Public Gold Royal Collections – Limited Edition!


Public Gold telah maju setapak lagi apabila diberi penghargaan tertinggi untuk menjadi mint rasmi Di Raja.

Public Gold telah dilantik secara rasmi sebagai cenderahati DiRaja pada pertabalan Yang Di Pertuan Agong & lawatan-lawatan rasmi selepas ini




Complete Set
Harga Set Dirham (Silver Coin)
  • 5 Dirham x 2 pcs
  • 10 dirham x 1 pcs
  • RM1,500
Harga Set Dinar (Gold Coin)
  • 5 Dinar x 2 pcs
  • 10 Dinar x 1 pcs
  • RM25,000

Gold Scam Under Probe – The Star


PETALING JAYA: Bank Negara and police are investigating a cheating case involving a local bank which lost RM75mil after it bought fake gold.
The scam was carried out recently by individuals through the Islamic pawn-broking (Ar-Rahnu) service provided by the bank at several of its branches.
A local daily reported the gold was discovered to be fake following an asset evaluation by the bank, which subsequently lodged five police reports.
Commercial Crimes Investigations Department Director Comm Datuk Syed Azizan Syed Ismail confirmed his department was investigating the case.
“We have received several reports on the matter,” he said when contacted yesterday.
It is also believed that a few individuals working in the bank have been detained to assist in investigations.
When contacted the bank declined to comment, while a spokesman for Bank Negara only revealed that the central bank was also carrying out investigations.
Deputy Finance Minister Datuk Donald Lim said they were awaiting a full report from the bank.
Jeweller Steven Siow said that to the untrained eye, it would be difficult to differentiate real from fake gold.
However, he said, experienced jewellers were able to detect real from fake gold by its weight.
“Real gold is very heavy, while fake gold is usually a mix of metals coated with a thin layer of gold which is a lot lighter,” he said.
He added there are several devices which can test the purity of gold.
“People can also have their gold jewellery or bars tested at the Federation of Goldsmiths and Jewellers’ Association of Malaysia’s (Fedmas) offices or by Sirim,” he said.
Komen Admin:
Pelaburan emas insyaAllah memang menguntungkan. Ustaz Zaharuddin sendiri dalam sesi "Bicara Muamalat" Radio IKIM pernah menyatakan jika kita mempunyai wang extra yang tidak merancang untuk menggunakannya dalam masa lebih daripada 2 tahun, simpanlah ia dalam bentuk emas fizikal. Kenapa emas fizikal? Kerana pelaburan emas fizikal menepati shariah. Menurutnya, apa sahaja jenis pelaburan yang menjanjikan keuntungan yang tetap, adalah tidak mengikut shariah...mengikut fahaman saya ini termasuklah konsep pemberian hibah...boleh dengar "PELBAGAI CARA JUAL BELI EMAS
Rakan pelabur digalakkan 'melabur' lebih dalam ilmu pelaburan emas yang betul. Peruntukan masa untuk membaca buku/artikel di website, menghadiri seminar dan menganalisis terlebih dahulu sebelum memulakan pelaburan anda. 
Pelabur hendaklah peka tentang ketulenan emas. Paling bagus adalah syarikat yang mempunyai sijil ketulenan emas yang disahkan oleh Bank Negara.

Public Gold Annual Dinner :"Night Of Stars"

Dear valued customer,

Our Annual Gala Dinner “Night of Stars” is approaching soon. Come join us at this prestigious event on Saturday, 13 October 2012, 7.30pm at Crowne Plaza Mutiara Kuala Lumpur, together we celebrate our success for the tremendous year we had so far. Tickets are selling fast. So hurry, grab yours now by booking with us online at www.publicgold.com.my . Tickets are priced at RM100 each, and it is exchangeable to RM100 Cash Voucher* after the dinner.


Thank you.
Marketing Manager
Public Gold Marketing Sdn Bhd

Petang tadi saya call Public Gold Branch, bertanyakan apa term condition untuk RM 100 Cash Voucher...so far belum dinyatakan dengan jelas apa term and conditionnya. Will update you all bila-bila term & conditionnya keluar ok...

Buruan pingat emas bermula. Bagaimana dengan anda?

PERDANA MENTERI, Datuk Seri Najib Tun Razak menyerahkan Jalur Gemilang kepada Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik 2012, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid di Putrajaya pada 11 Julai lalu.


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,
Selamat berjuang kepada kontingen olimpik negara. Semoga mereka berjaya mengharumkan nama Malaysia di persada dunia nanti. Jika mereka sedang memburu pingat emas negara yang pertama, jom kita juga cuba untuk target memburu 'jongkong' emas pertama kita untuk pelaburan masa hadapan :) Untuk makluman semua harga emas mulai naik dalam minggu ini. Dijangka harga emas naik tinggi bermula Ogos setiap tahun...
Walaupun harga telah naik namun harga ini masih rendah jika dibandingkan harga maksimum pada tahun lepas iaitu mencecah RM202 per gram!
Graf harga emas untuk 3 hari...nampaknya graf semakin naik.

Jom segera bertindak :)

250g gold bar PG bernilai RM43,355 pada hari ini.
Jika harga naik mencecah RM202/g pada bulan depan...anda akan mendapat keuntungan dalam masa yang singkat. 
Klik di sini untuk cara kiraan.

********
LONDON - Sukan Olimpik 2012 London membuka tirai secara rasminya hari ini dan pemburuan pingat emas pertama buat Malaysia pada temasya sukan terbesar dunia itu juga bermula.

Sejak Malaysia membuat penampilan pertama pada temasya tersebut di Melbourne, Australia pada 1956, setakat ini hanya acara badminton yang tampil sebagai penyumbang pingat.

Kebanggaan Malaysia setakat ini ialah meraih dua pingat perak pada temasya tersebut yang disumbangkan oleh beregu lelaki badminton, Cheah Soon Kit-Yap Kim Hock pada Sukan Olimpik 1996 di Atlanta.

Datuk Lee Chong Wei pula melakukannya pada 2008 di Beijing, China.

Sebelum itu, gandingan Razif dan Jalani Sidek menyumbang pingat gangsa pada temasya 1992 di Barcelona apabila acara badminton di perkenalkan buat pertama kalinya pada temasya Olimpik manakala Rashid Sidek turut menang gangsa pada temasya 1996.

Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa badminton masih kekal sebagai acara sukan yang agak kerap menyumbang pingat buat kontinjen negara meskipun gagal pada temasya di Sydney (2000) dan Athens (2004).

Pada temasya kali ini, kontinjen Malaysia tidak lagi bergantung harap kepada badminton untuk menyumbang pingat memandangkan ada beberapa acara lain terutama terjun dan lumba basikal juga dilihat berpotensi untuk menjejak kaki ke podium.

Terjun dan lumba basikal merupakan dua acara yang memiliki kekuatan untuk melakar keajaiban berdasarkan prestasi cemerlang barisan atletnya dalam beberapa siri kejohanan dunia sebelum ini.

Pilihan bagi acara terjun sudah pastinya Pandelela Rinong dan Azizulhasni Awang pula menjadi sandaran dalam acara lumba basikal.

Memetik kata-kata Presiden Majlis olimpik Malaysia (MOM), Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar: "Peluang kontinjen Malaysia untuk meraih pingat pada temasya kali ini agak cerah kerana kontinjen kali ini dibarisi 30 atlet yang berkualiti tinggi."

Justeru, katanya, mereka dilihat mempunyai banyak peluang untuk berjaya selain mengharapkan keajaiban daripada acara seperti memanah.

"Sebahagian besar atlet negara yang layak ke Olimpik London adalah menerusi merit dan bukannya menerusi penyertaan wild card," katanya.

"Kali ini, kita memiliki ramai penerjun hebat, atlet lumba basikal kita pula semakin mempamerkan prestasi cemerlang di pentas antarabangsa dan begitu juga dengan anggota pasukan memanah.

"Bagi acara badminton, Malaysia memang sudah mempunyai ramai pemain berkelas dunia dan atas sebab itu, saya mempunyai keyakinan bahawa atlet kita bakal meraih kejayaan cemerlang pada temasya di London ini."

Pada temasya kali ini, Malaysia akan bersaing dalam sembilan acara sukan iaitu iaitu memanah, olahraga, badminton, lumba basikal, terjun, lawan pedang, pelayaran, menembak dan renang terbuka.

Daripada acara tersebut, terjun mempunyai paling ramai atlet iaitu lapan, diikuti badminton (enam), lumba basikal (lima), memanah (empat), renang terbuka (dua), olahraga (dua) dan seorang setiap satu bagi acara lawan pedang, pelayaran dan menembak.

Atlet seperti Datuk Lee Chong Wei (badminton), Azizulhasni Awang (lumba basikal), Pandelela Rinong dan Bryan Nickson Lomas (terjun) memang dilihat berada dalam kelas tersendiri dalam acara yang mereka sertai.

Kehebatan mereka ketika menyertai kejohanan dunia menunjukkan para atlet Malaysia memiliki kemampuan dan tiada sebab untuk mereka gagal menyumbang sesuatu kepada kontinjen negara.

Andai prestasi cemerlang itu diteruskan pada Olimpik London berserta tahap keyakinan mental yang tinggi, peluang menggenggam pingat adalah sangat cerah.

Atlet menembak, Nur Suryani Mohd. Taibi, 30, yang menjadi tumpuan oleh media antarabangsa pada temasya kali ini juga tidak boleh diketepikan.

Semangatnya untuk beraksi sungguh menakjubkan meskipun sedang mengandung lapan bulan lima hari.

Dia akan beraksi dalam acara kegemarannya, air raifal 10m perseorangan wanita yang dijadual berlangsung pada esok, iaitu sehari selepas upacara perasmian temasya kali ini.

Dia juga merupakan atlet keempat yang bertanding pada sukan Olimpik dalam keadaan mengandung selepas Magda Julin (1920), Diana Sartor (2006) dan Kristie Moore (2010), yang semuanya bertanding pada Olimpik Musim Sejuk.

Dengan habuan lumayan menanti atlet negara yang berjaya meraih pingat pada temasya kali ini, ia sepatutnya sudah cukup untuk melonjakkan semangat mereka merealisasikan impian 27 juta rakyat Malaysia untuk melihat emas pertama Olimpik.

Melalui Skim Insentif Kementerian Belia dan Sukan (Shakam), atlet yang berjaya meraih emas berpeluang mendapat insentif RM1 juta.

Selain itu, syarikat perabot 3V Holdings Sdn. Bhd. juga menawarkan RM1 juta kepada rakyat Malaysia pertama yang memenangi pingat emas Olimpik.

Pemain badminton pula dilihat mendapat motivasi tambahan.Selain insentif berjumlah RM2 juta itu, mereka turut berpeluang menerima insentif RM2 juta dalam bentuk jongkong emas yang ditawarkan oleh pengerusi Kelab Raket Kuala Lumpur (KLRC), Datuk Seri Andrew Kam.

SUMBER: KOSMO ONLINE

Bonus Hari Raya Aidilfitri 2012

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera...
Wah! Berita gembira untuk penjawat awam. Ke manakah wang ini bakal dibelanjakan? Semoga wang bonus ini akan digunakan dengan sebaik-baiknya. Oleh kerana ini wang bonus, maka bermaksud ini adalah wang extra untuk anda. Saya cadangkan anda melaburkan duit itu nanti dalam pelaburan emas dan perak. Pelaburan saya dalam emas dan ini, hampir mencecah 13% keunutngan dalam masa 6 bulan. Dengan RM500 at least boleh beli 100g silver untuk pelaburan hari tua. 
Kenapa silver? Sila KLIK DI SINI
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bonus setengah bulan gaji dgn bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam dan bayaran khas RM500 untuk pesara kerajaan yang dibayar pada 9 0gos ini. - BERNAMA

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas pemberian bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata pemberian bonus dan juga Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap dedikasi penjawat awam serta pesara kerajaan. "Pemberian bonus dan bayaran khas ini memang sungguh bermakna khasnya kepada penjawat awam yang berpendapatan sederhana terutamanya bagi membuat persiapan perayaan (Aidilfitri) yang bakal tiba," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalam satu kenyataan hari ini mengumumkan pemberian bonus dan bayaran khas yang akan dibuat pada 9 Ogos itu akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.

Omar turut berharap penjawat awam dan pesara kerajaan akan menggunakan pemberian bonus dan bayaran khas itu dengan sebaik-baiknya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM), Datuk Paduka Raja Wan Mahmood Pawan Teh, berkata bayaran khas itu membuktikan kerajaan prihatin terhadap para pesara yang dahulunya pernah berkhidmat dan berkorban tenaga dalam proses pembangunan negara.

Katanya, ini menunjukkan Najib seorang pemimpin yang bersikap mulia dan sangat menitikberatkan kebajikan penjawat awam serta pesara kerajaan.
"Pesara kerajaan hendaklah menggunakan bonus secara berhemah, berjimat-cermat untuk melakukan perkara yang berfaedah," katanya.

Bagi penjawat awam yang masih berkhidmat, beliau menasihatkan mereka harus tekun bekerja dan taat kepada kerajaan supaya dapat melaksanakan hasil yang boleh diterjemahkan untuk kejayaan negara. - BERNAMA


Senarai syarikat pelaburan emas yang tidak di iktiraf Bank Negara Malaysia

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera,

5th Ramadhan. Semoga semua rakan-rakan berada dalam keadaan yang sihat dan ceria. Untuk yang muslim, semoga ibadah puasa tahun ini dapat dijalankan dengan jayanya. teringat kata-kata kawan saya, "Kamek nak madah ngan student bulan tok kamek nak puasa 'marah'..." Kawan saya ini bukan beragama Islam. Kagum jugak saya. Kita yang muslim ini pun ramai yang hanya menahan lapar dalam bulan Ramadhan ini. Marahnya TAK! So saya seru rakan-rakan untuk mula berubah, bukan sahaja berpuasa setakat menahan lapar dahaga tetapi juga menahan nafsu mata, nafsu telinga dan lain-lain...Semoga amalan kita semua diterima oleh Allah swt. Juga mohon untuk mendoakan keselamatan saudara kita di Palestin dan Myanmar (isu Rohingya).


Kerajaan haram Israel telah meluluskan pembinaan 20,000 unit rumah baru dalam kawasan jajahan Baitulmaqdis
SUMBER: Palestinkini

rohingya 
Jom kita sama-sama doakan keselamatan mereka....

Hari ini saya nak share artikel olen Saudara Hafizul Hakim. Satu ingatan buat rakan-rakan yang baru nak berkecimpung dalam pelaburan emas dan perak ini. 2 minggu lepas majlis fatwa sudah mengumumkan bahawa Pelaburan emas Genneva Malaysia tak sah

Link dari Bank Negara Malaysia: Click Here

Reset Minda Anak - Belajar Rajin-rajin Untuk Jadi Mukmin Profesional

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,


Alhamdulillah...Hari ini 2 Ramadhan 1433Hijrah. Semoga hari ini lebih baik daripada semalam. Jom kita sama-sama transformasi diri untuk menjadi muslim yang lebih profesional. Jom sama-sama pasang niat yang betul dan jika ada kelapangan mulakan hari ini dengan solat duha. Saya doakan semoga apa yang rakan-rakan rancang pada hujung minggu ini akan berjalan dengan lancar. Amin.


Adik saya baru saya dapat kerja baru. Beberapa hari lepas, saya dapat tahu, dia dah menghentikan perkhidmatan 'streamyx' internet di rumahnya. Kenapa? Baca dialog antara saya and my genius IT boy...Genius? Ibubapa yang berwawasan perlu memuji anak mereka, kalau bukan kita siapa lagi...hehe...Walau bagaimanapun, puji biar berpada-pada...sebut yang sebaliknya, jangan sekali...Bagi saya puji-pujian ini sebagai doa saya sebagai ibunya :) InsyaAllah, genius...


Ikmal : Mama tauk sik kenak Uncle stopkan 'streamyx' di umahnya?
Mama: Ikmal rasa-rasa kenak...
Ikmal : Sebab...boss barunya beriknya handphone yang ada internet free! Best eh!
Mama: Yalah mama suruh Ikmal belajar rajin-rajin, sak oneday dapat boss macam uncle :)
Then, saya terlintas sesuatu di fikiran...
Mama: Salah Mal...correction...Ikmal dan adek mesti belajar rajin-rajin, sak oneday boleh jadi boss yang boleh berik handphone dengan free internet kat pekerja kitak duak!
Hahaha :)
Mark Zuckerberg - Individu ke 40 terkaya di dunia...
Patutkah dia dijadikan icon anak-anak kita? 
(Zuckerberg, 28, is the world’s 40th wealthiest person, with a net worth of $15.7 billion, according to the Bloomberg Billionaires Index

Saya akui mendidik anak di zaman teknologi ini bukanlah satu kerja yang senang...ianya merupakan tugasan yang maha mencabar. Kalau dahulu, cukup ibubapa bagi kita perahu dan dayung. InsyaAllah kita akan selamat sampai ke destinasi. Zaman sekarang dah tak boleh. Dayung dah tak relevan dah...kita kena berikan mereka bot yang canggih dengan engin dan juga sistem GPRS yang cekap. Kenapa? Ribut taufan dalam perjalanan hidup anak kita lebih kencang berbanding dengan zaman kita dahulu. Sesuai dengan kata-kata cerdik pandai..."didiklah anak kita sesuai dengan zamannya". Disebabkan itu kita perlu pastikan anak-anak kita menjadi muslim profesional yang penuh dengan ilmu bermanfaat.


Kita juga mesti berusaha untuk pastikan foundation kita kukuh. Janganlah terlalu berasa senang hati dengan bergantung kepada duit graduiti dan KWSP sahaja. Kita perlu sedar apa sahaja bentuk simpanan dalam bentuk kertas, akan dimakan INFLASI. Pilihlah Pelaburan emas seperti Public Gold untuk memastikan value wang anda terjaga.
Duit 'monopoli' dan Duit Baru Malaysia...Apa bezanya?

Ada orang kata, mengeluarkan duit baru satu petanda ekonomi tidak memberangsangkan. Petanda kadar inflasi akan semakin parah. Betulkah? Gambar ini saya share daripada Saudara Ahmad Idham Khairil. Terima kasih kerana berkongsi ilmu, semoga beliau terus dimurahkan rezeki kerana berkongsi ilmu yang bermanfaat :)

Jika kita membuat tindakan yang betul pada hari ini, InsyaAllah suatu hari nanti bila-bila anak kita nak further study atau mungkin nak set up business sendiri, kita ada jalannya. Usah khuatir dengan perpatah ini, "jika ada emas, kena keluar zakat". Berbanggalah jika kita dalam golongan pemberi zakat...InsyaAllah akan subur harta kita :)


Tanpa disedari rupa-rupanya sifat memberi ini juga telah diamalkan dan menjadikan individu ini kaya-raya :)

Hari ini saya nak share sebuah buku yang insyaAllah, akan membuka minda rakan-rakan. Ramai kawan-kawan saya yang agak negatif dengan istilah "kaya". Ramai yang kata ramai orang kaya kedekut, sombong, tidak berperikemanusiaan, eksyen lebih...pendek kata orang kaya sinonim dengan 'neraka'...Mungkin mereka lupa bahawa asal kebangkitan Islam dulu, Nabi Muhammad s.a.w. sebenarnya banyak dibantu oleh sahabat-sahabatnya yang kaya...contohnya Abu Bakar As-siddiq dan juga Abdul Rahman Bin Auf...Come on lah, jom buka minda. Kita perlu orang kaya yang pemurah dan berilmu untuk membantu menaikkan ekonomi umat kita...Jom kita cuba untuk contohi tokoh Islam terkemuka ini...

-Jutawan Terkaya Pada Zaman Nabi
Abdul Rahman ditawarkan dengan harta kekayaan dan seorang isteri, tetapi beliau menolaknya dan hanya mahu tahu jalan menuju ke pasar. Beliau memulakan bisnes, memecahkan monopoli bisnes Yahudi, dan menjadi jutawan terkaya di Madinah. Nilai kekayaannya mencecah RM107 juta!


- Erti Hidup Pada Memberi
Untuk Perang Tabuk, Abdul Rahman menderma lebih daripada RM25 juta (200 dinar, 500 ekor kuda, dan 1500 ekor unta). Kekayaannya langsung tidak berkurangan bahkan Allah melipatgandakan lagi harta kekayaannya.


- Jual Pada Harga Modal Dan Tetap Untung -
Abdul Rahman menjual 1000 ekor unta pada harga modal tanpa margin keuntungan. Keuntungan beliau ialah pada tali pengikat unta yang dijual sekali dengan unta sebagai nilai tambah. Beliau menjual tali itu dengan harga 1 dirham. Dalam satu hari beliau menjana keuntungan 100 dirham.




- Bisnes Diberkati Allah -
Jika ada yang bertanya tentang rahsia bisnesnya, Abdul Rahman bin Auf menjawab,
“Aku tidak menjual barang-barang yang rosak. Aku merasa cukup dengan untung yang sedikit tetapi diberkati oleh Allah.”


Jom kita contohi, Abdul Rahman Bin Auf...Berbisnes di dunia, untung sampai ke syurga, InsyaAllah.

Jika anda ada masih mencari-cari di mana untuk bermula, mungkin Public Gold adalah jawapannya. Dengan membeli apa sahaja produk Public Gold sebanyak RM20,000 dalam 1 resit, anda secara automatik dilantik menjadi Normal Dealer. Jom daftar sekarang untuk menikmati pelbagai promosi.
Kebetulan pulak harga emas sekarang masih rendah...Grab this opportunity!

Kenapa anda perlu melabur dalam emas dan perak? Inilah jawapan ringkasnya. Duit kita sentiasa dirompak inflasi...Selamatkan nilainya untuk kegunaan masa hadapan dengan menukarnya dalam bentuk emas fizikal.


Malaysia merupakan negara di Asia yang paling terkawal kadar inflasinya sekitar 3 – 5% setiap tahun. Itupun ramai yang dah memberontak mengatakan itu ini. 


Gambar ini dicopy daripada Saudara Hafizul Hakim, semoga beliau terus sukses, kaya dan berjaya kerana sentiasa ikhlas berkongsi ilmu nya yang bermanfaat.




Jika ada persoalan, sila berhubung terus :)
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (
boleh juga whats apps - tapi cuma akan dijawab pada jam 5pm-6am)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Survey Participants Have Mixed Outlook For Gold Prices Next Week

No consensus emerged within survey participants for gold prices for next week in Kitco News’ weekly Gold Survey, but a few more participants see higher prices.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 22 responded this week. Of those 22 participants, 10 see prices up, while six see prices down, and six are neutral. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Participants who see higher prices said the market is holding $1,550 and they anticipate some sort of quantitative easing will eventually appear to support gold prices. Also, strength in other commodity markets is stoking some inflation talk.
“I see the grains higher, crude oil over $90 (a barrel), so I see that inflation is not far behind. We had better housing numbers, decent auto sales. I don’t think inflation has left us despite lower interest rates,” said George Gero, vice president with RBC Capital Markets Global Futures and precious metals strategist.
Not everyone, though, is seeing inflation working its way across the board. Sterling Smith, commodity trading adviser and vice president, commodity research, Citibank Institutional Client Group, is bearish gold. He also said it was too soon for gold to rally on these types of inflation worries. “Not yet. (Grain inflation) needs to work its way through further,” he said.
Others who are bearish also said the market “feels heavy” at current levels and could test the downside.
Several market watchers said they don’t see much significant price action next week as gold is in the dog days of summer. There’s no fresh monetary stimulus to push it out of the range, so gold may just bide its time until there’s something strong enough to push it out of the rough range of $1,550 to $1,600 an ounce.
Kitco Gold Survey
By Debbie Carlson of Kitco News dcarlson@kitco.com
ORIGINAL SOURCE: KITCO.COM
Hujung minggu lepas, ini ramalannya:
Kitco Gold Survey
Ini ialah harga emas pada minggu lepas 14julai2012
Berikut pula ialah graf yang saya copy daripada kitco.com untuk prestasi harga emas dunia sepanjang 14-21 Julai 2012. Adakah ramalan minggu lepas tepat?
Nampaknya jangkaan minggu lepas tepat di mana harga emas mencecah nilai maksimum untuk minggu ini pada hari Rabu, lebih kurang jam 10 mlm waktu Malaysia. Walau bagaimanapun, harga emas juga turun sedikit pada malam Khamis...kalau tidak silap saya, harga 1 dinar pada ketika itu ialah RM704.00
Harga hujung minggu ini.
Perhatikan harga 1 dinar naik RM4 sahaja daripada harga terendah pada minggu ini iaitu RM705. Maksudnya untuk rakan-rakan yang belum mendapatkan emas pertama, anda masih ada peluang. Please feel free to contact me at 019-8899467 ok. Saya sedia berkhidmat :)
Untuk harga perak pulak, saya boleh kata harganya masih dalam kategori...SANGAT MAMPU BELI...Rugi kalau tak grab sekarang. Saya pernah membeli 100g perak dengan harga RM410...250g RM870....500g RM2040...yang saya kira sudah agak rendah tapi yang ini jauh lebih rendah...
Tahukah anda Maybank baru sahaja melancarkan akaun peraknya pada tahun ini? Sila KLIK DI SINI untuk membaca artikelnya. 

Jadual Waktu Berbuka Puasa Seluruh Malaysia

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Alhamdulillah...Esok 1 Ramadhan 1433Hijrah. Hari pertama umat Islam di seluruh Malaysia mula berpuasa. Semoga Ramadhan kali ini akan memberikan kita lebih pengertian berbanding Ramadhan yang sebelumnya. Bagaimana kita berusaha untuk mendapat keuntungan melalui pelaburan emas, begitulah juga sepatutnya kita berusaha untuk mendapat redha Allah dalam bulan yang penuh berkah ini.
Majlis Raja-raja mengumumkan tarikh permulaan puasa Ramadhan pada malam semalam di TV3

Niat Berpuasa Bulan Ramadhan


Niat Berbuka Puasa



Untuk paduan semua disertakan Jadual waktu Imsak dan Berbuka puasa Negeri-negeri seluruh Malaysia 2012. Semoga jadual ini akan memudah dan melancarkan ibadah Ramadhan rakan-rakan semua. Lebihkan doa kita sebelum berbuka puasa dan sebelum bersahur insyallah ALLAH SWT mendengar doa kita.

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri seluruh Malaysia mengikut Zon untuk tahun 2012/1433H :

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI MELAKA

SELURUH MELAKA

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI JOHOR

ZON 1- PULAU AUR DAN PULAU PEMANGGILZON 2- DAERAH JOHOR BAHRU,KOTA TINGGI,MERSING DAN PULAU BERDEKATAN

ZON 3-DAERAH PONTIAN DAN KLUANG

ZON 4-BATU PAHAT,MUAR,SEGAMAT DAN GEMAS JOHOR

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI PERAK

ZON 1- TAPAH, SLIM RIVER DAN TANJUNG MALIMZON 2- IPOH, BATU GAJAH, KAMPAR, SG. SIPUT DAN KUALA KANGSAR

ZON 3- PENGKALAN HULU, GRIK DAN LENGGONG

ZON 4- TEMENGOR DAN BELUM

ZON 5- TELUK INTAN, BAGAN DATOH, KG. GAJAH, SRI ISKANDAR, BERUAS, PARIT, LUMUT, SITIAWAN DAN PULAU PANGKOR

ZON 6- SELAMA, TAIPING, BAGAN SERAI DAN PARIT BUNTAR

ZON 7- BUKIT LARUT



JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI SARAWAK

ZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS

ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI

ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU

ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN SONG

ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG

ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI, LUBOK ANTU, BETONG, SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK

ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM

ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN

ZON KHAS

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI SABAH

ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT, JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH

ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA, SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA



ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR TAWAU, PULAU SEBATIK, MEROTAI DAN KALABAKAN

ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU, MATUNGGONG DAN KUDAT

ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)

ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR

ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK, SEPULUT, TAMBUNAN, DAN KENINGAU

ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT, BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI TERENGGANU

ZON 1- KUALA TERENGGANU DAN MARANG ZON 2- BESUT DAN SETIU

ZON 3- HULU TERENGGANU

ZON 4- KEMAMAN DAN DUNGUN

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI KELANTAN

ZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM



JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI SELANGOR

ZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI PAHANG

ZON 1-PULAU TIOMAN ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH

ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN BERA

ZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPIS

ZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGI

ZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI PERLIS

SELURUH PERLIS

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI SEMBILAN

ZON 1-JEMPOL DAN TAMPINZON 2- SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA PILAH DAN JELEBU

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI KEDAH

ZON 1- DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU DAN POKOK SENA ZON 2- DAERAH PENDANG, KUALA MUDA DAN YAN

ZON 3- DAERAH PADANG TERAP, SIK DAN BALING

ZON 4- DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARU

ZON 5- DAERAH LANGKAWI

ZON 6- PUNCAK GUNUNG JERAI

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA SELURUH NEGERI PULAU PINANG

SELURUH PULAU PINANG

LABUAN

Sumber Rujukan: Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2012/1433H Seluruh Malaysia | Anastasyea Blog dan Denaihati.com
Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Kota Ilaga, Papua, Indonesia.

Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Indonesia.


Promosi Duit Raya Public Gold 2012

Malam ini saya nak share promosi terkini oleh Public Gold. Untuk dealer PG yang berjaya merekrut delaer yang baru, anda akan dihadiahkan "DUIT RAYA" sebanyak RM100. Jika anda sudah menjadi dealer Public Gold, jangan lepaskan peluang ini. Mendaftarlah segera menjadi dealer PG. 
"Duit Raya" Untuk Semua Di Hari Raya Ini
Terma & Syarat Promosi

Tempoh Promosi
Untuk tempoh masa yang terhad sahaja sehingga RM 30,000 hadiah wang tunai habis ditebus.


Jenis Promosi
Ganjaran Tunai untuk Public Gold Dealers(Terbuka kepada Dealers, Priority Dealers dan Master Dealers sahaja)


Penerangan Promosi:
1. Promosi ini adalah untuk semua dealers Public Gold yang  berjaya merekrut  dealers yang baru di sepanjang tempoh promosi ini dan mereka akan diberi hadiah wang tunai sebagai Duit Raya.
2. Bagi setiap dealer baru yang direkrut,  introducer akan mendapat RM100.00 sebagai Duit Raya daripada Public Gold.


Terma dan Syarat:
1. Semua  borang pendaftaran baru mesti dilengkapkan dan dihantar kepada  cawangan Public Gold yang berhampiran dalam tempoh promosi ini.
2. Hadiah  wang tunai hanya akan diberikan kepada  introducer yang berjaya merekrut dealer baru dan selepas dealer tersebut melakukan pembelian pada kali pertama.
3. Hanya pesanan atau pembelian yang dibayar penuh akan diambil kira dalam promosi ini.
4. Hadiah wang tunai akan dimasukkan ke dalam akaun introducer bersama dengan komisen pada setiap 20 hari bulan.
5. **Promosi ini akan tamat apabila  RM 30,000 hadiah wang tunai telah habis ditebus.
6. Promosi ini TIDAK termasuk pembelian melalui ANSURAN BULANAN (Easy Payment Purchase-EPP)
7. Segala pembatalan pembelian atau tidak membayar mengikut tempoh ditetapkan tidak layak untuk promosi ini.
8. Syarikat berhak untuk mengguna,mencetak atau memapar nama,butir-butir dan gambar Pemenang promosi ini untuk tujuan pengiklanan dan publisiti dari masa ke semasa tanpa sebarang notis/pengumuman terlebih awal kepada individual berkenaan.
9. Pihak pengurusan Public Gold berhak, mengubah terma dan syarat tanpa sebarang
notis.




Skim Persaraan Swasta?

NAJIB meletakkan tapak tangan pada skrin khas sebagai gimik pelancaran skim persaraan swasta sambil diperhatikan oleh Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti, Datuk Ranjit Anjit Singh di Kuala Lumpur semalam.


PM lancar kemudahan skim persaraan swasta
KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam melancarkan penubuhan skim-skim persaraan swasta, satu langkah yang amat signifikan dalam menyediakan kemudahan tabungan kepada golongan pekerja swasta dan mereka yang bekerja sendiri selepas bersara kelak.
Set pertama skim-skim itu terdiri daripada 24 dana oleh beberapa penyedia skim persaraan swasta yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan tersedia untuk ditawarkan kepada orang ramai mulai September ini dan bulan-bulan seterusnya.
Skim persaraan swasta (PRS) ialah skim simpanan atau tabungan persaraan sukarela yang distrukturkan oleh para penyedia dana sektor swasta yang berlesen.
"PRS menawarkan peluang untuk rakyat. Dalam kes individu, PRS boleh menyediakan persekitaran untuk individu mengukuhkan dana persaraan bagi pergerakan kerjaya.
"Sementara untuk majikan, PRS boleh digunakan sebagai alat untuk mengekalkan dan menarik bakat," kata Najib yang merupakan Menteri Kewangan ketika berucap melancarkan skim itu di sini.
ORIGINAL SOURCE: KOSMO ONLINE
KOMEN ADMIN:
Satu lagi usaha murni kerajaan untuk memastikan rakyatnya hidup senang selepas bersara. Rakyat yang bijak akan membuat analisis dahulu sebelum mula melabur wangnya. Pernahkah ada apa-apa skim yang ditawarkan oleh  mana-mana sistem perbankan yang kenaikan grafnya sama seperti ini? 


1 dinar boleh dimiliki dalam masa setahun jika konsisten menyimpan RM2 sehari.
Jika anda boleh menyimpan RM200 sebulan, dalam masa 1 tahun, anda boleh miliki 3 keping 1 dinar setahun.

Diriwayatkan, harga seekor kambing pada zaman Rasulullah s.a.w. ialah 1 dinar.
1 dinar sekarang berharga sekitar Rm700. Harga seekor kambing sekarang juga sekitar RM700-RM800. Jika pada Zaman Rasulullah s.a.w. , Ringgit Malaysia (RM) wujud...agak-agaknya berapa RM lah harga kambing pada masa itu ye...Haa...inilah yang membuktikan, emas kalis (tidak dipengaruhi) inflasi!
Ilmu dah ada, tindakan anda yang seterusnya paling penting.
Rugi tak tahu tentang simpanan emas ini dari dulu lagi. Tapi lebih rugi jika dah tahu dan tiada tindakan! Nak beli emas atau perak, sila hubungi:

Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (
boleh juga whats apps - tapi cuma akan dijawab pada jam 5pm-6am)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

AMARAN: Sistem Matawang Kertas Akan Berakhir Bila-Bila Masa

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi artikel yang saya petik daripada Harian Metro Online (HMO BLOG) pada 25 Julai 2011 tentang 6 amaran kenapa kita patut beralih kepada emas sebagai salah satu portfolio pelaburan kita. Sama ada kita setuju atau tidak, tepuk dada tanyalah minda...Bagi saya, secara peribadi artikel ini mampu trigger mind kita untuk berfikir secara rasional tentang situasi ekonomi dunia kita pada hari ini. Jom...kita sama-sama nilai...


Amaran 1
Israel, sebuah negara haram yang mengusai dunia hari ini (bukannya Amerika Syarikat), telah mengeluarkan syiling emas pertama mereka pada tahun lepas. Ini menandakan tak lama lagi akan bermulalah era baru di mana sistem wang emas bakal digunakan dan tiada lagi wang kertas! Link:http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=175441

Amaran 2
Sudah 80 tahun kerajaan US berhenti menggunakan emas dan perak sebagai wang dan sudah 40 tahun US memutuskan standard emas dgn dollar US dan kini, mereka telah pun memulakan langkah untuk kembali menggunakan wang emas dan perak sebagai sistem urusniaga seharian. Semuanya bermula di UTAH pada bulan Mac lalu! Link: http://www.foxnews.com/politics/2011/03/03/utah-considers-return-gold-silver-coins/

Amaran 3: 
Kebanyakan bank-bank yang dulunya menggalakkan org ramai agar memajak emas mereka di Arrahnu milik mereka kini TIDAK lagi menerima emas jenis jongkong dan syiling dinar bagi tujuan tersebut. Bank-bank kini hanya menerima barang kemas sahaja. Kerana apa? Mereka tahu kini semakin ramai yang sedar akan hal ini…bank hanya mahukan wang kita untuk dimanipulasikan, bukannya emas kita. Apabila kita menggunakan bank untuk memanipulasikan wang mereka dgn emas yang kita pajakkan, mereka sebenarnya sudah ketakutan.

Amaran 4: 
Abu Bakar Ibnu Abi Maryam melaporkan, bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad telah berkata:
Akan tiba suatu zaman…di mana tiada apa yang bernilai…dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham untuk digunakan. [Hadis dari rekod Imam Ahmad Ibnu Hanbal]

Amaran 5: 
Filem 2012 yang telah ditayangkan di seluruh dunia dicanangkan oleh pihak Barat bahawa dunia bakal kiamat. Apakah benar? Tetapi, apakah kiamat yang dimaksudkan sama seperti apa yang filem 2012 itu maksudkan? Ya…memang sama kerana dunia belum musnah, akan tetapi hanya menghancurkan sebahagian daripada dunia ini. Tetapi, dipercayai bukan kemusnahan fizikal yang akan berlaku. Akan tetapi, kemusnahan yang dimaksudkan adalah Kehancuran Ekonomi dunia seperti yang digambarkan oleh Presiden US sendiri, Barrack Obama yang menganggap dunia bakal menghadapi kehancuran ekonomi jika beliau dan Republikan tidak dapat menyelesaikan hutang negara itu yang semakin meruncing dan ini bakal ditentukan pada 2 0gos 2011. Link:http://www.bharian.com.my/bharian/articles/EmaslepasiparasAS_1_600seauns/Article

Amaran 6: Tahun 2012 juga disasarkan oleh seorang profesor dari Universitas Harvard, Jeffrey Frankel sebagai tahun berlakunya krisis ekonomi global. Hal tersebut berdasarkan kitaran krisis ekonomi yang terjadi setiap 15 tahun sekali. Jika kita ambil krisis kewangan yang berlaku sebelum ini iaitu pada tahun 1997/1998, dan 15 tahun sebelum itu iaitu pada tahun 1982, juga berlakunya Krisis Kewangan! Ini tidak mustahil lagi kerana bunga-bunganya telah pun terjadi sekarang! Link:http://efendybloger.blogspot.com/2011/03/profesor-harvard-ingatkan-ancaman.html

ORIGINAL SOURCE:  harian-metro-online.com

KOMEN ADMIN:

Hah! Terkejut tak dengan amaran tersebut. Saya cenderung kepada amaran no 1, 2 & 3. Logik! Amaran ke 4 berkenaan dengan hadis nabi, walau bagaimanapun, menurut kata seorang ustaz ianya bukanlah hadis yang sahih. Wallahualam. Apapun emas dan perak memang ada diceritakan di dalam Al-Quran dan Hadis. Matawang dinar dan dirham pun memang termaktub di dalam kitab suci kita.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Hurairah r.a. berkata: "Ya Rasullullah, dari apakah dibuat syurga itu?" Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Dari air." Kami bertanya: "Beritakan tentang bangunan syurga." Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Satu bata dari emas dan satu bata dari perak, dan lantainya kasturi yang semerbak harum, tanahnya dari za'faran, kerikilnya mutiara dan yakut, siapa yang masuk dalamnya senang tidak susah, kekal tidak mati, tidak lapuk pakaiannya, tidak berubah mukanya."


Pernah saya bawakan kisah emas dan perak di dalam Al Quran dan Hadis kepada kawan-kawan muslim dalam usaha saya mengubah minda mereka untuk mempertimbangkan emas sebagai pelaburan alternatif selain daripada ASB...Pada keesokan harinya, seorang rakan berbangsa Cina, meminta saya lock kan untuknya emas 20g dan silver 500g. Oleh kerana dia adalah customer pertama saya, maka saya temani dia untuk  buat bayaran dan collect item di branch. Tgh driving she said, "Yati, It's true what u said yesterday. I went home and search in The Bible...it also mention about gold and silver...same as ur Quran. That's why i decided to buy gold  and silver also!" MasyaAllah, sesungguhnya Bible berasal daripada Kitab Injil yang diturunkan kepada Nabi Isa. Tidak hairanlah apa yang ada di dalam Al-Quran ada juga di dalam Bible. Perbezaan utama antara Islam dan Kristian ialah Umat Kristian percaya bahawa Nabi Isa adalah Anak Tuhan. Sedangkan kita yang beragama Islam, yakin bahawa "Allah itu satu, Allah tidak beranak dan diperanakan..."-Surah Al Ikhlas...

Berbalik semula kepada kisah kawan-kawan saya tadi...Lain pulak jadinya kan...saya pada asalnya nak promo kepada rakan muslim...dengan membawakan hadis dan Al-Quran...then kawan lain pulak yang membeli :) Kadang bila kita cuba untuk berubah untuk upgrade diri, kawan di sekeliling mungkin lambat untuk menerimanya. Tidak mengapa, mungkin minda dan hati masih belum terbuka, maka belum ada tindakan di pihak mereka...Doakan sahaja, insyaAllah oneday mereka akan faham dan akan bertindak juga. Dan kita tidak perlu menunggu kawan-kawan kita untuk berubah...We must move forward...macam motto toyota :)



100g PG gold bar beserta sijil yang mempunyai nombor siri yang sama seperti pada gold bar...

Jika berminat untuk melabur emas dan perak, sila hubungi saya untuk khidmat nasihat dengan ikhlas. Semoga kita sama-sama tergolong dalam golongan yang beruntung :)

Ikhlas,
Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467 (
boleh juga whats apps - tapi cuma akan dijawab pada jam 5pm-6am)
cgharyati@gmail.com
Facebook: Haryati Mohd Sarkawi

Trade In Emas Lama Dengan Harga Yang Tinggi!

X-Plan Promotion to be continued

Perihal Promosi




Jenis promosi : Trade–In Emas Lama Dengan Emas Baru


Huraian:
i. X-Plan membolehkan pelanggan menukar sebarang barang kemas serta jongkong EMAS berjenama lain kepada produk Public Gold.


ii. Nilai transaksi untuk X-Plan ini akan berdasarkan harga semasa yang tertera di laman web Public Gold ( www.publicgold.com.my )



iii. Nilai emas jenama-X akan digred mengikut tahap mutu ketulenan dan keaslian emas daripada pelanggan.


iv. Pelanggan boleh menjadi dealer Public Gold jika berjaya membuat transaksi X-Plan dengan nilai emas melebihi RM20,000(Dealer) atau RM 100,000.00 ( Priority Dealer)



Terma dan Syarat :


1. X-Plan terbuka kepada semua pelanggan Public Gold.
2. Pertukaran boleh dijalankan di semua cawangan Public Gold di seluruh Malaysia. (KLIK DI SINI)
3. Tempahan Harga (Lock Harga) tidak boleh dilakukan untuk promosi X-Plan.
4. Proses pertukaran boleh dilakukan selepas melalui pengujian emas di Public Gold dan harga pertukaran yang telah disetujui oleh pelanggan.
5. Emas yang gagal melalui ujian mesin ketumpatan emas TIDAK akan diterima untuk pertukaran ini.
6. Harga pertukaran ini hanya sah dalam tempoh promosi yang ternyata di atas.
7. Promosi X-Plan ini TIDAK termasuk pembelian melalui Ansuran Bulanan (Easy Payment Purchase-EPP). (KLIK DI SINI)
8. Pelanggan hanya dibenarkan menukar maksimum 1KG emas setiap hari sahaja.
9. Kos Pengangkutan akan dikenakan kepada cawangan Public Gold yang berada di luar Pulau Pinang.
10. Pihak pengurusan Public Gold berhak,mengubah suai atau menambah terma dan syarat ini pada bila-bila masa tanpa memberi notis terlebih dahulu.

Sebarang makluman/pertanyaan:

Cikgu Haryati Mohd Sarkawi
Authorized Priority Dealer (PG014952)
019-8899467
cgharyati@gmail.com


Public Gold Localized Marketing Fund


Dear valued customers,

Good news! From July 2012 onwards, every branch will be given a substantial amount of subsidy for Dealers to print their own Marketing Collaterals for personal sales promotion purposes. Refer to the Terms and Conditions document below for further details:
Public Gold Localized Marketing Fund
TERMS AND CONDITIONS
1. Applicants must achieve the following requirements in order to be eligible for the monthly localized marketing fund:
  • Monthly valid personal sales of RM20,000 and above for the past 3 months in which full payment has been cleared as per the stipulated period
  • Proven to be proactive and have taken the initiative to self-promote through various media channels. Supporting documents such as receipts or invoices from respective media/ vendor and photocopy of Identification Card (IC) to be enclosed together with the application form for verification purposes.
2. Management will take at least two (2) weeks to process the application. Therefore, application form must be submitted before the 7th of each month in order for management to process the application accordingly. Application submitted after the stated date will be carried forward to the following month and is subject to approval.
3. All the information required in the application form is strictly compulsory and has to be filled in accordingly. Should there be any incomplete or/and invalid information provided, application will be forfeited.
4. Only approved application is entitled to the subsidy for the respective month and is subject to the total no. of applicants, sufficiency of subsidy allocated for the respective branch as well as individual’s urgency at the discretion of the management.
5. For those who want to claim for past expenses commencing from 1st July 2012, claimants are required to make the full payment to the respective media or vendors and Public Gold will then compensate them accordingly. This is subject to management’s approval. All receipts or invoices are to be enclosed with the application form for verification purposes.
6. This localized marketing fund is to solely subsidize the promotional and advertising materials’ production cost, excluding expenses for seminars or events.
7. Should the applicants wish to host seminars or events and require financial assistance from Public Gold, they may write in to Marketing Department to request but is subject to management’s approval.
8. Applicants or claimants may not be given the full subsidy of the requested amount for this localized marketing fund program. The management is only able to support part of the promotional or advertising expenses, depending on the sufficiency of allocated budget for the month.
9. In any case that the applicant requires Public Gold to make advance full payment due to his/her financial inability, applicant may write in to Public Gold management one (1) month prior to payment date to justify on the urgency and assistance needed. Management will then reviews and decides accordingly.
10. The artworks of all promotional and advertising materials are to be enclosed with the application form for management’s approval prior to publishing.
11. Management reserves the right to reject the application based on the eligibility of applicant upon considering various factors.
12. Submission of application is based on first-come-first-serve basis. Once the quota for the month is met, the remaining submissions will be carried forward to the following month (maximum one (1) month).
13. Application for reimbursement of expenses should be made no later than one (1) month from the invoice/receipt date enclosed together with supporting documents for verification purposes.
14. As part of the localized marketing fund program, Public Gold is offering 50% rebate on all purchase of Public Gold marketing collaterals such as streamers, brochures, etc.
15. Applicants must fully understand the contents of the Dealer Handbook in order to understand the Role and Commitment of a Dealer as well as the Structure of the Company.
16. The Company reserves the rights to reject or cancel the approved subsidy application without prior notice should the Applicant found guilty of violating the Company Dealer’s Code of Conducts or any other rules and regulations that the Company reserves. The Company has the rights to refuse the reason or justification provided by the Applicant without any further discussion.
17. The Company has the rights to terminate or suspend the application without prior notice if the Applicant does not possess a positive record for trading with the Company. The Applicant must strictly comply with the Terms and Conditions set by the Company unless there is valid reason or justification provided by the Speaker. The Company has the rights to refuse the reason or justification provided by the Applicant without any further discussion.
Click here to download application form.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger