilmu emas ini. Sesungguhnya dengan ilmu ini insyaAllah anda akan menjadi dealer yang lebih mantap :) Di samping itu juga, anda akan dibimbing dan sentiasa diupdate dengan perkembangan semasa tentang pelaburan ini, insyaAllah. Come! Together we accelerate :)


Ikhlas berkongsi ilmu,
Haryati Mohd Sarkawi
Priority Authorized Dealer,
019-8899467 / 019-8868494
cgharyati@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger