Home » » Selamatkah Membeli Emas di Public Gold?

Selamatkah Membeli Emas di Public Gold?

Assalamualaikumwbt dan Salam Satu Malaysia,
Selamatkah Membeli Emas di Public Gold? 
Soalan ini pernah saya tanyakan kpd suami sebelum kami mula serius membeli emas fizikal dari Public Gold Sdn Bhd. Yalah, harga emas bukannya murah. Duit yang kita nak laburkan adalah untuk kegunaan kita di kemudian hari...sudah pastinya untuk pendidikan anak-anak, untuk tujuan ibadah menunaikan haji, untuk tujuan melancong melihat keagungan ciptaan Allah dan seribu satu mcm perancangan kita, insyaAllah.
Keratan Akhbar Harian Metro 22 Oktober 2009



Anda juga pastinya pernah membaca/mendengar tentang pelabur tertipu disebabkan skim cepat kaya yang melibatkan syarikat menjual jongkong emas. Saya bawakan 3 contoh untuk kita kongsikan bersama:
1. Sindiket Skim Pelaburan Emas Di Pulau Pinang 9/2/2010
2.Skim Pelaburan Emas Di Lembah Klang

3.Skim Pelaburan Emas Di Kuala Lumpur
Sungguh menyedihkan dan sungguh kasihan pelabur-pelabur  malang yang terlibat dalam kes seperti di atas. Daripada kes di atas, boleh lah kita simpulkan bahawa syarikat yang berunsur penipuan akan menjanjikan pelabur pulangan lumayan untuk beberapa bulan dan pada bulan terakhir akan memujuk pelabur untuk menjual emas tetapi kemudiannya lari bersama emas tersebut tanpa membayr kepada pelabur. Hmmm...sesiapa yang pernah terlibat dalam skim seperti ini digalakkan untuk berkongsi pengalaman di sini agar dapat menjadi panduan buat semua...Biarlah kita sama-sama senang dan sama-sama untung dan tidak tertipu oleh sindiket yang hanya ingin mengaut keuntungan sahaja. 

Hasil kajian/bacaan saya di beberapa website lain, untuk mengelakkan anda menjadi mangsa penipuan seperti ini, langkah berikut perlu diambil:
1. Pastikan syarikat tersebut berdaftar dan mempunyai kelulusan daripada :
a) Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
b) Bank Negara Malayia (BNM) 


Clearance Letter from Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)


Clearance Letter From Bank Negara Malaysia



2. Pastikan syarikat tersebut mempunyai Independent Assayer yang bertauliah
3. Pastikan syarikat tersebut diiktiraf dan mendapat anugerah oleh badan-badan tertentu seperti berikut :


8th April 2009 Listed in Malaysian Book of Records.

11th May 2010 Public Gold was successfully registered as our official Trade Mark.

5th July 2010 Silver Bullion Bar Listed in Malaysian Book of Records.


Public Gold Assayer

APEA Award

ARFF Award
4. NOTIS TAMBAHAN & SOKONGAN daripada PUBLIC GOLD


Semoga maklumat ini dapat membantu rakan-rakan sekalian.
So, bagaimana mendapat keuntungan dengan membeli emas di Public Gold? Hmmm...simple je caranya,
1. Beli emas bila dah CUKUP DUIT
2. Simpan emas di tempat SELAMAT.
3. Bila harga telah melebihi harga belian asal tadi, JUAL!
Sesungguhnya tiada jalan mudah untuk kaya. Tetapi ada CARA BIJAK untuk menjana lebih wang daripada pendapatan yang kita ada. Jika anda BIJAK, sila hubungi dealer anda di 0198899467 / 0198868494.

4 comments:

Ibrahim Marset said...

Wah...menarik... Mohon share artikel tok...best!

Anonymous said...

Salam. Byk sangat dokumen sokongan.Ada 2 permasalahan yg timbul stelah melabur dlm sykt ni.

1.Musykilnya Bank Negara Malaysia (BNM) telah menyenaraikan PG.(Lihat laman web BNM). Walau telah kuar dokumen berjela spt diatas.
2. Jongkong emas PG tidak lg diterima oleh Ar-Rahnu. Kebodohannya selepas isu Geneva.

Masalahnya..knapa emas PG dinar dan bar tidak di terima di M'sia? EMAS TETAP EMAS. Emas PG tulen 100% tpi yg bodohnya BNM mengeluarkan senarai yg telus.

Pn. Haryati Mohd Sarkawi said...

Wslm. Tq atas feedback. Dengan ilmu yang ada, saya cuba menjawab soalan tuan.

1. BNM menyenaraikan PG dalam listnya adalah disebabkan aduan orang ramai. Maka, siasatan telah dijalankan dan insyaAllah tidak lama lagi, BNM akan mengumumkan berita positif tentang status PG. Jemput ke blog ini untuk berita terkini ok.

2. Setahu saya, semua jenis jongkong emas tidak diterima oleh Arrahnu (Bank). Namun demikian hanya sebilangan koperasi yang menerimanya. Tapi tuan usah khuatir sebab tidak lama lagi PG ada koperasi yang akan menerima bukan sahaja jongkong emas, tetapi juga jongkong PERAK untuk di Arrahnu. Sila klik di link ini: http://www.cikguemas.com/2012/10/kemudahan-ar-rahnu-untuk-emas-peark.html

3. Siapa kata emas PG tidak diterima di Malaysia? Saya pernah membawa emas PG ke Kedai Habib Jewel, mereka mengakui ketulenan emas PG dan sedia menerimanya jika tuan ingin memajaknya. BNM pula MESTI membuat siasatan jika terdapat aduan tentang produk berkenaan. InsyaAllah, tidak lama lagi nama PG akan bersih dan ini pastinya akan menguatkan kepercayaan pelabur terhadap PG. Saya melihat ini sebagai sesuatu yang positif :)

Please feel free to visit me again dan kalau boleh gunakan nama anda dan bukannya "ananymous" :)

pyan makmur said...

Terima kasih atas maklumat .

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger