Home » , , , , » Hanya RM2 sehari Untuk 1 Dinar Setahun!

Hanya RM2 sehari Untuk 1 Dinar Setahun!

Assalamualalaikum wbt & Selamat Berhari Minggu...


Sekarang dah pukul berapa? 1.02 a.m. Saya baru saja ke dapur...bau my mum's homemade coconut bun dah sik dapat gik dilawan. Tergoda juak akhirnya...Eating at nearly 1 o'clock in the morning...Actually mak siap bakar roti at 9pm just now. So sejak 9 pm until now bau rotinya memang memenuhi di segenap ruang in our "home sweet home" ini...Tadik kamek jual mahal...sik mok nak makan...Hmm...now lain pulak jadinya...mcm nak sahur pulak! 


Bun coconut yang special...Inti nyiur pun dr buah nyiur pokok tanam dirik mpun kat tepi rumah mak!

My mum is an amazing mum...bermula daripada roti canai untuk breakfast...lunch, dinner and roti for supper semuanya masakan sendiri. Setiap hari memang mcm tu...Makan di kedai? Setahun sekali pun susah...kalau ada pun semuanya kami adik-beradik yang tapau...


Dah kenyang, mata pun dah mula mengantuk tapi eisy...eisy...not a good practise..."Jangan tido dolok Tie!" Makan jam 1.00 am kalau bukan niat untuk berpuasa pada keesokan harinya pun bukanlah satu tindakan yang patut mendapat pujian. Hahaha...Dah jam 1.00 pagi kah ini? Rumahku riuh-rendah! Look at this picture. I took it about 5 minutes ago...
Perhatikan...masing-masing ada aktiviti sendiri! Mata nampak mengantok...tp semangat ber'kazen' mengatasi segalanya! Al-maklum, dapat berkumpul seperti ini pun setahun 2 - 3 kali je!


Irdina & girls cousins sibuk dengan design balloon yang dibeli di Kedai Buku Popular petang tadi...sementara Ikmal & boys cousins sibuk main 'bola' team Brazil lawan Spain...takpelah...esok dah nak balik Kuching. Biarkan mereka enjoy sekali-sekala...Biarkan mereka mencipta pengalaman zaman kanak-kanak yang pastinya sangat seronok untuk dikenang bila mereka dah berumur suatu hari nanti :) Esok kami nak balik ke Kuching...driving for at least 6 hours... bolehlah Ikmal & Irdina berdengkur kat dalam kereta hihi... and next week, starting Monday, i will bring my kids to state library...for an intensive UPSR revision  :)


My son will be having UPSR this year 2012...tinggal 2 bulan lagi...Pejam celik, In 2015, ambik PMR...In 2017, ambik SPM...insyaAllah. Begitu cepat masa berlalu. Kalau saya tak careful, i might miss all this precious moment. Ramai kawan-kawan guru saya, akibat sibuk dengan result pelajar masing-masing di sekolah, tanpa disedari study anak sendiri terabai ! For me, i want both...result anak didik di sekolah cantek...result anak sendiri pun sama canteknya :) I keep on telling my kids..."Alhamdulillah, mama syukur gilak Allah kurniakan mama dengan anak yang sangat pandei...So, mama maok Ikmal struggle for UPSR...Mun dah usaha masih sik dapat perfect score, it's ok...sikda apa nak dikesal. Tapi mun sik belajar n dapat result terok...then, mama akan kecewa..." 


"Sangat pandei???" Bukanlah niat nak angkat bakul sendiri. My son, Ikmal Hakimi, now 12 years old is very good in computer things compare to his age...now dah boleh "jailbreak" iphone! Tak perlu hantar kedai hihi...time umur 8 tahun pun dah boleh guna software adobe illustrator, buat movie guna movie maker, guna perisian solid edge dan lain-lain...To view project besar kami bermula 3 tahun lepas ketika umurnya 9 tahun, SILA KLIK DI SINI! InsyaAllah, saya akan cuba untuk share pengalaman saya mendidik anak dalam pendidikan di blog saya ini...Yalah, sambil cerita tentang emas fizikal, tak salah rasanya jika saya ceritakan tentang mendidik ASET kita yang JAUH lebih berharga daripada emas berkilo-kilo :)


Untuk perbelanjaan pendidikan anak-anaknya, saya pun tidak mahu ketinggalan. Oleh kerana masa berlalu terlalu cepat, sebagai ibubapa yang PRIHATIN dan BIJAK kita perlu plan untuk pendidikan anak...Mulakan membeli emas sekerap dan sebanyak yang mampu tanpa menjejaskan keselesaan hidup kita. Tak mampu? Mahal sangat ke emas PG? Jika kita dapat menyimpan duit sebanyak RM2 sehari. In 1 year time, kita akan mampu membeli 1 dinar! Tak percaya? Oklah kita buat kiraan matematik.


Merujuk kepada jadual PG SELL di atas, harga 1 dinar ialah RM726.00...Satu tahun ada 365 hari...
 RM726 bahagi 365 = RM2.00 sehari
Maksudnya kalau kita buat tabung, masuk RM2 setiap hari dalam tabung, dalam masa 1 tahun cukup untuk beli 1 dinar...


Jika target nak beli 10g, sehari kita perlu simpan berapa pulak?
                      RM1786 bahagi 365 = RM5.00 sehari
Kesimpulannya, jika kita ada ilmu dan alert dengan perkembangan semasa, pastinya kita akan lebih BIJAK mengatur strategi...Untuk membeli emas fizikal pertama anda, segeralah menghubungi saya. InsyaAllah, saya sedia membantu dan melayan pertanyaan anda :)


Ikhlas berkongsi ilmu hanya kerana Allah s.w.t.,
HARYATI MOHD SARKAWI
Priority Dealer Public Gold
019-8899467 // 019-8868494
cgharyati@gmail.com



6 comments:

Noor Aishah said...

Betul kata ktk kak.. simpan sikit2.. setahun 1 dinar pun ok. ikut kemampuan.. =)

Pn. Haryati Mohd Sarkawi said...

Yalah, setiap parents for sure maok anak-anak berjaya. Biasanya memang parents akan molah simpanan utk pendidikan anak.It's the matter of berapa nak simpan dan BILA nak mula simpan...Semua parents smart. Tapi parents yang mula menyimpan awal, pastinya LEBIH SMART sebab sedar awal. Semoga kita berjaya mendidik ASET (anak) kita agar menjadi muslim professional oneday. Amin :)

Azrul Syahriman Bin Salleh said...

Roti Coconut Bun... mintak sigek boleh?

Noor Aishah said...

Kmk n hubby belum ada rezeki gik tok.. tapi insyaAllah akan ikut tips2 ktk.. rindok bila baca pasal anak2 ktk.. semoga cdak akn jadi org yang berjaya dunia n akhirat bila besar kelak. =)

Pn. Haryati Mohd Sarkawi said...

Tq dear...semoga kita sama2 berjaya meramaikan mukmin professional oneday. Sapa-sapa pun boleh share knowledge di blog tok. I'm still learning...

Pn. Haryati Mohd Sarkawi said...

Bukan sik mok nak merik...asyik licin jak acuan ya :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger