PG Vs Triple Goldworld....Satu perbandingan ikhlas!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Semalam keluar dalam Akhbar The Borneo Post berita tentang "Gold a good investment channel"
oleh wartawan Jeremy Veno tentang pelancaran Triplenine Goldworld Gallery Sarawak oleh Dato' Abang Johari. Saya copy paste artikelnya di seperti di bawah...Kawan-kawan pun boleh baca melalui link ini: http://www.theborneopost.com/2012/05/28/gold-a-good-investment-channel/ 

------------------------------------------------------------------------------------------
"Gold a good investment channel"
by Jeremy Veno, reporters@theborneopost.com. Posted on May 28, 2012, Monday


STABILITY: Abang Johari (third left) launches the Triplenine Goldworld Gallery Sarawak branch witnessed by Tengku Aishah (right), Triplenine Goldworld Gallery CEO Rozaini Rosdin and director of marketing and operation Aznor Hasan Zakariah (left).

KUCHING: Tourism Minister Datuk Amar Abang Johari Tun Openg have called on the people to diversify their savings and investments.One of the altenative channels available according to Abang Johari is to invest in gold, which can be used on “rainy days” due to its stable market value.

“Besides EPF, trust funds and the numerous saving accounts available, investing in gold is another saving instrument which has a stable value,” said Abang Johari, who is also Satok assemblyman during the launch of the Triplenine Goldworld Gallery Sarawak branch at the Al-Idris commercial centre, Jalan Kulas yesterday.

He hailed the gallery for opening its branch in Sarawak as it would provide people with a place to liquidify their gold assets. The gallery is also a sign of confidence from Peninsular Malaysia entrepreneurs in the Sarawakian market, said Abang Johari, who is also the Housing Minister. Meanwhile, Triplenine’s Sarawak branch general manager Tengku Aishah Ibrahim said that the company that was formed on June 14, 2011 is wholly owned by Bumiputeras. She also said that the gallery would sell and buy new or used gold in the form of jewellery, coins and gold bars.


------------------------------------------------------------------------------------------------

Sebagai pelabur emas, saya pun mula google company baru di Sarawak ini. 

Maka dapatlah website ini...dan inilah yang terpampang di muka depan...Saya sangat setuju dengan list ini.


So, Apakah kelebihan produk Public Gold dibandingkan dengan produk tertentu Triplenine Goldworld ini? Jika kita baru hendak berjinak-jinak dengan emas, perkara utama yang kita perlu pertimbangkan ialah  harga jual dan nilai susut nilainya.


Jom kita zoom in...


Dibandingkan dengan harga Public Gold:


Untuk mendapat keuntungan CEPAT dan MAKSIMUM daripada pelaburan emas, kita perlu target untuk membeli emas dengan harga (COMPANY SELL PRICE)yang murah dan dapat menjual emas (COMPANY BUY PRICE) dengan harga yang MAHAL! Dengan erti kata lain, lebih baik kita membeli emas dengan SUSUT NILAI / SPREAD yang RENDAH. Jom kita buat sedikit pengiraan:

1. Fokus kepada susut nilai (spread) 10 gram gold bar:

Public Gold = (RM1740 - RM1601) x 100/ RM1740 = 8%
Triplenine Goldworld = (RM1829 - RM1550) x 100 / RM1829 = 15%

2. Fokus kepada susut nilai (spread) 1 dinar:

Public Gold = (RM707 - RM664) x 100/ RM707 = 6%
Triplenine Goldworld = (RM772 - RM656) x 100 / RM772 = 15%

Produk yang mana hendak dibeli? Pilihan di tangan anda :)
Jika berminat untuk tahu lanjut tentang pelaburan emas, sila hubungi saya di 019-8899467 atau email cgharyati@gmail.com . Saya sedia menjawab soalan anda dengan kadar yang segera :)

Gold Price Increases Again. Why?

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Pagi Sabtu, hari pertama cuti sekolah...Harga emas naik mulai semalam. Pagi ini 10g dah RM1740...naik RM20 jika nak dibandingkan 13 hari lepas...Perhatikan jadual di bawah ini. Jadi untuk kawan-kawan yang masih belum mula bertindak, saya nasihatkan bertindaklah sekarang...sementara harganya belum naik tinggi. Sesunguhnya jika anda membeli sekarang anda lebih beruntung daripada saya. Belian pertama saya pada bulan Oktober 2011, 10g = RM1857...so RM1740 ini masih sangat murah. Ingin membeli, cepat-cepat sms saya 019-8899467 :)


Kenapa harga naik? Jom kita baca artikel yang saya salin dengan izin daripada owner website www.publicgoldsarawak.com, En. Hafizul Hakim...


Latest figures from the IMF show that Central Banks have continued to increase their gold holdings significantly in April, after a big increase the previous month.
Author: Lawrence Williams
Posted:  Friday , 25 May 2012 
LONDON - The latest official Central Bank gold holding figures from the IMF confirm that Central Banks around the world are continuing to buy gold – some in pretty large quantities which should be yet another stabilising factor for the gold price – and if the trend continues suggests that the CBs will buy even more this year than last – and that’s only the ones which let the world know exactly what their gold reserves are!
The latest figures not only show some substantial gold buying in April, but also a big lift in gold purchases by The Philippines which actually date back to March, but were slow in being notified to the IMF.  The Phillipines’ March gold purchases amounted to no less than 1.033 million ounces – 32 tonnes – of the yellow metal - the biggest volume since Mexico bought around 78 tonnes a little over a year ago – and increased tet country’s gold reserves by almost 20%.

Harga emas rendah, negara-negara besar increase simpanan emas fizikal mereka.
The Phillippines was not the only laggard in reporting increased gold reserves though.  Tiny Sri Lanka raised its reserves by an even greater 39%, but dating back to January, with a rise of  2.177 tonnes to 7.807 tonnes  - obviously far less significant in the global picture but yet another indication of the perceived significance of gold in particular in the Asian economies.
The most significant reported gold purchases in April itself included 29.7 tonnes by Turkey (a 14% increase in its reserves, but this is thought to have largely been due to its policy of acceptance of gold as collateral from commercial banks), 2.92 tonnes by Mexico,  2.02 tonnes by Kazakhstan, and 1.4 tonnes by the Ukraine. 
The continued buying by Central Banks does continue to indicate an underlying unease about the sovereign debt situation and its impact on the value of some key reserve currencies- not least the dollar and the euro.
In an email to Mineweb respected New York gold analyst, Jeff Nichols, commented “The lastest IMF data on central bank gold reserves was just released earlier today — showing gold purchases by Mexico, Kazakhstan, Ukraine, Russia, and the Philippines. Undoubtedly, China and perhaps a few other countries bought gold but did not report their purchases to the IMF.”  This reiterates the widespread belief that some countries – of which China is thought to be the major entity – for political reasons do not report their total holdings to the IMF, but hold new gold purchases in accounts that are not reported until it is considered politically expedient to do so.  Last time China reported an increase in reserves was in 2009.
Since then there has been much speculation that China could be building up its reserves at a rate of four or five hundred tonnes a year or more given the level of domestic gold production and the big surge in imports seen.  Although China is the world’s sixth largest holder of gold, the metal only represents a tiny 1.8% of its reserves and there have been a number of presumably government approved (is there anything else in China?) statements by officials that do suggest the nation is carefully buying on dips in the gold price so as not to create disruption in a relatively orderly global gold market.
Overall reported Central Bank gold purchases last year amounted to over 450 tonnes – the highest for nearly 50 years and The World Gold Council and GFMS have suggested that this year will see another 400 tonnes or more flowing into Central Bank coffers – and the purchases to date suggest that this target may well be achieved.  Gold may have fallen out of Central Bank favour for a few decades but the realisation now is increasingly that it should be a significant part of a country’s foreign reserve base as fiat currencies the world over lose their intrinsic value.
Below is a list of our standard Gold Bars, Gold Coins, Dinar Coins and Silver Bars available today.

Gold Bars



10g.png20g.png50g.png100g.png250g.png
MetalAuAuAuAuAu
Weight (g)102050100250
Size (W x L, mm)15 x 2416 x 2524 x 3735 x 5450 x 80
Thickness (mm)1.533.536
Purity999.9999.9999.9999.9999.9

Gold Coins



50g_c.png
MetalAu
Weight (g)50
Diameter (mm)38
Thickness (mm)3
Purity999.9

Gold Dinar Coins



1d.png5d.png10d.png
MetalAuAuAu
Weight (g)4.2521.2542.50
Diameter (mm)183238
Thickness (mm)0.721.502.18
Purity916916916

Silver Bars



100g_s.png250g_s.png500g_s.png1kg_s.png
MetalAgAgAgAg
Weight (g)1002505001000
Size (W x L, mm)25 x 4835 x 7040 x 8852 x 114
Thickness (mm)8101417
Purity999999999999

i-Series



Pendant 10g-front.png4253.jpg4255.jpg4264.jpg
PendantBraceletNecklace
5g10g20g
10g50g
100g
To buy the item sms me the following details at 019-8899467:
  1. Full name
  2. H/P number
  3. IC number
  4. Item want to lock

What’s Happening to Gold and Silver Prices?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Harga emas jatuh lagi...kali ini jatuh dengan lebih drastik sehingga mencapai harga seperti Disember 2011 yang menyaksikan harga emas jatuh melebihi 10% jika dibandingkan dengan September 2011.

Dalam artikel saya sebelum ini, sudah saya katakan pelaburan emas adalah pelaburan yang sangat selamat untuk jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, pelabur boleh mempraktikkan beberapa teknik untuk mendapat lebih keuntungan dalam jangka masa pendek. Antaranya seperti yang saya dapat dari seminar Faizan Pelabur Jutawan, 


Teknik 1:
Jika anda pandai tengok kalender:
BELI EMAS pada AWAL tahun (Bulan 1,2,3&4) dan JUAL EMAS pada AKHIR tahun (Bulan 9,10,11&12)

Teknik 2:
Jika anda pandai baca graf (guna Metatrader):
BELI EMAS pada ketika harga RENDAH dan JUAL EMAS pada ketika harga TINGGI.
Perlu saya tegaskan di sini, harga JATUH tidak semestinya harga RENDAH. Harga hanya dikatakan RENDAH apabila harga tersebut dekat dengan garisan SUPPORT. Ada masa kita cerita tentang garisan ini ok :)

Harga pagi ini jatuh dan apa yang menarik ialah ia sangat HAMPIR dengan garisan SUPPORT!
Merujuk kepada graf kitco di atas, nampak harga emas ialah USD1556.70/oz iaitu turun sebanyak 23.70 mata. Kenapa turun? Anda boleh pergi ke web kitco.com untuk mendapat jawapan ringkas.


Harga emas turun disebabkan 2 faktor:
1. USD mengukuh sebanyak 7.90 mata
2. Pelabur menjual stok emas masing-masing menurunkan harga emas sebanyak 15.30 mata
Maka jumlah bersih perubahan harga emas ialah -23.20...maksudnya jatuh 23.20 mata!

Kenapa USD mengukuh dan mengapa majoriti pelabur menjual stok emas mereka? Untuk lebih jelas, jom kita baca keratan artikel yang saya copy daripada laman web http://livegoldprices.com 

What’s Making Gold and Silver Fall?

There are two main factors causing gold and silver to fall, both connected with fears of a global economic slowdown or a global economic recession.

Why would gold and silver fall during a time of fears of global recession or slowdowns? Because in the short-run, cash is king. That’s why gold even fell during part of 2008 – the markets were crashing, and the only thing people knew was that the dollar was going up in value, so people flooded to the dollar.

People don’t flood to gold during short-term scares — the reason is that during a “scare” stuff generally becomes very, very cheap — and you want to be in a position to buy it. This is very different than a hyperinflationary event where the currencies die — in that event, the money people will be rushing to will be God’s currency — gold and silver.

Europe and Asia: Teetering on the Edge?

1. Greece is openly discussing leaving the European Union and creating it’s own currency. 

2. The UK just officially went into a new recession 

3. Spain is completely batter and barely is keeping its head above water. 

4. France just elected an openly socialist leader.

Europe is going through economic hell right now.

In Asia, we see economic slowing as well. 

5. China’s growth has been feverish for decades, averaging well over 10% GDP growth per year as they free up their economy and see huge economic booms in their main cities. Unfortunately, there was a bubble and lots of inflation, so the government began to attempt to “slow” the economy down.

They’ve done a good job at slowing it down, and now there are fears it’ll be slowing down too much — to the point of a recession. 

There’s also a lot of fear, as reported by the Financial Times, that China has just been plain fabricating data to make us feel better about their economy. That’s just scary.

Daripada data di atas, apakah yang patut kita lakukan?
Jika anda bertanyakan soalan ini kepada saya, saya kuat mengatakan:

Lihat penurunan harga ini dari sudut positif. Peluang untuk membeli dan menambah stok. Jika dulu anda membeli semasa harga mahal, inilah peluang untuk anda 'meneutralkan' harga purata belian anda. 
Bagi saya, anda BIJAK jika mula membuat loan bagi membeli emas sekarang. Saya membuat loan untuk jangkamasa yang singkat, iaitu 3 tahun dengan charge 3.25% setahun. Mengganggarkan harga emas naik 15% setahun, loan ini ialah loan yang BAIK sebab ia akan menambah aset saya. 

Semoga apa yang saya kongsikan di sini boleh membantu anda membuat keputusan. Jika berminat untuk menjadi membeli produk atau menjadi dealer di rangkaian saya, sila hubungi saya di 019-8899467 atau email ke cgharyati@gmail.com atau private message ke akaun facebook saya. Walau di mana anda berada, saya masih boleh menghulurkan khidmat nasihat.

Semoga pelaburan kita berjaya mengelakkan kita daripada menghadapi masalah kewangan pada suatu hari nanti. Semoga kita dapat sama-sama mengeluarkan zakat emas dan perak pada tahun ini.
Dan yang paling UTAMA ialah semoga kita sama-sama berjaya di dunia dan akhirat. Amin.


Ikhlas,
HARYATI BINTI MOHD SARKAWI
Public Gold Authorised Priority Dealer A9873
019-8899467 / 019-8868494
cgharyati@gmail.com

10 Reasons to Always Own Some Gold

One of the best choices an investor could make is to own some pure gold, since it is the purest form of money. No government, politician, debts, or central bankers can devalue real money over time. Here are ten reasons why you should always own gold as an investor. I’ll be going into more detail in a more comprehensive article soon.

1. Steady Value
Gold is one of the few things that have a history of maintaining its value, unlike coins and paper currency. If you want to ensure that you are always wealthy or if you want to pass on your wealth so someone else, then you should do so by owning gold.

2. Devalue of U.S. Dollar

Whenever the U.S. dollar’s value falls and becomes less than other currencies, people begin to doubt the security of paper currency. Instead they begin to start purchasing gold, causing gold raise in value. For example, during the fall of the U.S. dollar between 1998 and 2008, the value of gold nearly tripled.

3. Inflation
If you want to avoid the problems that come with inflation, then you should invest in gold. Whenever inflation occurs, gold tends to increase in value.

4. Deflation

During a time of deflation like in a recession or depression, chances are, the government will be going into overdrive “fixing” the problem. Gold might drop in the short run, but it’ll pop when the government policies go into play.

5. Increased Demand

As the world’s population increases and as investors begin to purchase more gold, the demand for gold increases, which also causes the price of gold to increase.

6. Diverse Profile

If you’re an investor, you definitely want a diverse profile that includes gold. When things are going bad for other assets, you will still have gold to depend on.

7. Less Supply

Despite the increased demand, there is still a small supply of gold. Due to the less supply, the price of gold is high.

8. US Stock and Bond Markets

Stocks and bonds provide an income and are wonderful — until they go belly up. Gold doesn’t go belly up. That’s long-term security.

9. National Debt

The national debt is just going to get worse as a percentage of GDP. Especially with Obama in the White House. He seems hell-bent on destroying the US economy over the long haul. His policies have nothing to do with “fixing” the economy — he just spends inefficiently and pushes us further into unsustainable debt. Someday we’ll need to pay that debt — and taxes won’t be able to cover it all. We’ll have to print our way out.

10. More Options

Unlike when it comes to investing in paper money, you have lots of options when it comes to investing in gold. You can invest in gold coins, gold stocks, or gold bullion.

Original Source: http://livegoldprices.com

Prestasi emas dan perak terkini

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,


Semoga rakan-rakan sekalian ceria di pagi Ahad ini. Saya menaip post kali ini ditemani oleh siri temubual dalam radio ikim. Anda juga boleh mendownload program seperti "Islam Itu Indah" bersama Prof Dr Muhaya dan juga "Mukmin Profesional" bersama Ust. Pahrol Muhd Juoi di link ini. SILA KLIK DI SINI 
Prof Dr Muhaya, my sweet idol...masyaAllah...
sentiasa nengar suaranya on the way turun kerja dan hantar & ambik anak dari sekolah...
Ustaz Pahrol Muhd Juoi, idea dan pendekatannya yang mengaitkan sains especially Fizik dalam siri temubualnya sedikit sebanyak membuka minda minda saya dan membantu dalam karier saya sebagai seorang guru fizik...


Semoga kita sama-sama mendapat kebaikan daripada siri temubual di radio ikim yang kita boleh download dengan percuma di link yang saya attach di atas. Sebagai seorang muslim, kita memang dituntut untuk menambah kekayaan ilmu :) Semoga kita sentiasa positif dalam hidup dan sentiasa tahu tujuan hidup kita iaitu untuk mencari redha Allah.


Bercakap tentang kekayaan, kita juga dituntut untuk menambah kekayaan. Sesungguhnya kemiskinan adalah satu penyakit dan masalah yang harus ditangani. 


Sabda Rasulullah, bermaksud: "Hampir orang yang fakir miskin itu membawa kepada kekufuran." - (Riwayat Abu Namin daripada Anas) 

Rasulullah pernah berdoa, memohon perlindungan Allah agar menghindarkan dirinya daripada kemiskinan seperti sabdanya bermaksud: "Ya Allah! Sesungguhnya aku mohon perlindungan-Mu daripada kekufuran dan kemiskinan." - (Riwayat Abu Daud). 

Sabda baginda lagi, bermaksud: "Ya Allah! Sesungguhnya aku minta perlindungan-Mu daripada kekafiran, kemiskinan, kehinaan dan aku mohon perlindungan-Mu daripada menzalimi." - (Riwayat Ibnu Majah daripada Abu Hurairah).


Sesungguhnya muslim yang kaya akan membantu menaikkan ekonomi ummah. Maka, jika kita bekerja janganlah lupa untuk berniat di dalam hati agar kita tergolong dalam golongan yang boleh mengeluarkan zakat pendapatan. Jika kita melabur emas dan perak, kita juga patut berasa bangga kerana jika cukup nisab dan haulnya kita juga boleh mengeluarkan zakat emas dan perak juga :) MasyaAllah. Oklah panjang cerita saya pagi ini. 


Hari ini saya nak berkongsi dua gambar yang menunjukkan kedudukan harga emas & perak pada hari ini.
Harga emas dan graf prestasinya selama 3 hari

Harga perak dan graf prestasinya selama 3 hari


Walaupun graf terkini warna hijau adalah dalam posisi menaik, sebenarnya ia masih di garisan support. Bermaksud harga emas dan perak masih di tahap yang sangat rendah. Memang sekarang ialah masa yang paling sesuai untuk membeli. Lebih tepat kalau saya katakan, untuk MEMBORONG..hehe...sebab memang murah! Untuk makluman, harga hari ini adalah lebih rendah daripada harga semasa saya mula membeli emas pertama saya (oktober 2011) untuk terus menjadi dealer PG. Emas saya masih lagi dalam keadaan fizikal asalnya seperti masa saya mula beli dulu. Walaupun harga drop sekarang, berat emas saya tetap sama. Berbeza jika saya memilih untuk menyimpan di unit trust yang lain...jika harga unit trust drop, maka duit saya juga menjadi kurang. Untuk kes emas saya, saya akan terus simpan. Saya yakin hujung tahun nanti saya akan dapat menjualnya untuk enjoy keuntungan melebihi apa yang saudara perolehi di amanah saham...insyaAllah. Apapun saya akan cuba share pengalaman saya di sini.


Jika anda membeli produk Public Gold mencecah RM20k dalam 1 resit, anda boleh mendapat 1% komisen daripada belian pertama anda dan juga belian yang seterusnya. Sila sms/email kepada saya : nama penuh, no. kad pengenalan, no. handphone dan email anda. Sila nyatakan juga item yang ingin anda beli dan di mana lokasi anda. Walau di mana anda berada, saya masih boleh membantu anda. Sekarang dunia tanpa sempadan. Semuanya boleh dilakukan di hujung jari. MasyaAllah. Untuk tahu kelebihan menjadi dealer, SILA KLIK DI SINI


Semoga kita sama-sama berjaya di dunia dan akhirat. Amin.


Ikhlas,
HARYATI BINTI MOHD SARKAWI
Public Gold Authorised Priority Dealer A9873
019-8899467 / 019-8868494
cgharyati@gmail.com



7 Perubahan Positif Saya Sejak Melabur Emas Public Gold

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,


Selamat Hari Pekerja, saya nak mulakan Hari Pekerja tahun ini dengan me'reward'kan diri sendiri dengan 1 keping 10 dirham. Kalau setiap tahun saya berdisiplin me'reward' diri sendiri dengan 1 keping 10 dirham, time bersara nanti saya akan ada 20 keping 10 dirham...Ha, sure boleh teka berapa dah umur saya kan...Hmm..saya akui saya lewat sedar tentang pelaburan emas dan perak ini...tapi once sedar saya terus bertindak..Alhamdulillah, sejak mula melabur emas pada 10/10/2011, saya gembira dengan perubahan pengurusan kewangan family. 
10 dirham pertama saya dengan no. siri P001000...
what an interesting coincident :)


1 dinar, 2 dinar & 5 dinar dalam koleksi

Save link untuk post saya hari ini, oneday maybe 20yrs akan datang kalau dah pencen boleh rujuk semula harga dinar dan dirham yang kita beli hari ini :)
Jadual di atas menunjukkan harga produk DINAR & DIRHAM pada pagi HARI PEKERJA...
1 MEI 2012.


Baiklah, hari ini saya nak share perubahan ketara setelah saya melabur emas...rakan2 pun boleh kongsi pengalaman di sini...Apakah perubahan ketara dalam pengurusan kewangan saya? Ada 7 improvement saya iaitu:

1. Sudah ingat jumlah gaji bulanan
Saya sudah 15 tahun berkhidmat. 14 tahun lepas, saya tidak hafal pun jumlah gaji bulanan saya...Hanya ingat nombor 1 digit di depannya sahaja! Lucu bukan? Saya percaya bukan saya sorang sahaja begini. Ramai guru lain seperti saya. Apa yang kami tahu, tiap hari kami mengajar dengan ikhlas, hujung bulan 'cucuk' mesin, keluarkan duit untuk bayar kereta dan bil rumah...shopping...dan proses yang sama berulang setiap bulan. Tapi sekarang sejak melabur emas, saya dah mula alert dengan berapa jumlah gaji sebenar saya. Kenapa? Saya cuba tukarkan extranya ke bentuk emas sebab saya dah ada ilmu dan tahu bahawa emas mampu mengekalkan NILAI sebenar wang simpanan saya. Emas kalis inflasi :)

2. Menjual semua unit trust PUBLIC MUTUAL
Saya mula membeli unit trust pada tahun 2008. Dari masa ke semasa saya tambahkan pelaburan mengikut kemampuan. Agent unit trust kami menyatakan bahawa unit trust ini boleh memberikan kami  keuntungan purata sehingga 20% setahun...Dan satu lagi katanya ialah "pelaburan ini adalah untuk jangka panjang". So saya pun labur dan biarkan ia tidur...sampai ke satu tahap saya tak ingat pun berapa yang telah dilabur dan tidak pernah semak pun bagaimana prestasi unit trust yang saya beli! Ditakdirkan selepas membeli emas PG, saya pun mula menyelidik unit trust saya. MasyaAllah, purata untung saya hanya 3% sahaja. Lebih rendah daripada untung dividen bonus ASB! Kenapa? Walaupun ada unit trust saya mencapai kenaikan sehingga 12% setahun, tetapi kebetulan 2 SAHAM yang PALING banyak saya laburkan RUGI!  So, saya pun monitor seminggu dua dan akhirnya menjualkan SEMUA unit trust saya pada bulan december 2011. Kebetulan pulak harga emas merudum pada masa saya menerima cash public mutual saya. So apa lagi, saya pun beli emas kecil2, 1 dinar, 10g dan 20g...yang sudah pun memberikan saya purata keuntungan 6% sejak Januari lepas...Alhamdulillah...
Ada 7 saham Public Mutual yang saya beli dulu. Semuanya saya dah tukar ke emas fizikal :)

Kalaulah saya tahu awal tentang pelaburan emas ini seawal saya membeli unit trust ini, for sure dah berganda dah untung...tapi better tahu dan sedar sekarang daripada tak tahu dan tak sedar langsung :)

3. Membuat personal loan Bank Rakyat selama 3 tahun dengan charge 3.25% setahun. 
Saya tidak pernah membuat personal loan. Sebabnya? Saya anggap berhutang adalah NEGATIF. Saya hanya berhutang untuk membeli kereta dan rumah. Awal tahun ini saya membuat loan Bank Rakyat dengan kadar yang rendah. Untuk enjoy 3.25% ini, tempoh pinjaman maksimun ialah 3 tahun. Loan ini islamic so saya tidak khuatir dengan unsur riba....Loan ini saya tukarkan ke bentuk emas fizikal PG. Satu hari nanti insyaAllah saya kongsikan pengalaman saya. Untung ke rugi? Sekarang saya belum ada pengalaman sendiri. Hasil bacaan dan pengalaman rakan-rakan, so far semuanya mendapat hasil yang POSITIF. Saya yakin saya pun akan mendapat outcome yang POSITIF, insyaAllah :)

4. Tidak bertangguh mengisi Borang E-Filing LHDN. 
Pada tahun-tahun lepas, biasanya saya dan suami mengisi borang ini last minit. 28 April, barulah kami terkial2 nak isi. Tapi tahun ini, TIDAK LAGI! Borang e-filing LHDN saya dan suami dah isi sebaik sahaja kita dibolehkan mengisinya secara online. Duit rebate PCB (Potongan Cukai Berjadual) telah pun saya dan suami terima dalam masa 2 minggu selepas borang diisi iaitu sebelum 25Mac2011 yang lalu. Bayaran zakat membolehkan saya mendapat rebate 100% PCB cukai saya. Duit tersebut dah pun saya laburkan dengan membeli emas :)

5. Jelas dengan Cara Pengiraan Dividen & Bonus ASB
Saya menghantar email kepada pihak ASNB untuk mendapat cara kiraan yang tepat untuk dividen dan bonus ASB sila klik di link ini: "Bagaimana Mengira Dividen & Bonus ASB" 
Rupa-rupanya, untuk duit kita diambilkira bagi pengiraan dividen bagi bulan-bulan tertentu, kita mesti simpan duit di ASB pada 1 hb. Maksudnya jika mempertimbangkan bulan MEI, duit mesti masuk SELEWAT- LEWATNYA pada  1 MEI2012! Bukannya pada tarikh-tarikh yang lain. Kalau dulu saya selalu 'mengejar' tarikh, sekarang tidak lagi.

6. Pandai dah menggunakan Internet Banking 
Dulu saya tidak pernah menggunakan perkhidmatan ini. Sekarang dah pandai. Contoh, bila beli emas, saya transfer sahaja wang secara online, tak perlu dah saya bawak cash yang banyak. Yang bestnya, tambah unit di ASB pun saya buat secara online. Tak perlu dah drive (buang minyak-inflasi harga minyak makin mahal), park kereta (byr kupon parking-kalau lupa letak kupon kena saman pulak RM10...huhu-ada pengalaman!), beratur di kaunter (buang MASA & penat)...Dulu, masih ku ingat, sampai je kat bank...officer kat bank kata, "ASB offline"! Hai stress betul...


Mesti ada yang bertanya, kenapa saya masih simpan dalam ASB? Saya simpan sikit dalam ASB...yalah bak kata urg bijak ekonomi... "pelbagaikan portfolio pelaburan anda!" Poket money anak yang lebih pun, saya galakkan mereka simpan dalam ASB mereka sendiri. Tahu tak, sekarang kita dah boleh bukak akaun ASB anak seawal usia mereka 6 bulan :)

7. Mula Pandai berwakaq
Oklah...this is the BEST part! Part ini saya nak kongsi secara ikhlas. Sik maok ada sikit pun rasa ego dan riak di hati...Nauzubillah... mintak dijauhkan Allah perasaan mcam ya... Tujuan saya berkongsi ilmu ini tidak lain, hanyalah mengharap redha Allah semata-mata untuk menambah pencen kubur saya nanti, insyaAllah. Saya mesti share sebab saya tahu. Saya tak boleh simpan ilmu ini untuk diri sendiri sahaja. Lagipun ada kawan kata ramai lagi yang tak tahu kelebihan berwakaq. Saya pun baru tahu dan sedar tentang tuntutan berwakaq dan kelebihannya bila dengar siaran Al-Kuliyyah pada tahun lepas...Ustaz tu kata, "Semua harta yang kita miliki sekarang, realitinya BUKAN harta kita. SEMUAnya milik Allah...hatta, termasuklah anak-anak kita!" MasyaAllah...Kata Ustaz lagi, "Satu-satunya cara untuk menjadikan harta kita sebagai MILIK HAKIKI kita ialah dengan cara mewakaqkannya" Sebab itulah saya mula mempraktikkannya. 

Now, setiap keuntungan pelaburan emas saya, insyaAllah saya wakaqkan setiap bulan. At least 10% untuk wakaq. Untuk kawan2 yang berminat, kita pun boleh berwakaq secara online...minimum RM10.00. Sila Klik di sini:  "SAHAM WAKAF JOHOR" Ada banyak lagi web yang menyediakan perkhidmatan ini sebenarnya. Boleh 'google' :)  Menyumbangkan wakaq secara online ini bagi saya sungguh mudah, tak kira berapa sumbangan kita mereka akan terima, yang pentingnya kita boleh berwakaq secara ikhlas. 

Ustazah Leeza Juni, rakan sekerja saya yang prihatin pernah memberi saya satu nasihat yang sangat berharga, katanya, " Tie, tiap kali kitak bersedekah, MESTI kitak ada doa dalam hati...doa untuk anak-anak, suami, student kitak...time bersedekah yalah sebenarnya salah satu time doa kita mustajab!" 
Terimak kasih Kak Leeza, hanya Allah ajak yang dapat membalas ilmu yang kitak berik kak...Alhamdulillah sejak mempraktikkannya, rezeki pasif saya mula bertambah, rezeki mengajar di sekolah pun nampak peningkatan minat pelajar saya...family saya semakin bahagia, suami dah jarang kenak migrain... alhamdulillah. Dan tidak dinafikan, setiap kali saya ikhlas memberi, dengan segera Allah gantikan dengan rezeki lain yang berganda banyaknya. Contoh, sabtu 28/4/12, saya membeli 4 kontener untuk diwakafkan ke makmal fizik di sekolah saya...Setiap kontener berharga rm20.90...maksudnya saya spend RM83.60 untuk 4 kontener.
 Mesti BEST nanggar apparatus di makmal tersusun kemas dalam kontener tok kelak...
ada masa kamek akan upload gambar kontener di makmal k :)
 Resit kontener sebagai sebahagian daripada harta wakaq kamek taun tok...alhamdulillah...

Saya spend rm83.60...hari ini baru lepas 4 hari saya berwakaq, untung emas saya dah mencecah rm300++....ada lagi yang waiting list sebab urusniaga belum dijalankan. Benarlah seperti yang terdapat dalam Surah Al Baqarah, ayat 261...

Erti Firman Allah: 

“Perumpamaan (derma atau nafkah) orang yang membelanjakan harta mereka pada jalan Allah adalah seumpama satu biji benih yang menumbuhkan tujuh batang tangkai, setiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan Allah melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya. Dan Allah Maha Luas (kurniaNya) lagi Maha Mengetahui”

Semoga apa yang ikhlas saya kongsikan di sini akan memberi manfaat kepada kita semua. Ada individu yang berfikiran negatif menyatakan kita yang melabur emas ini terlalu mengejar kekayaan dunia. Bagi saya bila berhadapan dengan individu seperti ini, saya diam sahaja tetapi dalam hati saya doakan semoga satu hari nanti Allah bukakkan pintu hatinya. Mereka takde ilmu, sebab itulah mereka tidak tahu dan tidak bertindak. Disebabkan itulah saya share ilmu di sini.  Sesungguhnya semakin baik ekonomi kita semakin mampu kita untuk membangunkan ummah...sapa tahu suatu hari nanti berkat usaha kita, kita boleh bangunkan satu yayasan yang dapat membantu dr segi kewangan utnuk anak-anak rakan kita yang ingin melanjutkan pelajaran! 
“Sebaik-baik manusia adalah yang paling banyak memberi manfaat kepada manusia lainnya.” 

(Ungkapan hikmah Nabi Muhammad riwayat Bukhari dan Muslim).
Semoga kita beroleh kejayaan hidup di dunia dan di akhirat.
Sesungguhnya segala yang baik itu telah Allah ilhamkan kepada saya pada pagi ini. Segala yang buruk itu adalah kerana kelemahan saya sendiri. Cara yang saya ceritakan di atas, berkesan untuk saya dan family...Saya tidak menjamin ianya juga akan 100% berkesan utk rakan2....artikel ini hanyalah untuk berkongsi pengalaman sahaja. Rakan-rakan sekalian dialu-alukan untuk memberi komen di blog ini. Saya dahului dengan ucapan terima kasih :)









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger