Home » » Silver Is "Gold" In Near Future?

Silver Is "Gold" In Near Future?

Assalamualaikum wrt & Salam Sejahtera rakan-rakan sekalian, baru sebentar tadi saya menerima email daripada sahabat baik saya. Beliau bertanyakan tentang perlaburan silver Public Gold. Baik kita mulakan ruangan ini dengan soalan matematik, ok! 

Perhatikan 2 buah jadual harga PUBLIC SILVER di bawah ini. Perhatikan tarikh, berat dan harga produk...Untung ke rugi? Kalau untung berapakah peratus keuntungan?Mari kita cuba selesaikan latihan matematik tu! Katakan, kita fokus kepada harga 1 kg silver.
2/7/2010 - Harga 1 kg silver = RM2434.00
25/3/2011- Harga 1 kg silver = RM4861.00
Jawapannya: Memang ada UNTUNG!
Hmm...berapakah peratus kenaikan tu?
Peratus kenaikan = (4861 - 2434)/2232 x 100% = 99.71%
99.71%? Macam sik cayak jak owh!

Sekiranya anda sedang tercari-cari produk emas/silver untuk perlaburan, anda sesungguhnya telah menjumpainya di sini! Sekarang ramai memperkatakan tentang perlaburan silver. Hasil kajian saya, susut nilai bagi perak adalah lebih berbanding dengan emas. Walau bagaimanapun, disebabkan harganya yang rendah dan kenaikan harganya yang tinggi, kita tidak akan rugi jika mempelbagaikan perlaburan kita dengan membeli  silver bar Public Gold. 

500g Silver Bar Public Gold dalam simpanan saya                                                                                                                                   Perhatikan Serial Number yang tercatat pada bar, sijil/kad dan sales order adalah sama. Sijil/Kad Public Gold semuanya ditandatangani oleh Assayer yang bertauliah sebagai satu ciri keselamatan.

Sila baca artikel di bawah ini yang saya ambil daripada sifu saya, En. Hafizul Hakim. Berikut ialah soalan yang biasa ditanya oleh customer:
Soalan 1: Di mana perak boleh dibeli pada kos murah kalau boleh?
Jawapan: Dengan kadar kos termurah per gram anda boleh membeli jongkong perak keluaran Public Silver.
Soalan 2: Untungkah kalau di simpan begitu sahaja?
Jawapan: Mengikut carta-carta, harga perak telah meningkat 8 kali ganda sejak 2002 dan lebih 120% dalam tempoh satu tahun (2010-2011) . Tetapi ini cuma berdasarkan sejarah carta atau rekod harga. Yang perlu kita tahu adalah jika keadaan ekonomi stabil – permintaan untuk pelaburan dan perindustrian sangat tinggi untuk perak, kenaikan harga melambangkan permintaan. 
Soalan 3: Berapa harganya sekarang atau apakah trend harga ikut jangka masa pilihan kita?
Jawapan: Harga perak berubah dari masa ke semasa, lihat sendiri di sebelah kanan website saya harga 100 gram, 250 gram, 500 gram & 1 kilogram. Untuk trend harga perak boleh lihat sendiri bukti di www.kitcosilver.com
Soalan 4: Apa itu bullion?
Jawapan: Istilah untuk jongkong (bar) perak dan silver perak.
Soalan 5: Boleh dipercayai atau tidak ramalan bahawa harganya boleh naik sampai USD200 per oz?
Jawapan: Sekali lagi kita rujuk sejarah dan matematik trading. Pada pasaran bull 1960-1980, harga perak meningkat 50 kali ganda. Dalam jangka masa2002 -2011, harganya meningkat sebanyak 8 kali ganda (harga semasa dalam lingkungan $32). Mengikut prinsip charting harga perak ada 5 kali ganda ruang untuk naik, maka ramalannya 42 x 5 adalah lebih kurang $220. Ingat ini semua ramalan berdasarkan fakta sejarah yang ada.
Soalan 6: Berapa lama patut disimpan (hold) sebelum boleh dijual semula?
Jawapan: Perak adalah pelaburan jangka masa panjang. Ada pakar mencadangkan supaya ia disimpan sekurang-kurangnya enam bulan sebelum menjual semula untuk mendapat keuntungan yang memuaskan. Istilah jangka masa panjang, jangka masa pendek berbeza-beza antara bangsa dan budaya kaum-kaum di dunia. Satu soalan yang bukan mudah dijawab dalam satu artikel.

Public Silver mendapat pengiktirafan daripada Malaysian Book of Record. First locally manufactured bullion silver bar di Malaysia
 Spread (Susut Nilai) Jongkong Perak Keluaran Public Silver:
  1. 1 kilogram – 12%
  2. 500 gram – 13%
  3. 250 gram – 14%
  4. 100 gram – 15%

100 gram, 250 gram, 500 gram & 1 kilogram
Semakin berat anda beli, semakin kecil nilai spread (susut nilai). Jika anda berminat membeli jongkong perak anda boleh juga menggunakan cara Easy Payment Purchase. Segera hubungi saya di 019-8899467 untuk membeli jongkong perak pertama anda!


Untuk mengetahui harga semasa emas & perak, sila layari http://publicgold.com.my/

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger