"Emas Merdeka"

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Selamat menyambut Hari Merdeka Yang ke 55. Hari ini warga KL berpeluang mendapat perkhidmatan bas percuma ke destinasi tertentu...klik di sini untuk detail...Semoga Malaysia terus Merdeka selamanya dan dalam erti yang sebenarnya. Semoga kita bukan sahaja merdeka daripada segi fizikal (tanah tumpah darah) tetapi juga merdeka dari segi minda anak bangsa. Sejujurnya sebagai seorang warga pendidik, saya secara peribadi sangat khuatir apabila ramai anak remaja hanya memahami erti kemerdekaan dengan hanya menyanyikan lagu patriotik dan mengibarkan jalur gemilang sahaja. Malam tadi, berapa ramai agaknya anak muda kita yang tidak mempunyai lesen motorsikal memecut laju, sambil membawa bendera Malaysia?

Sebagai guru Fizik, saya tidak mempunyai masalah untuk menarik minat pelajar saya semasa p & p. Pelajar mudah memberi perhatian kepada teknologi canggih seperti gadget smartphone yang menggunakan gelombang dengan frekuensi tertentu...berbeza dengan guru subjek sejarah...Pernah seorang pelajar pandai saya bertanya, "Teacher, why do we need to learn Sejarah? Isn't it outdated information?" Jawapan saya simple, "U must learn Sejarah so that u know where is your starting point. If you don't know where you start...u might think that u are moving forward...but the reality is U ARE ACTUALLY MOVING BACKWARD!" Sebenarnya jawapan ini saya ambil daripada kata-kata mantan Perdana Menteri kita, Tun Mahathir Mohamad. For me, Tun is still an amazing smart leader...
Jom kita tanamkan semangat cintakan negara kepada anak bangsa kita!

Awal pagi ini saya mendapat rezeki Hari Merdeka. Alhamdulillah. Encik A adalah pembaca setia blog saya yang on and off bertugas di Labuan. Saya tidak pernah pun berjumpa secara life dengannya. Kami hanya berhubung melalui sms dan panggilan telefon sahaja. Selalunya jika Encik A ingin membuat belian, beliau akan minta saya untuk update harga emas melalui sms kepadanya jika mencapai harga tertentu. Alhamdulillah, pagi ini harga targetnya tercapai. Maka saya pun sms dan beliau meminta saya untuk lock harga. Tahniah kepada Encik A kerana membuat keputusan yang tepat. Beliau membeli goldbar 50g secara EPP (easy payment method). Emas 50g mempunyai susut nilai / spread sebanyak 5.5% sahaja berbanding dengan barang kemas di kedai yang susut nilainya mencecah 20%!



Inilah salah satu kelebihan Public Gold. Kita boleh lock harga pada bila-bila masa jika kita bersetuju dengan harga tersebut. Untuk dealer seperti saya, saya boleh mempunyai pelanggan di seluruh Malaysia. Klik di sini untuk cara urusniaga...Sesungguhnya jarak bukan pemisah. Oleh kerana branch Public Gold ada di semua negeri di seluruh Malaysia maka tiada masalah unutk saya membantu pelanggan monitor harga, lock harga dan melayan kemusykilan / masalah sekiranya ada. Setakat ini perkhidmatan yang disediakan oleh branch memang cemerlang :)

Untuk membeli boleh sms seperti berikut kepada saya di 019-8899467:

"Saya nekad beli emas PG. Nama, ic, email, no tel, item"
contohnya:
"Saya nekad beli emas PG. Haryati Mohd Sarkawi, 73XXXX-13-XXXX , cgharyati@gmail.com, 019-8899467, 10 dinar x 5 keping"

Jika ada persoalan, jangan malu dan segan. Hubungi segera:
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps - tapi cuma akan dijawab pada jam 5pm-6am)
cgharyati@gmail.com

Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Budget Lari Lepas Raya?

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah...setelah hampir 3 minggu baru ada kesempatan untuk menulis artikel. Streamyx di kawasan saya mengalami gangguan disebabkan kabelnya dipanah petir pada bulan Ramadhan yang lalu...Saya dan suami complain kat TM net sampai 5 kali...Lepas ini saya plan nak mintak prorate kan bil pulak...yalah, selama 3 minggu tersebut usahkan internet, telefon pun tak dapat guna...apapun sebagai pengguna bijak, kita perlu berusaha untuk mendapat perkhidmatan yang terbaik dan membayar apa yang sepatutnya kita bayar. Betul tak :)

Di kesempatan ini saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin untuk pembaca setia website CikguEmas.Com. Semoga kita terus istiqamah dengan amalan kita semasa di bulan Ramadhan yang lalu. Semoga kita sama-sama mendapat redha Allah dalam apa jua amalan baik yang kita lakukan...amin...
Cerita pasal raya, bagaimana sambutan hari raya pada tahun ini? Jika anda pekerja sektor awam, cukupkah wang bonus setengah bulan gaji yang kerajaan agihkan tempohari? Adakah budget anda lari lepas raya?

1. Jika budget anda lari dan Jika anda mempunyai emas, anda selamat :) Kenapa? 
Jawapan : Emas boleh dijual di mana-mana kedai emas pada bila-bila masa!

2. Jika  budget anda lari  dan Jika anda mempunyai emas Public Gold, anda selamat dan lebih untung :D Kenapa? 
Jawapan1: Emas Public Gold bukan sahaja boleh dijual pada bila-bila masa tetapi boleh dijual mengikut harga semasa. Apa maksud harga semasa? Harga terkini, bukan harga purata bulanan atau mingguan ataupun harga untuk suatu tempoh tertentu. Harga emas di kedai biasanya diupdate agak lewat berbanding harga emas dunia. Harga emas Public Gold pula memang mengikut harga emas dunia. Kebetulan pula harga emas dunia sedang naik bermula minggu lepas. Diramalkan pada minggu hadapan harga emas akan naik lebih tinggi...

Jawapan2: Susut nilai harga emas Public Gold lebih rendah...hanya sekitar 4-8% sahaja jika nak dibandingkan susut nilai di kedai yang boleh mencecah 20%.
Gambar ini saya copy daripada website Saudara Hafizul Hakim. Semoga beliau terus berjaya dan diberkati Allah kerana tidak lokek berkongsi ilmunya. TQ sifu :)


Jika anda dealer Public Gold, susut nilai bersih anda boleh mencecah sehingga 2% sahaja. Bagaimana? Gambar yang saya kongsi daripada saudara Hafizul ini menerangkannya. Jika anda masih musykil jangan segan hubungi saya untuk jawapan segera ok :)

Kata Saudara Hafizul:
"Mungkin anda berkata.. Ceyyy untung RM200 sahaja..
Ooopss anda terlupa kira yang ini:
  • Komisyen 2% semasa saya membuat pembelian iaitu: RM42,339 x 2% = RM846.80
  • Komisyen 0.5% semasa saya menjual balik dengan Public Gold iaitu = RM42,533 x 0.5% = RM212.70
Best bukan dapat RM1,200 dalam tempoh sebulan.. Dapat la settle bayaran bulanan rumah atau kereta =)"

Sekarang dah nak masuk bulan September. Mengikut sejarah kebiasaannya harga emas akan naik pada bulan ogos ke disember setiap tahun. Carta di bawah ialah ramalan harga emas pada minggu depan...majority cerdik pandai emas menjangkakan harga emas akan naik pada minggu hadapan! Untuk maklumat yang lebih terperinci sila ke laman web kitco. Jika anda mempunyai wang yang memang tidak dirancang utnuk digunakan dalam masa 2 tahun, jom beli emas fizikal Public Gold. InsyaAllah, jika anda memerlukan wang segera pada suatu hari nanti, anda boleh memanfaatkan kaedah yang saya nyatakan di atas...Saya amat yakin, jika anda mempunyai ilmu yang betul, anda tidak akan berlengah untuk membelinya...
Kitco Gold Survey

Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps)
cgharyati@gmail.com

Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Pandelela, Malaysia Sure Is Proud Of You!

Tahniah buat Pandelela kerana membuktikan Malaysia amnya dan khasnya Sarawak pun MAMPU untuk membawa balik pingat di Temasya Olimpik London 2012.  Walaupun kurang publisiti diberikan kepada atlet muda ini, namun kemampuannya mengatasi segalanya. Terima kasih kepada admin Public Gold Sarawak kerana menghadiahkan Pandelela 1 dinar PG. Saya pun tumpang gembira :) Ini membuktikan dengan melabur emas, insyaAllah suatu hari nanti kita juga mampu mencapai financial freedom dan boleh berkongsi kejayaan kita dengan rakan-rakan.

 Esok pula, seorang lagi atlet Sarawak, Bryan Nickson Lomas bakal melakarkan satu lagi sejarah istimewa untuk Sarawak dalam acara papan anjal 10m (Platform). Jom sama-sama kita beri sokongan!

 Pandelela, Malaysia’s first woman to win Olympic medal!

I feel very proud and happy because I just won a medal for Malaysia. It’s really an honour. It’s a great, great thing for Malaysia,” Pandelela said.

I feel very proud of Malaysia. I hope Malaysia is proud of me.
Diving is not that popular (in Malaysia) like badminton. I hope I will be inspiring the youth (to take up diving).”

 

National diver Pandelela Rinong with her Bronze Medal after winning London Olympics Women’s 10m Platform at the Aquatics Centre, London.Pic: Dusa Abas

LONDON: On a night which saw the United States pip China in the medal tally, Malaysia moved into a tie for 52nd spot with a silver and a bronze from badminton and diving.

After Datuk Lee Chong Wei’s silver medal feat in badminton, flag bearer Pandelela Rinong won a bronze medal today from the women’s 10m Platform diving to put Malaysia level with Estonia, Indonesia, Serbia, Thailand and Tunisia.

Another silver will hoist Malaysia to joint 46th spot while a bronze will see the country’s position move up to 49th spot.

Apart from Chong Wei and Pandelela, another diver, Bryan Nickson Lomas would start his quest for a medal in the men’s 10m Platform that starts tomorrow.


Image source from london2012.com
Malaysia move up to 55th spot after Pandelela’s bronze medal feat


BLAZING THE TRAIL: Pandelela Rinong created history in Malaysian sports by becoming the first woman diver in the nation to enter the final in the Olympics. The 19-year-old from Sarawak competing in her second Olympics finished fifth with a score of 352.50 points in the semi-final of the 10m Platform. The top 12 in the semi-final qualified for the final. — AFP photo
Pandelala Rinong Pamg’s Profile & Records

ORIGINAL SOURCE: THE BORNEO POST ONLINE

Harga emas dijangka melonjak naik tidak lama lagi - The Borneo Post

Public Gold tips ‘jump’ in gold prices soonby
by Justin Yap, justinyap@theborneopost.com. Posted on August 7, 2012, Tuesday


ROBUST OUTLOOK:
Gold prices have been on the rise since year 2001 from US$280 (RM869) per ounce to USD$1,900 in September 2011, moving steadily with a typical healthy consolidation of 10 years since 2001.
         Datuk Louis Ng
KUCHING: Public Gold Marketing Sdn Bhd (Public Gold) anticipates for another ‘jump’ in the yellow metal market with higher expectations for a price increase this time than the previously recorded US$1,900 (RM5,896) per ounce.

It predicted the gold market to go for another round of consolidation in the next one or two years which in return would contribute to the increase of gold prices.

“I can see that the jump will surely happen and is only a matter of time before it takes place,” said Public Gold founder and executive chairman Datuk Louis Ng to The Borneo Post.

Gold prices had been on the rise since year 2001 from US$280 (RM869) per ounce to USD$1,900 in September 2011, moving steadily with a typical healthy consolidation of 10 years since 2001.
“For the last 40 over years, the worldwide stock market enjoyed a fantastic or never-before-occurred super bull run. Investors are so used to the security market investment until most of their financial resources are either directly exposed to the stock market, mutual fund, unit trust or retirement savings in the form of Employees Provident Fund,” said Ng.

“As those funds are indirectly invested in the stock market, I would say that the exposure of the investors towards the gold market is almost close to zero,” he added.

Another factor that would contribute to the increase of gold price is if the Central Bank of Europe or Federal Reserve of US goes for one more round of quantitative easing (QE).

“If we look at the current situation in Europe, many European countries still could not find an appropriate solution to solve the huge debts that they currently owe. Therefore, there’s no easy way out for everyone in tackling the crisis other than solving it through the tough and challenging approch,” Ng pointed out.

“Gold price will definitely be on the rise if mankind continues playing the game of printing money,” he added.

“In terms of gold investments, i don’t think the general public is well educated on that aspect and that they should be given the exposure because there are still plenty of rooms for growth.”

Public Gold is the first Malaysian company to produce certified gold and silver bullion bars locally. Since its inception in 2008, it has now 18 branches throughout Malaysia, covering almost every state with at least one or two customer service centres.

In terms of expansion, Ng pointed out Brunei, Indonesia, Thailand and Singapore for his short term plan. “In addition, we need to establish offices in those countries first before moving further to countries, namely China, Vietnam or India.”

Locally, it has a branch in Kuching and will soon open its Kota Kinabalu branch towards the year-end.
“If we are unable to penetrate the Brunei market, we are most likely to replace it with Bintulu. Till date, we have approximately 977 dealers encopassing Sabah and Sarawak,” Ng highlighted.

Asked if there were any plan for public listing in the near future, Ng said Public Gold did not intend to get listed at the moment as “we are still in the high growing phase and is quite comfortable with the cash flow and don’t feel the need to raise fund.”

“However, we may get our vehicle company, Public Safe, to go for public listing due to its straightforward business operation module. It only involves safety deposit boxes renting and guarantees a rather secure return of profits unlike Public Gold which comes with an inconsistent return due to the unstable gold prices.
“Hence, it is easier and much more convenient for Public Safe to be listed first,” Ng concluded.

Original Source : The Borneo Post Online

GOLD PARTY - ONE DAY WAIVED TRANSPORTATION PROMOTION!

Gold Party kembali lagi! Tukar sebarang emas lama kepada emas Public Gold di cawangan yang terlibat dari 10/8-11/8.





























Kos pengangkutan akan dikecualikan (kecuali cawangan Pulau Pinang) dan percuma tahun kedua bagi pelanggan yang melanggani Public Safe untuk tahun pertama (terhad bagi cawangan Bishop dan Bukit Jambul sahaja).

Majority Sees Higher Gold Prices Next Week (6-10 August 2012)


Gold prices could continue to climb next week as the market rebounded over $1,600 an ounce on Friday, according to a majority of participants in the weekly Kitco News Gold Survey, erasing the losses the yellow metal saw earlier this week after central banks did not change monetary policy.
In the Kitco News Gold Survey, out of 32 participants, 21 responded this week. Of those 21 participants, 12 see prices up, while four see prices down, and five are neutral or see prices moving sideways. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Participants who see higher prices next week said they see the market attempting to test the higher part of the recent trading range, with a move to $1,625 to $1,630 possible. With decisions by the Federal Reserve and European Central Bank out of the way, many are now looking to September and suggesting that’s when central banks will start new stimulus programs.
“Despite the silence from the central banks this week, something will need to be done to stimulate the economies and inflate out of debt troubles,” said Carlos Perez-Santalla, precious metals broker, PVM Futures, Inc.
The lack of action by central bankers this week, however, ultimately will tug at gold prices as those who see weaker prices said quantitative easing will be needed to boost the metal. “Without stimulus efforts in Europe, the U.S. dollar will rise and put selling pressure on gold. Once the ECB does something, not offer just a plan of what it will do but actually does something, gold will find support and rally,” said Ira Epstein, director of the Ira Epstein division of The Linn Group.
Those who are neutral on prices or see values trading sideways remarked that gold has yet to break out of its trading range and that there is little news to push it out of this boundary.

Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com


Kitco Gold Survey
Kitco Survey last week...Proven true...the gold price increases


Tips Strategi Pelaburan Emas Dari Modal Pinjaman Peribadi

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Pagi ini saya ingin berkongsi tips penting bagaimana menyelesaikan pinjaman bank yang dibuat semata-mata untuk pelaburan emas dalam masa yang lebih singkat. Jika tanggungan pinjaman tersebut settle awal, maka lebih cepatlah juga kita akan mendapat keuntungan! Tips ini sebenarnya saya perolehi dan edit daripada website Icon pelaburan emas yang telah berjaya iaitu, Saudara Faizan Dasuki...semoga beliau terus kaya dan berjaya kerana sentiasa sudi berkongsi ilmu untuk kebaikan bersama. Amin.

TIPS PENTING

1. Jika kita menggunakan sumber modal dari pinjaman peribadi untuk membeli Emas, kita MESTI merancang bagaimana anda BOLEH membuat bayaran balik pinjaman tersebut menggunakan Emas itu juga.

2. Tujuannya, walaupun kita mempunyai tanggungan pinjaman yang digunakan sebagai modal pelaburan, namun ianya tidak sedikitpun menjadi beban kepada kita membuat bayaran balik pinjaman tersebut.



STRATEGI PELABURAN

En Faizan menggunakan data sebenar kenaikan harga Emas bermula dari tahun 2009 hingga tahun 2011 seperti dalam paparan Graf di atas agar kita dapat melihat gambaran sebenar strategi ini dengan jelas.

1. Katakan kita membuat pinjaman sebanyak RM200,000, dengan tempoh bayaran balik selama 20 tahun, dan jumlah bayaran bulanannya sekitar RM3200 sebulan.

2. Gunakan semua wang tersebut dan beli Emas 1 Dinar yang pada tahun 2009 ianya cuma berharga RM400 sekeping.

RM200,000 bahagi RM400 = 500 keping
Maka kita boleh membeli 500 keping Emas 1 Dinar dengan modal sebanyak RM200,000 tadi

3. En Faizan memilih 1 Dinar kerana ia variasi Emas yang paling kecil. Tujuannya agar kita mudah menjualnya sekadar jumlah tunai yang diperlukan untuk bayaran balik sahaja.




4. Setiap bulan, JUAL 8 keping Emas 1 Dinar dan digunakan untuk bayaran balik pinjaman bulanan iaitu RM3200 sebulan tadi. Jika pinjaman dipotong melalui gaji, tunai dari jualan Dinar tersebut boleh digunakan untuk menampung perbelanjaan bulanan seperti biasa.
5. Purata harga 1 Dinar adalah seperti berikut :

2009 - RM450


2010 - RM550

2011 - RM650

6. Dengan menjual sebanyak 8 keping 1 Dinar sebulan, bermakna setahun kita akan menjual sebanyak 96 keping Emas 1 Dinar

Mengambil kira tempoh 3 tahun, berikut adalah fakta menarik yang perlu kita renungkan bersama!

Amazing Fact 1: Pengiraan jumlah bayaran balik :

Tahun 2009 = 96 x RM450 = RM43,200

Tahun 2010 = 96 x RM550 = RM52,800

Tahun 2011 = 96 x RM650 = RM62,400

JUMLAH PINJAMAN YANG TELAH DIBAYAR SELAMA 3 TAHUN = RM158,400

Amazing Fact 2 : BAKI PINJAMAN YANG BELUM DIJELASKAN = RM41,600

JUMLAH DINAR YANG TELAH DIJUAL = 96 Keping X 3 Tahun =288 Keping
Amazing Fact 3: Baki Yang BELUM Dijual

JUMLAH DINAR YANG DIBELI 500 Keping
JUMLAH DINAR YANG TELAH DIJUAL  = 288 Keping 
JUMLAH DINAR YANG BELUM DIJUAL =  212 Keping

212 Keping x RM713 Harga Dinar Sekarang = RM151,156 (Nilai Semasa Dinar Yang Berbaki)

RM151,156 - RM41,600 (Baki Pinjaman) = RM109,556

Tahniah!!! Dalam masa hanya 3 tahun, anda telah memiliki simpanan Emas atau keuntungan sebanyak  RM109,556  yang anda perolehi secara PERCUMA!!!

Mudah sahaja bukan? Ini lah pentingnya STRATEGI.

Apa sahaja tindakan dan keputusan dalam pelaburan, ianya memerlukan kepada strategi, dan strategi adalah satu cara untuk anda mengurus risiko dalam Pelaburan.

Perlu diingat, risiko perlu DIURUS, bukan DIHINDAR, bukan sahaja dalam pelaburan, bahkan dalam apa jua konteks dalam aspek kehidupan, ianya memerlukan pengurusan risiko.

ORIGINAL SOURCE: Pelaburan Emas Perak

Jika anda rasakan Strategi ini membantu, anda boleh mendaftar sebagai Dealer di rangkaian CikguEmas.Com untuk mendapatkan pelbagai tips PERCUMA serta bimbingan intensif untuk anda berjaya dalam pelaburan Emas. DVD percuma juga akan dihadiahkan kepada dealer untuk memantu anda lebih memahami cara untuk memaksimumkan keuntungan pelaburan emas fizikal ini.

Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (boleh juga whats apps - tapi cuma akan dijawab pada jam 5pm-6am)
cgharyati@gmail.comFacebook: Haryati Mohd Sarkawi

Senarai 20 harga barangan kawalan sempena Aidilfitri


ISMAIL SABRI menunjukkan senarai skim kawalan harga musim perayaan di Putrajaya semalam.

PUTRAJAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini mengumumkan 20 jenis barang runcit yang diletakkan di bawah Skim Kawalan Harga sempena Aidilfitri

Menteri KPDNKK, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata tempoh kuatkuasa skim kawalan harga itu ialah selama 15 hari, mulai 12 hingga 26 Ogos

"Semua peniaga perlu meletakkan tanda harga berwarna merah jambu ke atas barangan harga terkawal untuk mudah membezakan dengan barang-barang lain," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Beliau berkata, peniaga yang gagal berbuat demikian dan tidak mematuhi peraturan harga di bawah skim itu akan dikenakan tindakan tegas mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatuan 2011.

Pegawai Penguatkuasa dan Pegawai Pemantau Harga akan berada di lokasi yang menjadi tumpuan pengguna untuk memastikan semua peraturan dipatuhi, katanya.

Harga maksimum bagi barang terkawal itu ialah untuk ayam hidup (RM5.70); ayam standard yang disembelih dan dibersihkan beserta kaki, kepala, hati dan hempedal (RM6.80); ayam super yang disembelih dan dibersihkan tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal (RM7.60).

Daging lembu tempatan (RM22.00); daging lembu import-harga maksimum di Sarawak sahaja (RM24.00); daging kerbau tempatan (RM21.00) dan daging kerbau import India (RM13.50).
Selain itu telur ayam gred A (RM0.35 sen), gred B (RM0.34 sen) dan gred C (RM0.33 sen); kubis bulat import-Indonesia dan China tidak termasuk kubis Beijing (RM3.20); cili merah (RM10.00); dan tomato (RM4.50).

Kelapa parut-harga maksimum di peringkat runcit saja (RM6.00); kacang tanah import (RM6.50), bawang merah kecil India (RM5.00); bawang besar import (RM2.50), bawang putih China (RM7.50), ubi kentang import China (RM3.00) dan ikan kembung (RM12.00).

Ismail Sabri berkata, senarai harga berkenaan adalah berdasarkan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya kerana untuk beberapa negeri tertentu termasuk di Sabah dan Sarawak terdapat sedikit perbezaan harga.

Aduan mengenai peniaga tidak mematuhi skim itu boleh dibuat menerusi emel ke 
e-aduan@kpdnkk.gov.my, atau talian bebas tol 1-800-886-800, SMS ke 15888 dengan menaip "KPDNKK ADUAN " atau lapor terus di pejabat KPDNKK di seluruh negara.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kementerian akan menyiasat berhubung aduan kenaikan harga simen sebelum sebarang tindakan diambil kerana simen tidak tertakluk di bawah barang kawalan.

"Jika siasatan mendapati kenaikan harga barang itu melampau dan sengaja dinaikkan tanpa alasan munasabah, tindakan boleh dikenakan," katanya.

- BERITA HARIAN ONLINE

CUEPACS Cadang Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) Diselaras

Tahniah kepada CUEPACS kerana terus gigih memperjuangkan hak penjawat awam. Isu gaji kakitangan awam sebenarnya tidak lain...ianya disebabkan faktor harga barang dan perkhidmatan naik. Faktor inflasi! Maka tidak hairanlah gaji kakitangan awam sekarang tidak mampu untuk hidup mewah seperti 30 tahun lepas! Berita Harian Online melaporkan bahawa Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) hari ini mencadangkan :
1) penyelarasan imbuhan tetap perumahan kepada RM450 sebulan untuk semua penjawat awam
2) penurunan kadar faedah pinjaman perumahan daripada 4 peratus kepada 1 peratus.
3) pelarasan elaun bantuan sara hidup (COLA) kepada RM400 sebulan berbanding RM150 dan RM300 pada masa ini
4) menaikkan elaun tetap keraian

Timbalan Presiden Cuepacs, Aziz Muda, berkata cadangan berkenaan antara 23 syor yang dikemukakan Cuepacs kepada Suruhanjaya Khas Mengenai Transformasi Perkhidmatan Awam
Timbalan Presiden Cuepacs, Aziz Muda 

"Satu perkara yang kita beri penekanan kepada suruhanjaya adalah isu perumahan. Ini kerana dengan lonjakan harga rumah, dengan gaji yang diterima penjawat awam pada hari ini menyebabkan mereka tidak mampu memiliki rumah.

Beliau berkata semua cadangan itu diharap dapat dilaksanakan tahun depan.

"Kita juga minta 22 klasifikasi perkhidmatan yang telah diberi persetujuan untuk dinaik taraf (dalam Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)) daripada gred 17 kepada gred 27 seperti juruteknik, renjer hutan, pembantu pertanian berkuatkuasa 1 Jan 2012," katanya. 

Aziz berkata selain 23 syor itu, Cuepacs turut membentangkan 23 isu penjawat awam pada masa ini serta 24 cadangan penambahbaikan untuk memberi pengiktirafan kepada penjawat awam.

Katanya Cuepacs komited mengubah persepsi rakyat mengenai kualiti perkhidmatan awam demi kepuasan rakyat.

"Kami komited untuk memberi jaminan kepada kerajaan bahawa Cuepacs menyokong penuh supaya perubahan drastik dibuat untuk memperbaiki sistem penyampaian yang ada sekarang ini," katanya.

77 syarikat pelaburan tidak sah - Utusan Malaysia 1/8/2012

Oleh NORLAILI ABDUL RAHMAN
ekonomi@utusan.com.my
SYARIKAT-syarikat pelaburan emas dan barangan logam bernilai kini melakukan pelbagai taktik bertujuan menarik pelaburan daripada orang ramai dengan menjanjikan pulangan lumayan. - GAMBAR HIASAN

KUALA LUMPUR 31 Julai - Para pelabur di negara ini perlu berhati-hati membuat pelaburan kewangan agar tidak terjebak melabur ke dalam syarikat-syarikat pelaburan yang tidak mendapat kelulusan daripada Bank Negara Malaysia (BNM), termasuk membabitkan skim-skim kewangan yang melibatkan pelaburan emas dan logam berharga lain.

Menurut BNM, sejumlah 77 syarikat atau individu telah disenaraikan sebagai entiti yang tidak mendapat kelulusan dan tidak sah menjalankan aktiviti pelaburan mengikut peraturan kewangan di negara ini.

Antara jenis-jenis aktiviti yang dijalankan oleh syarikat atau individu tersebut kebanyakannya berkisar kepada pelaburan emas, perniagaan mata wang asing atau menjalankan pelaburan tidak berlesen.

ORIGINAL SOURCE: UTUSAN MALAYSIA



KOMEN ADMIN:

Jom kita renungkan petikan perenggan yang saya petik daripada blog denaihati:

"Apa juga pelaburan yang kita masuk mestilah atas kesedaran kita kerana setiap pelaburan ada risikonya dan jangan sesekali menyalahkan kawan-kawan yang mengajak kita apabila berlaku kerugian kerana hak membuat keputusan adalah ditangan kita.Kekadang kerugian dalam pelaburan adalah salah satu cara ALLAH SWT nak membersihkan harta kita kerana terlupa nak berkongsi dengan orang lain melalui zakat, infaq dan sedekah."

PUBLIC GOLD KE PASARAN ANTARABANGSA!

Masuk Brunei, Singapura
Oleh Rudy Syareme Sheriffudin
bisnes@hmetro.com.my

BANGGA...Ng sasar 40,000 pengedar, pelanggan.

PUBLIC GOLD Marketing Sdn Bhd (Public Gold) menyasarkan membuka dua lagi cawangan terbaru di Singapura dan Brunei menjelang akhir tahun ini dalam usaha melebarkan sayap perniagaannya ke luar negara.

Pengasas merangkap Pengerusi Eksekutif Public Gold, Datuk Louis Ng Chun Hau berkata, ketika ini Public Gold mempunyai 14 cawangan di seluruh negara dan tiga lagi cawangan akan dibuka di Kota Kinabalu, Kajang serta Klang selain mengintai pasaran baru di Thailand dan Indonesia tidak lama lagi.

Beliau berkata, sejak Public Gold memulakan operasi pada 2009, jumlah pengedar serta pelanggannya setakat ini mencecah 30,000 orang dan menjelang akhir 2013, pihaknya meletakkan sasaran 40,000 orang.

“Paling membanggakan apabila Public Gold buat pertama kalinya mencipta reka bentuk unik syiling emas dan perak untuk Yang di-Pertuan Agong ke-14, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah. “Wang syiling berkonsepkan 3D dalam dominasi lima dan 10 dirham serta lima dinar dan 10 dinar itu sudah diserahkan dan digunakan sebagai hadiah atau cenderahati untuk tetamu Diraja,” katanya ketika ditemui di Pulau Pinang.

 

Ng berkata, pihaknya turut menawarkan tempahan set istimewa dengan reka bentuk dan corak tersendiri yang dipilih pelanggan mengikut terma dan syarat syarikat iaitu 5,000 unit ke atas.

Menurutnya, Public Gold juga akan memperluaskan pasaran dan menjadi satu daripada lima syarikat popular di Malaysia, malah paling penting menjadi pusat sehenti emas fizikal dunia.

“Kami juga menyediakan perkhidmatan peti simpanan dengan 5,000 peti keselamatan dilengkapi ciri Chubb Safes dan ia antara yang terbesar di negara ini serta dilindungi insurans yang dijamin selamat,” katanya.


Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/01

ORIGINAL SOURCE : HARIAN METRO(klik)


KOMEN ADMIN: 


Syarikat yang boleh melebarkan sayapnya ke luar negara membuktikan foundation syarikat sudah kukuh. Untuk anda yang mempunyai rakan-rakan di negara yang dimaksudkan, jom pandang ke hadapan. Ini mungkin peluang untuk anda mengecapi kebebasan kewangan suatu hari nanti. Amin. Berminat, hubungi saya dengan segera. Dealer akan dibimbing secara percuma :)


Haryati Mohd Sarkawi
019-8899467
cgharyati@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger