Diskaun 70% Menjadi Priority Dealer Berakhir 31 Disember 2013

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Dividen dan bonus ASB baru sahaja diumumkan 2 hari lepas. Mulai minggu depan, pelabur tidak boleh mengeluarkan wang ASB masing-masing bagi membolehkan pengiraan dividen dan bonus dijalankan.
Harga emas pula drop selepas keputusan Federal Reserve USA untuk meneruskan tapering sebanyak usd10b daripada usd85b bermula Januari 2014. Maka, peluang harga rendah ini tidak sepatutnya saudara dan saudari lepaskan!

LAGI BERITA BAIK DARI PUBLIC GOLD!

Jika anda ingin membeli emas untuk mengambil peluang promosi Gold Rush Disember(Beli 250g kombinasi mana-mana emas PG seberat 250g untuk layak menjadi Priority Dealer) tetapi ingin membayar menggunakan wang ASB, anda boleh lock dahulu pembelian 250g gold dengan menghantar NAMA PENUH, HP, EMAIL & LOKASI anda ke 0198899467 (sms atau whatsapp) dengan segera. Bayaran boleh dibuat kemudian samada secara Easy Payment Purchase (EPP) atau fullpayment.

1. Fullpayment
Jika anda lock 250g goldbar atau mana-mana kombinasi emas Public Gold sehingga mencecah 250g untuk fullpayment menggunakan duit ASB selepas pengiraan dividen dan bonus, anda perlu membayar 10% daripada nilai belian dahulu sebagai deposit. Selebihnya boleh dibayar kemudian.

2. Easy Payment Purchase
Jika anda lock 250g goldbar atau mana-mana kombinasi emas Public Gold sehingga mencecah 250g untuk easy payment purchase, anda boleh lock dahulu pada bila-bila masa sehingga 31 Disember 2013 dan bayaran pertamanya boleh dibuat sebaik sahaja ASB beroperasi seperti biasa nanti.


Untuk menjadi Priority Dealer, kalau tiada promosi anda perlu membuat belian berjumlah RM100k dalam satu resit. Tapi bulan disember 2013 ini, jika anda membeli 250g iaitu berharga RM33,791 pada hujung minggu ini, anda terus layak untuk bergelar Priority Dealer. Ini adalah seolah-olah diskaun hampir 70%. Priority Dealer akan mendapat komisen 1.5% daripada setiap beliannya dan mendapat 0.5% daripada setiap jualannya. PD juga akan memiliki KEDAI EMAS online yang beroperasi sepanjang 24 jam sehari, 365 hari setahun di seluruh Malaysia dan Singapura.


Easy Payment Purchase, EPP, anda boleh lock sekarang dan bayar sebanyak 4 kali. Selepas bayaran kali ke empat seperti dalam jadual di atas anda boleh collect emas anda di cawangan yang sudah dipilih di seluruh Malaysia. Untuk belian 250g anda layak menjadi Priority Dealer juga.

*Walau bagaimanapun, jika modal anda tidak mencapai seperti tadi, anda boleh juga membuat EPP untuk membeli 1 dinar. Bayarannya cuma RM140+ sebulan. Pada bulan ke 4 anda sudah memiliki 1 dinar pertama anda!

Hubungi saya untuk pencerahan,

Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
019-8899467 (boleh whatsapp)

Simpan Wang Di Bank Atau Beralih Kepada Emas Fizikal Public Gold - Mana Lebih Berbaloi?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera.

Semalam mutakhir di Berita Harian Online menyatakan kadar purata tariff elektrik naik 4.99 sen mulai 1 Januari 2014. Kenaikan ini merupakan kenaikan hampir 15% daripada tariff yang sedia ada. Hari ini pula, Utusan Borneo melaporkan bahawa Harga hartanah dijangka meningkat 5-10 peratus pada 2014.

MENTERI Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili pada sidang media khas di Parlimen mengumumkan berkuatkuasa 1 Januari 2014, kadar purata tarif elektrik di Semenanjung naik 4.99 sen atau 14.89 peratus iaitu daripada kadar purata semasa 33.54 sen/kwj kepada 38.53 sen/kwj. Turut berlaku kenaikan, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan iaitu sebanyak 5 sen atau peningkatan 16.9 peratus. - Foto Effendy Rashid

Lantas, apakah tindakan kita? Kenaikan harga ini sebenarnya bermula daripada rentetan kenaikan harga minyak pada bulan September 2013 yang lalu. Bila harga minyak naik, kos pengangkutan akan naik. Maka untuk menampung kos pengendalian, kos-kos lain akan meningkat. Kos elektrik meningkat kerana Malaysia masih bergantung kepada stesen janakuasa arang batu dan bukannya hidro elektrik. Pastinya arang batu yang diimport itu juga naik harganya kerana kos pengangkutan makin mahal. Saya berharap agar kos elektrik di Sarawak terutamanya berkurang apabila Bakun Projek siap 100%. Khabar yang saya dengar kerajaan boleh menjual elektrik ke negara jiran jika projek tersebut siap. Semoga harapan saya dan harapan semua rakyat tidak tinggal harapan. Apapun kita nantikan hasilnya nanti.

Now, harga minyak sudah naik. Harga elektrik bakal naik. Begitu juga harga hartanah. Harga emas? Pendapat peribadi saya mengatakan harga emas akan naik selari dengan kenaikan harga minyak dan elektrik serta hartanah. Jika anda ada sejumlah wang di bank, saya nasihatkan anda tukarkan ianya sama ada kepada bentuk hartanah ataupun kepada emas fizikal. Membiarkan sejumlah wang untuk tabung persaraan atau tabung pendidikan anak-anak dalam bank ataupun saham, bukanlah satu tindakan yang bijak. 
Kesan Inflasi:  RM1 pada tahun 1970an boleh membeli 4 cawan kopi.
Sekarang???

Berbaloikah menyimpan duit di bank jika kadar dividen atau bonusnya sekitar 8-10% setahun?
Perlu diingatkan untuk mendapat dividen dan bonus seperti yang dinyatakan kita perlu menyimpan wang di bank tersebut daripada 1 Jan - 31 Disember pada tahun tertentu. Sekali anda membuat pengeluaran, maka dividen bonus yang anda terima akan lebih rendah daripada itu.

Saya beri contoh seperti ini. Mari kita kira kenaikan harga barang asas.

1.  Minyak petrol RON95 (pengangkutan) bermula pada 3 September 2013

Harga lama, A = RM1.90
Harga baru, B  = RM2.10
Jumlah kenaikan harga, C = B - A = RM0.20
Peratus kenaikan harga = [C /A] x 100% = [0.20 /1.90 ] x 100% = 10.5%

2. Gula (basic dalam makanan/masakan) bermula pada 26 Oktober 2013

Harga lama, A = RM2.50
Harga baru, B  = RM2.84
Jumlah kenaikan harga, C = B - A = RM0.34
Peratus kenaikan harga = [C /A] x 100% = [0.34 /2.50 ] x 100% = 13.6%

3. Tariff Elektrik (basic dalam perkhidmatan dan perniagaan) bermula pada 1 Januari 2014

Harga lama, A = RM33.54 sen/kwj
Harga baru, B  = RM38.53 sen/kwj
Jumlah kenaikan harga, C = B - A = RM4.99 sen/kwj
Peratus kenaikan harga = [C /A] x 100% = [4.99 /33.54 ] x 100% = 14.9%

4. Hartanah, peratus kenaikannya menurut Utusan Borneo 

Peratus kenaikan harga = sekitar 5-10%


Apa pentingnya kita mengira peratus kenaikan petrol, gula dan elektrik di atas?
Sebenarnya kenaikan sekitar 10% -15% itu adalah ukuran kasar inflasi di negara kita. Maksudnya untuk menikmati gaya hidup selesa sekarang or I better say before September 2013, kita akan membayar sekitar 10-15% lebih tinggi.  Maka, jika dividen bonus di bank sekitar 10%, sedangkan inflasi mencapai 15%, sebenarnya wang yang disimpan di bank itu sudah dirompak oleh inflasi sekitar 5%!

Maka, apa tindakan yang MESTI anda lakukan dengan SEGERA?
Nasihat saya beralihlah kepada emas dan perak.


Emas terbukti berzaman memang KALIS INFLASI (tidak akan dirompak oelh inflasi).

1400 tahun dahulu harga seekor kambing ialah 1 dinar. Harga 1 dinar hari ini sekitar RM600.
Berapakah harga seekor kambing sekarang? Juga sekitar RM600-RM800 bergantung kepada baka dan lokasi anda. Agak-agaknya, berapa RM lah harga kambing jika RM wujud 1400 tahun dahulu kan???

Soalan 1: 
Bilakah saya patut mula membeli emas?
Berapakah modal minimum untuk saya membeli emas?

Belilah sekarang. Harga memang sangat cantek untuk bermula.

Modal minimum <RM150/sebulan. 

Bayar 4 bulan berturut-turut anda boleh collect 1 dinar pertama anda.

Silver untuk jangka panjang. Boleh juga dibeli untuk mempelbagaikan pelaburan.



Soalan 2: 
Saya ada RM40,000.
Apakah pilihan produk terbaik untuk saya?

Belilah GOLDBAR 250g dan Produk 10 dinar.

Reason: Anda akan diberi komisen 1.5% daripada RM50k tadi.

Anda akan automatik menjadi Priority Dealer, PD*
*tanpa promosi ini anda perlu membeli RM100k untuk layak bergelar PD!

Emas, Emas Juga...
Sila lantik saya sebagai INTRODUCER anda!
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952

H/p : 019-8899467
Email: cgharyati@gmail.com


Klik di sini untuk view harga emas semasa dan mendaftar secara PERCUMA sebagai pelanggan Public Gold: http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121
(jangan lupa tekan login di sudut kanan atas dan klik register)

Rancang Aktiviti Cuti Sekolah Anak-Anak

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Cuti sekolah sudah nak masuk minggu ketiga. Agak-agaknya apakah aktiviti cuti sekolah anak-anak anda pada kali ini? Jika anda adalah seorang guru, besar kemungkinan 100% masa boleh dicurahkan untuk aktiviti santai bersama ahli keluarga. Jika tidak, sure pening juga kepala memikirkan di manalah nak menghantar anak-anak.

Walaupun saya seorang guru, November lepas sudah 3 kali saya ke KL atas urusan kerja. 11-14 November 2013, saya berada di KLCC untuk World Innovative Forum 2013 anjuran Mosti, 18-19 November 2013 saya di Kementerian Pengajian Tinggi di Putrajaya untuk Hari Inovasi Kementerian Pendidikan 2013. Minggu ketiga bulan November pula, saya berada di Nouvelle Hotel, KL menghadiri Seminar Kreativiti dan Inovasi Kurikulum 2013. Ada masa dan kesempatan, insya Allah saya akan postkan input yang saya perolehi daripada outstation saya itu. Banyak ilmu inovasi yang boleh saya kongsikan untuk rakan-rakan tanpa mengira apa latar belakang atau apa bidang pekerjaan kita. Nantikan artikelnya ok :)
Alhamdulillah, team work bersama sahabat baik saya, Pn Hafsah Hj Yaman membuahkan hasil.
Projek Model Primer G kita berjaya merangkul Johan Keseluruhan Anugerah Guru Inovatif  Peringkat Kebangsaan Tahun 2013

Seronok apabila kami dilawati oleh Menteri Pendidikan II, YB. Dato' Seri Idris Bin Jusoh

Nama saja ke KL, bukan sekali tapi tiga kali! KL 'syurga' untuk membeli-belah untuk penduduk Sarawak. Tetapi saya tidak sempat pun hendak menjenguk Sogo or Midvalley. Ole-ole yang saya balik hanyalah coklat dan roti gardenia yang dibeli di KLIA. Kenapa roti Gardenia? Actually Gardenia takde dijual di Sarawak...So kalau tak sempat nak beli buah tangan untuk orang Sarawak, boleh beli Gardenia di airport :)
RM40+ juga untuk Gardenia ni :)

Oleh kerana aktiviti 'cuti' yang agak pack ini (December pun saya sudah confirm bekerja), saya mesti memikirkan aktiviti keluarga yang kreatif dan berfaedah untuk menanam jati diri dan menambah ilmu anak-anak. Oleh itu, di samping memantau anak-anak menjalankan bisnes kecil-kecilan menternak puyuh, saya mula melatih anak memasak. Idea tercetus bila kebetulan minggu lepas, saya menonton rancangan Junior Master Chef Australia bersama anak-anak. Sungguh teruja melihat kecekapan chef-chef cilik memasak! Anak-anak pun excited. Maka, saya cuba memberikan sepenuh kepercayaan utk anak-anak memasak. Sebenarnya saya risau juga melihat mereka memegang pisau...tapi...We need to trust them with guidance. Alhamdulillah, Irdina dah excellent 'Chef Nasi' :) Ikmal pula sudah dua kali memasak kari ikan. Kali pertama ikmal handle 50%...kali kedua sudah 70%. Insya Allah kali ketiga saya akan bertindak sebagai pemerhati sahaja lah :)
Kari Ikan + kacang bendi masakan pertama 'Junior Masterchef Ikmal'. Yummy!

Soalan: Dari manakah Ikmal mendapat kacang bendi segar untuk dicampurkan dalam kari tadi?
Ladies finger hasil tuaian tanaman sendiri!

Kacang bendi dalam pasu dibajai tinja / taik puyuh. By product Quail Ville.
Sayur organik la ni...No chemical :)


Time saya berseminar di KL, Irdina sempat whatsapp gambar ni...Rupa-rupanya mereka google resepi pancake di internet. Dunia pada hari ini kan, dengan kemajuan IT ini, maklumat di hujung jari. Jika kuat nilai dalaman anak-anak, insyaAllah mereka akan pergi ke laman web yang memberi manfaat. Untuk menanamkan nilai dalaman yang teguh dengan iman dan amal, saya akui ianya TIDAK MUDAH. Saya sedang berusaha ke arah itu. Saya doakan semoga rakan-rakan berjaya dalam mendidik dan menghasilkan anak-anak yang bergelar mukmin profesional. Mohon doakan saya juga ok :)

Now, untuk menghasilkan mukmin profesional, seboleh mungkin kita serapkan unsur iman dalam apa jua aktiviti yang anak kita lakukan. Ada kalanya ketika menggoreng tangan ikmal terkena percikan minyak. Irdina pun mengadu juga apabila tangannya panas memegang sudip atau senduk...Pada ketika inilah, saya akan kaitkan panasnya neraka berbanding api di dunia. Mengikut kata ustazah Siti Nurbahyah,  kepanasan api di dunia ini adalah berasal daripada api di neraka yang sebesar lubang jarum sahaja yang diambil oleh Malaikat Jibrail. Itupun sudah disejukkan di dalam lautan kalau saya tak silap. Itupun masih panas. Nauzubillah...semoga kita dijauhkan...

Mama: Kacau kuah spaggeti ya anti-clockwise dek...
Irdina: Kenak ma? (Kenapa ma?)
Mama: Nabi Muhammad s.a.w. mengacau masakan secara lawan arah jam. Ingat lagik sik, time kita pergi umrah dolok? Kita tawaf pun pergerakkannya 'melawan arah jam'. Mesti ada hikmah di sebalik semua ya. Sunnah nabi, kita ikut jak dek. Insya Allah, pasti ada kebaikkannya.

Jangan lupa ajarkan anak-anak, segalanya bermula dengan Bismillah dan Selawat ke atas Nabi.

Mama: Setiap kali masak, mama sentiasa doa untuk famili..."Ya Allah, Ya Tuhanku, jadikanlah makanan ini menyihatkan tubuh badan kami sekeluarga, menyembuhkan penyakit kami, memberikan kami minda yang sihat. Semoga dengan tubuh badan dan minda yang sihat, mudah untuk kami melakukan ibadah formal dan tidak formal, mudah kami menuntut ilmu yang bermanfaat. Amiin Ya Rabb"

Kesimpulannya, apa jua aktiviti kita bersama anak-anak, pastikan ada unsur islam yang kita terapkan. Semoga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat. Semoga akan lahir lebih ramai mukmin profesional satu hari nanti. Amiin Ya Rabb!

Emas, Emas Juga.
Nak beli emas dan perak, hubungi saya. 
Kalau boleh, jadikanlah saya introducer anda. Nyatakan nama penuh dan kod saya (PG014952) sebagai introducer pada kali pertama anda membeli emas PG. Percayalah, jarak bukan pemisah. Walau di mana anda berada, saya masih boleh service, insya Allah. Bila saya menjadi introducer anda, anda adalah tanggungjawab saya, maka saya akan berikan service maksimum.

Ingat PG, Ingat CikguEmas.
019-8899467 (boleh whatsapp)
Haryati Binti Mohd. Sarkawi
Master Dealer PG014952

Didik Anak Berniaga Seawal Usia

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Apakah rancangan anda untuk masa depan  anak-anak? Sejujurnya saya tidak mahu anak-anak saya makan gaji. Cukuplah saya dan suami sahaja yang makan gaji. Semoga 'makan gaji' tidak menjadi 'genetik' keluarga saya. Saya sedang cuba untuk set kan minda anak2 untuk menceburi bidang ekonomi dan perniagaan. Bukankah Nabi Muhammad saw pernah bersabda bahawa sesungguhnya 90% daripada peluang pekerjaan adalah dalam sektor perniagaan!

Makan gaji risikonya memang sangat rendah. Setiap hujung bulan pasti akan ada duit gaji masuk. Berbeza dengan org yang bekerja sendiri, bisnes sendiri...setiap hari mereka perlu berusaha lebih untuk memastikan ada keuntungan dan memastikan pendapatan bulanan mereka melebihi liabiliti. Justeru itu, saya kira kebergantungan orang yang bekerja sendiri kepada Allah akan jauh lebih tinggi berbanding orang yang makan gaji.

Dari pengamatan saya, setinggi mana pun pangkat individu yang makan gaji itu, beliau tetap akan bekerja di bawah telunjuk majikan. Pekerja yang makan gaji tidak bebas membuat keputusan sendiri. Jika majikannya pula jenis yang garang dan tidak rasional maka selalu stresslah pekerja tersebut. Stress ini pula akan mengundang pelbagai penyakit seperti darah tinggi, sakit jantung dan kanser.

Untuk saya yang sudah berumur 40 tahun ini mungkin agak lewat untuk mengubah haluan pekerjaan diri. Lagipun saya kira mengajar sudah sebati dalam diri saya. Saya memang suka mengajar tapi saya tidak suka dengan tugasan guru yang banyak dibebani dengan kerja2 perkeranian dan bukannya core business. 

Mama: Mun boleh, dah besar kelak, Ikmal & Dina ibohlah kerja makan gaji. Mama percayak anak-anak mama mampu untuk cipta kerja dirik mpun. Aim untuk jadi enterpreneur oneday. 

Adek : Apa kelebihannya ma? 

Mama : Enterpreneur boleh create peluang pekerjaan..boleh bekerja mcm Steve Jobs dan Mark Zuckerberg. Bila dah jadi enterpreneur, kitak duak boleh buat peraturan dirik mpun utk pekerja-pekerja. Contohnya solat duha berjemaah sebelum mula bekerja, solat zuhur n asar berjamaah di surau milik syarikat...insentif mengerjakan umrah untuk pekerja paling cemerlang...

Itulah antara dialog biasa saya bersama anak-anak. Tapi bagaimana mungkin mereka menjadi enterpreneur kalau bakatnya kita tidak gilap di usia muda. Sebagai seorang ibu, saya juga sebenarnya risau apabila melihat anak-anak saya gemar dan ketagih bermain komputer games. Jika anak-anak terlalu banyak bermain pc games, anak-anak kita akan kurang softskillnya. Boleh menjadi seperti robot tanpa perasaan...

Akhirnya saya come out dengan satu idea. A 'realiti games ' yang diolah dpd pc games. Saya namakan games ini sebagai 'Quail Ville'. Dua bulan lepas, kami sepakat untuk serius set up bisnes penternakan puyuh. Saya bertindak seperti share holder yang mengeluarkan modal. Ikmal (13 thn) saya lantik sebagai Production Manager.  Irdina (11 tahun) pula memegang jawatan sebagai Account Manager.  

Sebagai Production Manager,  Ikmal bertanggungjawab memastikan stok puyuh dan telurnya cukup-cukup utk pasaran. Kalau terlalu sedikit, sayang nanti hilang customer.  Kalau berlebihan, nanti harga akan drop pula.  (Sama mcm emas juga hehe). Saya siap keluarkan modal untuk membeli incubator galakkan bagi menetaskan telur puyuh. Wang keluar dan masuk pula direkod oleh Account Manager dalam buku lejer. Resit beli dan jual pun sentiasa dipastikan ada dan dilfailkan.

Alhamdulillah, setakat ini sudah dua kali Irdina dan Ikmal menjual puyuh. Wang masuk sudah mula ada. InsyaAllah minggu depan,  telur puyuh akan sedia untuk dijual kepada kawan2 di sekitar Kuching..

Kesimpulannya: 
Bisnes kecil-kecilan puyuh ini mampu:
1. Melatih anak-anak sikap bertanggungjawab, berdikari, bekerja sama serta sifat sayangkan makhluk Allah. 

2. Memberi pengalaman 'hidup sebenar'. Quail Ville seolah-olahnya seperti sebuah syarikat peniagaan sebenar.

3. Menanamkan sifat suka memberi dan berdekah dalam diri anak2.  Setiap awal pagi selepas solat subuh, anak-anak akan memberi makan puyuhnya dulu. Itukan contoh sedekah kepada makhluk Allah. Plan saya lagi, untung puyuh ini juga akan disedekahkan sebagiannya. Alangkah seronoknya bila anak- anak dapat bersedekah dengan wang hasil titik peluhnya sendiri. Subhanallah.

4. Jika ada untung lebih nanti, , insya Allah ianya akan ditukarkan  ke bentuk emas dan perak fizikal.

Semoga apa yang saya kongsi hari ini memberi manfaat kepada semua. Semoga anak-anak kita boleh membesar dengan kreatif dan inovatif diiringi dengan nilai sahsiah yang tinggi.  Amiin.

Emas Emas Juga. ..

Haryati Binti Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
0198899467 (boleh whatsapp)

P.s. gambar di bawah saya akan edit lagi susunannya bila saya balik. Now saya di kl menghadiri seminar kreativiti dan inovasi kurikulum. 


Baby puyuh yang sangat kiut...
Semua bil disimpan dan direkod Oleh Account Manager, Irdina Hani (11 tahun)
 Baby puyuh menetas dalam Incubator

Bekas makanan ini Production Manager, ikmal Hakimi (13 thn) yang cipta :)
Ini pun kerja production manager dibantu oleh account manager :)

Gold Rush! Jalan pintas menjadi Priority Dealer!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Promosi terhebat hujung tahun Public Gold. Dengan belian mana2 kombinasi 250g emas keluaran Public Gold baik dinar atau pun gold bar ataupun barang kemas, ANDA layak bergelar Priority Dealer (PD). Rebut peluang keemasan ini kerana jika tiada promosi, untuk menjadi PD customer perlu membeli rm100k. 250g goldbar PG  hanya berharga rm35k hari ini.
Kelebihan menjadi Priority Dealer:
1. Komisen 1.5% ketika membeli
2. Komisen 0.5% ketika menjual
3. Kemudahan internet lock harga ketika membeli dan menjual 24jam sehari wpun ketika cuti umum atau hujung minggu
Untuk lebih pencerahan, hubungi saya di
Haryati Binti Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
0198899467

Tabung Sedekah Keluarga - Jom Amal "1 Keluarga, 1 Tabung Sedekah"

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Pada setiap minggu, hari yang saya sentiasa nantikan ialah hari Jumaat. Penghulu segala hari. Artikel ini sepatutnya saya tulis semalam iaitu Hari Jumaat tetapi masa tidak mengizinkan. Semalam saya breakfast sambil membuka tabung sedekah keluarga.  Alhamdulillah. Tabung sedekah ini biasanya suami dan anak-anak buka pada malam Jumaat yang mana pada keesokkan harinya suami saya akan wakafkan hasil tabung ini. Ada masanya Ikmal akan sedekahkan di Masjid Institut Perguruan Batu Lintang, Kuching ketika Solat Jumaat.

Tabung sedekah ini bebas diisi, tidak kisah berapa amountnya pada bila-bila masa.
Sedikit-sedikit sehari, sekali sekala buka tabung sedekah famili ini, banyak juga hasilnya.


Tabung sedekah Keluarga? Apa benda tu cikgu?

Sebenarnya idea mewujudkan tabung sedekah ini telah dikongsikan oleh Ustazah Nurhafizah Musa dalam rancangan Usrati di Radio Ikim. Idea ini saya kira sangat praktikal. Rugi kalau tidak dimulakan. Alhamdulillah, tabung ini membolehkan kami sekeluarga bersedekah pada bila-bila masa terutamanya pada awal pagi. Saya letakkan  tabung ini di ruang tamu dekat dengan TV dengan harapan ianya dapat mengingatkan ahli keluarga untuk sentiasa bersedekah. Sebagai ibu yang sentiasa mendoakan anak-anak menjadi muslim profesional satu hari nanti, no doubt saya selalu menerangkan kepada anak-anak kelebihan bersedekah. 

Mama: Besar ganjaran orang bersedekah, Mal...dek.. Mun boleh sedekahlah awal pagi. Mun dapat sedekah bertapok lagiklah besar ganjaran Allah berik. 
(Besar ganjaran orang bersedekah, Mal...dek.. Kalau boleh bersedekahlah pada awal pagi. Kalau dapat sedekah secara bersembunyi tanpa orang lain sedar, semakin besar ganjaran Allah beri.)

Alhamdulillah, saya pernah nampak adek mengisi tabung secara sembunyi-sembunyi. Lucu juga melihat dia tertoleh ke kiri dan tertoleh ke kanan untuk memastikan tiada siapa nampak perbuatannya. Alhamdulillah...semoga anak-anakku dan seluruh ahli keluargaku istiqamah dan terus memberi Ya Allah. Amiin.



Menurut kata Ustazah Leza Juni, ustazah di sekolahku, waktu ketika bersedekah itu adalah waktu doa mustajab. Di Malaysia tidak ada tempat yang doanya mustajab, tidak seperti di Raudhah, Masjid Nabi di Madinah ataupun di Hijir Ismail, Mekah. Allah Maha Besar...Maka, kita yang jauh dari Arab Saudi diberi kelebihan memiliki WAKTU doa mustajab...contohnya ketika berpuasa, ketika hujan turun...tapi musim panas bagaimana pula? Haa...itulah kelebihan bersedekah. Kita cipta sendiri waktu doa mustajab. Maka, perbanyakkanlah doa ketika kita bersedekah, insya Allah makbul. Yakinlah! :)

Jom kawan-kawan, mari kita mulakan setiap hari dengan memberi...
*credit to Ustazah Nurhafizah Musa pendakwah di radio ikim atas perkongsian hebat ini...subhanallah. 

Semoga Allah menjadikan kita golongan yang suka bersedekah dan berwakaf. Semoga ianya menjadi asbab untuk kita meraih kasih sayang Allah sentiasa.
Amiin Ya Rabb!

Emas, Emas juga,

Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
0198899467
(Whatsapp saya kalau nak beli ok)

Promosi Sempena Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidiladha. Jika mampu, mari kita sama2 rebut peluang untuk mendapat pahala special setahun sekali sahaja ini dengan melakukan ibadah korban. Kalau anda masih tercari2 di mana saluran untuk ibadah ini saya cadangkan anda menggunakan perkhidmatan EZ Qurban ataupun Qurban 4Life oleh muslimaidasia.com.

Bagi saya dan suami Alhamdulillah kami telah peruntukan qurban kami pada minggu lepas. Alhamdulillah,  tahun ini kami mampu mempertingkatkan jumlah qurban kami. Alhamdulillah.  Rezeki yang Allah anugerah kan kepada kami sekeluarga semakin bertambah. Hidup semakin bahagia. Alhamdulillah.  Semoga rakan pembaca pun begitu juga. 

Sempena bulan istimewa ini Public Gold melancarkan promosi istimewa sebulan. Setiap belian mana2 kombinasi 100g goldbar bunga emas akan melayakkan anda menjadi dealer Public Gold. Belian ini boleh dibuat secara fullpayment ataupun easy payment purchase (epp).  Jika berminat untuk membeli emas or perak PG, segera hubungi saya di 0198899467.

Harga emas 1 dinar pagi ini sekitar rm588. Harga drop berbanding bulan lepas, 1 dinar pernah mencecah rm656. Jika mampu membayar rm150 sebulan, belilah 1 dinar secara epp. Dalam masa 4 bulan anda akan dapat 4.25g emas 916 iaitu 1 dinar. Jika anda menggunakan perkhidmatan ini secara berterusan, insyaAllah dlm masa setahun anda akan dapat sekurang2nya 3 keping 1 dinar. Wallahu a'lam.

Kesan Daripada Keputusan FOMC ke atas Harga Emas Dunia

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Kesan daripada "No Taper", minggu lepas, jika anda meletakkan diri anda sebagai "trader" dalam urusniaga emas fizikal Public Gold, anda boleh menikmati 4-5% keuntungan insentif dengan hanya 3 hari "trading" emas fizikal.

RM sedikit stabil dari 1 dollar =RM3.24 mencapai RM3.16 Rabu minggu lepas mempercepatkan membeli item yang sama dengan modal yang sama.

Picture: Kredit To Tsma Mukmin

Saya boleh buat kesimpulan bahawa jika RM kita kukuh seperti sekarang, adalah lebih elok kita menambah stok emas fizikal kita. Beli extra kalau mampu. Nanti bila-bila, RM lemah, harga emas pastinya akan naik tinggi. Pada masa itu bolehlah jualkan emas yang kita beli "extra" tadi.


Untuk harga emas terkini, klik di sini:

Untuk cara mendaftar sebagai pelanggan Public Gold secara percuma, klik di sini:

Untuk cara beli dan lock harga emas online:

Bulan September ini ada promosi. Beli mana-mana produk emas 916 iaitu PRODUK DINAR, I-SERIES berjumlah RM15k dalam 1 resit, anda layak menjadi dealer Public Gold. 

Untuk pencerahan tentang emas dan perak, hubungi saya. 
InsyaAllah saya bantu dan terangkan ilmunya free of charge :)

Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
0198899467 (whatsapp n sms)
www.CikguEmas.com

Harga Emas Drop Lagi! September 2013!

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah. It's Friday again. Penghulu segala hari. Semoga amalan kita hari ini lebih berkat. Semoga MURAH rezeki kesihatan, rezeki masa, rezeki ilmu, rezeki harta kita.

Jika rezeki kami masih di langit diturunkanlah Ya Allah. Jika rezeki kami di muka bumi keluarkanlah Ya Allah. Jika rezeki kami jauh dekatkanlah. Jika rezeki kami sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah...

Semoga aset dunia dan aset akhirat kita dan keluarga bertambah. Semoga Allah gerakkan hati kita untuk mengambil tindakan yang tepat pada masa yang tepat. Semoga segala tindakan kita mampu mendekatkan kita ke jalanNya. Amiin Ya Rabb!


*harga emas turun lagi dan sudah berjaya memecah tembok usd1320. Jika kawan2 masih dilema, cadangan saya ambik wuduk, kerjakan solat istikharoh. Itulah yang terbaik. Sesungguhnya semua harta yang kita milikki sekarang, bukanlah hak milik mutlak kita. Kita hanya menguruskannya. Maka uruskanlah dengan cara terbaik dan sentiasa ingat untuk berkongsi hasilnya dengan community. InsyaAllah, Allah akan gantikan dengan rezeki yang lebih melimpah ruah! Yakinlah.

Untuk harga emas terkini, klik di sini:
https://publicgold.com.my/referral/PG014952/165121

Untuk cara mendaftar sebagai pelanggan Public Gold secara percuma, klik di sini:

Untuk cara beli dan lock harga emas online:

Bulan September ini ada promosi. Beli mana-mana produk emas 916 iaitu PRODUK DINAR, I-SERIES berjumlah RM15k dalam 1 resit, anda layak menjadi dealer Public Gold. 

Untuk pencerahan tentang emas dan perak, hubungi saya. 
InsyaAllah saya bantu dan terangkan ilmunya free of charge :)

Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
0198899467 (whatsapp n sms)
www.CikguEmas.com

Kenaikan Harga Minyak Ron 95, RM0.20/liter...Apa tindakan anda?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Kenaikan harga minyak minggu lepas walaupun hanya 20sen, merupakan 10.5% daripada harga asal iaitu 1.90. Bagaimanakah cara nak kira untuk dapat 10.5%?

Peratus kenaikan = (RM0.20/RM1.90) x 100% = 10.52%

Belanja minyak kereta saya sebulan adalah sekitar RM200 sebulan. Agak-agaknya bulan ini berapakah perbelanjaan minyak kereta saya? Begini cara mengira anggarannya:

Bayaran minyak bulan ini (campur kenaikan harga) = RM200 x 110.5% = RM221.00
Maka dalam masa setahun, extra saya spend untuk petrol sahaja ialah RM21 x 12 = RM252.

Kenaikan harga barang ini secara tidak langsung menunjukkan kadar inflasi. Jika harga minyak naik 10.5%, tidak mustahil harga barangan yang lainnya juga akan meningkat. Ini kerana, harga minyak akan mempengaruhi kos pengangkutan. Maka, apakah kesannya inflasi ini terhadap duit yang kita simpan di bank?

Jika tahun ini dividen bonus ASB kita 10%, adakah kita sudah benar-benar untung? Fikir-fikirkan.
Dengan kenaikan harga minyak sebanyak 10.5% ini, sebenarnya kita dapat pulangan negatif 0.5%.
Negatif itu bermaksud, nilai wang yang simpan tadi menyusut sebanyak 5% akibat faktor kenaikan harga tadi.

Credit to Mat Ijie yang whatsapp kan ini di Group Cikgu Emas...haha!

Bagi saya adalah tidak wajar kita hanya complain sahaja. Harga sudah dinaikkan. Apa mungkin harga akan drop semula? Lainlah kalau harga emas jangka sederhana. Ada masa harga naik (seperti sekarang)...ada masa harga drop seperti bulan Jun dulu. Nasihat saya untuk rakan-rakan, cuba kaji semula budget keluarga. Ada 2 cara penyelesaian:
1. Berjimat cermat
2. Tambahkan punca pendapatan keluarga

Tips Berjimat:
1. Kurangkan bil air dan elektrik
- Mungkin kalau dulu sebelah malam kita pasang 5 lampu, sekarang boleh kurangkan kepada 3. 
- Takung air wuduk kita untuk menyiram bunga/cuci toilet
- Mesin baju bila mesin dah betul penuh (jimat air/elektrik & detergen)

Tips Tambah punca pendapatan keluarga
- Cipta side dan pasif income (ini boleh google - sure banyak cadangan)
- Banyakkan sedekah :)
- Tanam sayur dalam pasu seperti yang saya lakukan sekarang...Psst...Saya bukanlah kategori pekebun yang konsisten...semoga kali ini semangkat naik 20sen ini sampai mengeluarkan hasil :)

Baru sebentar tadi hujan lebat, so tak perlulan menyiram sayur petang nanti. 
Dalam masa 3 minggu lagi, insya Allah, kangkung itu sudah boleh ditumis belacan :)

Last but not least, jangan lupa asingkan sekurang-kurangnya 10% daripada duit gaji untuk disimpan. Sebaik-baiknya dalam bentuk emas. Jika 10% anda sekitar RM150+, hubungi saya segera untuk lock 1 dinar secara EPP. Bayar RM150+ setiap bulan selama 4 bulan untuk memiliki 1 dinar.

Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
019-8899467 (boleh whatsapp)
cgharyati@gmail.com


Kaut Untung Lagi...Alhamdulillah, Syukur Ya Rabb!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Sudah hampir 2 bulan saya tidak menaip sebarang artikel di web. Saya juga ada menerima email daripada pembaca setia www.CikguEmas.com bertanyakan berita. Saya sekeluarga alhamdulillah sihat. Berkekalan dan bertambah sihat kerana sekarang kami mengamalkan pemakanan sunnah (habbatussauda dan zaitun softgel - kalau berminat hubungi saya). Alhamdulillah. Kesyukuran yang tidak terhingga. Sesungguhnya nikmat kesihatan dan kebahagiaan itu tiada tandingannya dengan berkilo2 emas dan perak yang kita miliki. Subhanallah!

Sebenarnya walaupun tidak menaip di web, saya sentiasa aktif membimbing anak2 didik cikgu emas di group whatsapp dan facebook personal saya. Baiklah, apa yang terkini dalam hidup saya? Banyak yang nak dikongsikan di sini. Baru sekejap tadi saya lock jual emas yang saya beli bulan lepas apabila mendapati saya sudah untung. Alhamdulillah.


Saya tetapkan pendirian dan nekad untuk menjualkan emas ini walaupun seperti biasa hati saya sebelum itu berbelah bahagi. Biasalah, saya juga manusia biasa yang tidak lepas daripada perasaan takut dan tamak. Maka, saya jual emas ini sebagai satu usaha untuk meneutralkan rasa tamak dan takut ini. Untung ini, insyaAllah saya akan terus infaqkan pagi ini juga. Semoga segala urusan akan dipermudahkan Allah. Amiin.

Now, berapakah peratus untung bersih termasuk komisen saya?

Diringkaskan cerita, peratus untung dan jumlah untung untuk setiap item adalah seperti berikut:

250g : 3% (RM1129)

10 dinar : 4.5% (Rm539)
50g : 3.5% (Rm262)

Maka total untung dalam 1 bulan ini utk 3 item yg sudah saya jual online tadi ialah RM1930


Perhatikan, walaupun peratus untung hanya 3-4.5% tetapi jika kita beli emas dgn volume yg besar maka dlm bentuk RM nilainya besar. Saya beli emas ini dengan islamic loan bank rakyat yang kadarnya 3.25% setahun. Urusniaga ini pun sudah dpt cover charge loan tersebut. Tahun ini saya sudah buat jual beli beberapa kali. Kalau katakan peratus untung setahun saya 15%, tolak 3.25% saya dah dpt 11.75% setahun. Bukankah itu untung namanya. Guna loan (other people money OPM) to generate MY PASIVE INCOME.

Saya yakin jika kita buat jual beli dan setiap kali untung cepat2 infaqkan, insya Allah, rezeki akan berganda2 Allah bagi. Yakinlah.

Btw, harga naik kejap ini adalah kerana isu syria. Setakat bacaan saya tadi, Rusia mengesan ada peluru berpandu dilancarkan di laut Mediterranean. Dengar khabarnya, itu adalah latihan ketenteraan negara kuasa besar yang satu lagi...Maka, harga emas naik kejap. So di sinilah dealer PG boleh kaut untung kalau mahu. Jual kejap emas di tgn. Nanti drop beli balik. Apapun, jika betul perang, harga emas boleh meroket naik. Wallahu a'lam.

Jika anda perlu mentor yang praktikal, sms/whatsapp me:
019-8899467
Jika anda melantik saya menjadi introducer, jika anda ada whatsapp, insya Allah saya akan add anda dalam group whatsapp saya yang saya update hampir setiap hari.

Klik di sini untuk view harga emas semasa dan mendaftar secara PERCUMA sebagai pelanggan Public Gold:  http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121
(jangan lupa tekan login di sudut kanan atas dan klik register)

Bulan September ini ada promosi, beli RM15,000 produk DINAR/I-SERIES/D-SERIES/kombinasi, anda layak menjadi dealer dan akan mendapat komisen sebanyak 1%. Ingin menjadi dealer, cepat sms/whatsapp saya.

Emas, Emas Juga...
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
H/p : 019-8899467
Email: cgharyati@gmail.com


'Kecairan' /Liquidity Emas Lebih Tinggi Berbanding Hartanah. Benarkah?

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,


Alhamdulillah, hasil buyback semalam sudah Public Gold masukkan ke dalam akaun saya hari ini. Cuba bandingkan jika anda menjual Mutual Fund anda? Berapa harikah tempoh duit akan masuk dalam akaun anda? Pastinya bukan sehari duakan? Bukan juga tiga empat hari! Sebab itulah bagi saya, emas fizikal ini memang pilihan yang tepat, untung cepat, risiko sangat minima, liquidity nya pula sangat tinggi. 


Apa maksud 'liquidity'? Kecairan? Kecairan bermaksud keboleh-upayaan untuk pelaburan anda itu ditukarkan semula kepada wang tunai pada bila-bila masa. Manalah tahu tiba-tiba anda memerlukan wang tunai dalam keadaan yang terdesak. 
Terbukti, amat mudah untuk saya tukarkan emas seberat 250g kembali ke bentuk wang. Lock harga nak jual online, bawa emas ke branch senyap-senyap dalam masa 24 jam, keesokan harinya wang akan dimasukkan ke dalam akaun. Orang tak tahupun anda menjual emas, sebabnya tak perlu iklan & emas seberat 250g bahkan 500g masih muat masuk dlm poket seluar!


Adakah rumah/hartanah mempunyai kecairan yang tinggi? Ya kalau rumah anda berada di lokasi yang strategik. Walaubagaimanapun, anda perlu iklankan dulu, naikkan notis supaya semua orang tahu. Perlu lagi khidmat lawyer (kena bayar upah lawyer le pulak!), tanda tangan beberapa dokumen dan pastinya proses 'mencairkan' rumah ini akan mengambil masa yang lebih panjang!


Kesimpulannya emas atau rumah kedua-duanya adalah aset.
Yang mana satu pilihan anda? Kedua-duanya adalah kelebihan!
Apapun pilihan anda, anda MESTI ada ilmu.

Jika anda perlu mentor yang praktikal, sms/whatsapp me:
019-8899467
Jika anda melantik saya menjadi introducer, jika anda ada whatsapp, insya Allah saya akan add anda dalam group whatsapp saya yang saya update hampir setiap hari.

Klik di sini untuk view harga emas semasa dan mendaftar secara PERCUMA sebagai pelanggan Public Gold:
http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121
(jangan lupa tekan login di sudut kanan atas dan klik register)

Bulan Julai ini ada promosi, beli 25 dinar anda layak menjadi dealer dan akan mendapat komisen sebanyak 1%. Ingin menjadi dealer, cepat sms/whatsapp saya.

Emas, Emas Juga...
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
H/p : 019-8899467
Email: cgharyati@gmail.com

RM33,833 dah masuk dalam maybank saya. Urusniaga dalam masa 2 minggu ini memberikan saya pulangan sebanyak 4.3%. Jika anda Normal dealer, urusniaga yang sama akan memberikan anda 3.3%. 

Jika berdisiplin membeli dan menjual, insyaAllah untung setahun akan melebihi daripada dividen & bonus ASB. Itulah target saya! Yang bestnya setiap kali mendapat untung, saya mempunyai extra income untuk diberikan balik kepada ummah. Jom kita sama2 menyumbang kepada orang yang berhak. Sesungguhnya sentiasa terdapat hak orang lain di dalam harta kita!

Saya Untung 4.13% dalam masa 2 minggu! Tak Percaya?


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, sempat lagi saya menaipkan sesuatu di laman blog sebelum berangkat ke sekolah pada pagi ini. Maaf kerana terlalu sibuk lately. Pada kesempatan ini, saya dan keluarga ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadhan kepada semua kaum muslimin dan muslimat walau di mana anda berada. Semoga Ramadhan kali ini mampu melatih diri kita untuk istiqamah beramal. Dalam pelaburan emas ini, suka saya sinonimkan Ramadhan seumpama ketika harga emas drop dgn banyaknya dan kita punya wang yang banyak utk membelinya. Subhanallah, jika kita gembira sakan menambah stock emas ketika harga drop dengan banyaknya, sesungguhnya ganjaran yang Allah janjikan kpd hambanya pada bulan Ramadhan berganda-ganda lebih banyak daripada itu! Masya Allah. Jom kita sama-sama restock ganjaran Allah sebanyak2nya!

Alhamdulillah, semalam 2nd day of Ramadhan. Terbukti Ramadhan datang bersama rezeki yang melimpah. 2 minggu lepas saya membeli goldbar 250g dengan harga Rm33293. Pagi semalam, saya menjual emas yang sama dengan harga rm33833. Berapakah keuntungan saya dalam masa 2 minggu?

1. Untung harga naik (kalau bukan dealer pun dapat ni...)
= 33833 - 33293 = 540
2. Komisen dealer time beli
= 33293 x 2% = 665
3. Komisen dealer time jual
= 33833 × 0.5% = 169

Total untung
= 540+665+169 = 1374

Berapa peratus tu?
(1374/33293) × 100% = 4.13%
Dlm masa 2 minggu aje! Syukran!

Bandingkan dengan ASB? 8-9% SETAHUN! Mana lebih untung? 4.13% dalam masa 2 minggu atau 9% dalam masa setahun? Hehe...
Baru-baru ini saya bersembang dengan seorang kawan. Dia bangga sebab membuat loan ASB.
Katanya setiap tahun dapat untung dividen dan bonus.
Saya pula memberitahunya dengan ilmu emas yang saya ada kurang untung rasanya kalau saya membiarkan wang di ASB. Saya juga membuat personal loan tetapi wang itu saya gunakan untuk membeli emas dan saya akan grab peluang yang ada. Ingin tahu lebih bagaimana personal loan menjana keuntungan dalam pelaburan ini, hubungi saya segera ok. Insya Allah, saya bantu...

Bulan Julai ini ada promosi, beli 25 dinar anda layak menjadi dealer dan akan mendapat komisen sebanyak 1%. Ingin menjadi dealer, cepat sms/whatsapp saya.

Sila Klik di sini untuk daftar secara PERCUMA,
http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121

Emas, Emas Juga...
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
H/p : 019-8899467
Email: cgharyati@gmail.com




Alhamdulillah, lebih banyak kita untung, lebih banyak peluang untuk kita membantu ummah. Insya Allah.

Ramadhan 25dinar Offer Menjadi Dealer

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Bulan Julai ini sempena menyambut Ramadhan, Public Gold mengadakan promosi Beli 25 dinar layak automatik menjadi dealer. Anda boleh beli mana-mana kombinasi dinar yang penting minimumnya ialah 25 dinar untuk melayakkan anda mendapat komisen 1% sebagai dealer.

Sila klik dan mendaftar sebagai pelanggan Public Gold secara percuma di link ini:
https://publicgold.com.my/referral/PG014952/165121


Saya menggalakkan anda membeli kombinasi 2 keping 10 dinar dan 1 keping 5 dinar untuk layak menjadi dealer. Kenapa bukan 25 keping 1 dinar? 
Jawapannya ialah spread untuk 10 dinar dan 5 dinar adalah lebih kecil berbanding 1 dinar. Lebih kecil spread lebih cepat anda untung dan lebih banyak anda untung.


Untuk layak menjadi dealer selalunya pelanggan perlu membeli item Public Gold sebanyak RM20k dalam satu resit. Tapi dengan offer 25 dinar ini, anda spend sekitar RM14k sahaja. Boleh buat easy payment lagi. Bayar 4 kali dalam masa 4 bulan!

Hubungi saya segera sms/whatsapp/call/email,
Haryati Mohd Sarkawi
019-8899467
cgharyati@gmail.com 

Buyback Dlm Tempoh 3 hari Bekerja & Untung Sekitar 2.5%!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Entri kali ini simple aje. Weekdays seperti ini, kerja sekolah saya perlu diutamakan. Oklah, saya nak inform kawan-kawan. Jam 2 pagi ini, saya baru buat sell back dan untung sekitar 2.5%. Sebenarnya pada hari Jumaat minggu lepas 28/6/13, semasa harga 1dinar rm549, saya beli goldbar 250g dengan harga RM33193

Jam 2 tadi ketika harga 1 dinar RM575, Pg Buy untuk 250g ialah RM33205.
Saya nekad untuk menjualnya. Saya sudah untung = 2%+0.5%=2.5%

Nak tunggu lagi?
Kalau saya nak tunggu, memang harga boleh naik. Tetapi jangan lupa harga boleh drop juga. Bagi saya untung sedikit tapi berkali-kali, insya Allah akan lebih untung. Kenapa pulak? Bagi saya sebahagian daripada untung yang sedikit ini, kita boleh wakaf untuk aset akhirat. Serentak dengan itu saya yakin rezeki kita akan lebih subur dan akan berganda. Percayalah kepada janji Allah dalam Surah Al-Baqarah yang maksudnya begini, "Perumpamaan kebaikan yang diusahakan adalah ibarat seperti 1 biji benih yang ditanam, ia menumbuhkan 7 tangkai, setiap tangkai ada 100 benih" Insya Allah. Cubalah...




Transport utk 250g di Kuching ialah RM100. Lepas tolak transport untung bersih saya ialah RM729. Ok ape...beli pada Jumaat 28/6/13. Jual pada selasa 2/7/13. Untung utk tempoh 3 hari bekerja. Cuba compare dengan ASB...Setahun...baru dpt 8-10%! Duit saya dapat ini, saya disiplin simpan dlm asb dulu...nanti harga cantek beli lagi...kan dpt 2 dlm 1 :)

Emas, Emas Juga...
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
H/p : 019-8899467
Email: cgharyati@gmail.com



Bulan Julai ini ada promosi, beli 25 dinar anda layak menjadi dealer 

dan akan mendapat komisen sebanyak 1%. Ingin menjadi dealer, 

cepat sms/whatsapp saya. 

Sila Klik di sini untuk daftar secara PERCUMA,

http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121 

Saya akan bimbing anda, insya Allah. Sesungguhnya jarak bukan penghalang, saya sudah mempunyai rangkaian dealer-dealer saya di seluruh Malaysia. Alhamdulillah.



Masa Untuk Mula Memborong Emas!

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Its Friday again. Alhamdulillah. Semoga hari ini rakan-rakan pembaca sekalian lebih ceria dan semoga segala urusan kita pada hari ini Allah permudahkan. Untuk rakan-rakan pelabur emas yg masih tebal cash di tgn pasti happy sebab harga makin drop. Selepas menjadi dealer PG selama 2 thn (since 2011), saya sentiasa mengkaji secara peribadi ttg pgerakan harga emas. Saya boleh buat kesimpulan tidak kira berapa banyak ilmu emas yg kita ada dan betapa mahirnya kita dgn analisis teknikal, gerak hati yg betul dlm membuat keputusan jauh lebih penting daripada segalanya. Maka di mana saya nak pergi seminar tentang gerak hati yang betul? Haha...manalah ada seminar yang sebegitu rupa. Kalau hendakkan gerakkan hati yang tepat, maka berkursuslah dengan yang 'empunya' hati kita. Maka, siapakah 'tuan' hati kita? Tiada lainnya...Allah Maha Besar. Maksud saya, kita perlu sentiasa ada hubungan yang akrab dengan Allah. Kalau mampu, pastikan Allah dan Rasulullah saw sentiasa di hati. Saya masih dalam proses perubahan ke arah itu. Semoga kita mampu sama-sama istiqamah. Dalam apa jua keputusan yang kita ambil, khususnya dalam menjual dan membeli emas ini, jika Allah tidak gerakkan hati kita tepat pada waktunya maka sukarlah utk kita sukses.

Semalam gerak hati saya kuat hendak menjual emas 250g saya ketika harga 1 dinar rm563. Rakan dealer kata kerja 'gila' menjual emas pada masa harga tengah rendah ini. Maka, keputusan ini saya ambil dan inform kepada beberapa orang terdekat dalam hidup saya. Seperti biasa my dearest hubby is my strong supporter! Now 1 dinar sudah rm549. Untuk master dealer mcm saya memang sudah untung komisen untuk lock harga 250g sekarang. Alhamdulillah, kesyukuran yang tidak terhingga ke hadrat illahi kerana gerak hati yang tepat ini. Semalam saya kasi tau dealer2 saya yang berada di seluruh Malaysia di group whatsapp Cikgu Emas, yg saya nekad menjual goldbar 250g saya. Tetapi saya tidak menggalakkan mereka mengikut langkah saya. Why? Sebab risiko sgt tinggi dan risiko itu perlu ditanggung sendiri! Sapa sangka harga nak drop lagi kan...subhanallah...


Oleh itu, saya berpesan kpd rakan dealer n diri saya sendiri...sambil2 menambah aset dunia emas ini, fokuskan juga kpd aset akhirat. Apalah sangat harta dunia ini jika nak dibandingkan dengan syurga Allah. Keyakinan bahawasanya harta/emas yang saya ada ini adalah milik Allah, saya & suami hanya menguruskannya saya, membolehkan saya melakukan urusniaga jual beli emas terus kepada Public Gold ini dengan emosi yang stabil. Alhamdulillah, saya dan suami tetap ceria, boleh tidur lena. Apa maksud saya dengan 'menguruskan emas/harta sahaja'? Begini...dengan ilmu Allah ini, saya buat jual dan beli dan simpan dan jual balik dan beli balik. Ada untung, kita boleh infaqkan. Dengan cara ini, aset akhirat bertambah selari dengan aset akhirat. Cuba amalkan konsep memberi...memberilah...Tuan2 & puan2 akan takjub dengan ganjaran Allah.

Klik di sini untuk view harga emas semasa dan mendaftar secara PERCUMA sebagai pelanggan Public Gold: http://www.publicgold.com.my/referral/PG014952/165121

Untuk video youtube cikguemas:
http://www.youtube.com/channel/UCDKBim2AvHvdt21HP78cMqA?feature=watch

Emas, Emas Juga,
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
019-8899467 (whatsapp/sms/viber)



Jangan lupa ke seminar saya pada malam ini, 

Jumaat, 8.30 malam, 28 Jun 2013 di Branch PG

 Kuching. Lewat sikit tak mengapa. 

Yang penting datang :) Seminar Free Saja Ni!



Seminar Emas Pelaburan Public Gold Bulan Jun 2013

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Setiap bulan Public Gold akan mengadakan seminar untuk mendidik masyarat tentang kepentingan menyimpan emas dan menjadikan emas dan perak sebagai salah satu portfolio pelaburan anda. Saya sendiri merupakan speaker rasmi untuk Public Gold Branch Kuching, Sarawak. 



Apa faedah datang ke seminar ini?

First sekali, seminar ini adalah lebih kepada education mengenai  Asas Simpanan Emas dan Perak Fizikal. Selepas menghadiri seminar ini, anda akan lebih jelas tentang kepentingan memiliki emas dan perak fizikal berbanding dengan buku / passbook gold/silver seperti yang ditawarkan di institusi kewangan. Anda juga akan didedahkan tentang keuntungan lumayan apabila menyimpan emas serta teknik-teknik manipulasi harga emas bagi mendapat lebih keuntungan jangka sederhana.

Berikut adalah jadual rasmi seminar saya pada bulan ini. Kedua-dua nya diadakan pada sebelah malam. Sebelah siang termasuk hari Sabtu pada pertengahan tahun seperti ini selain daripada tugas profesional di sekolah dan di jabatan sebagai Guru Cemerlang Fizik, saya juga agak sibuk dengan aktiviti latih tubi kelas tambahan serta seminar di sekolah lain di sekitar Kuching, insya Allah.

Jumpa anda di sana pada 21 & 28 Jun 2013, insya Allah. 
Kalau boleh whatsapp/sms saya dahulu untuk book tempat ok.

Di website Public Gold, tuan-tuan boleh juga mendapatkan tarikh dan tempat  dan seterusnya menghadiri seminar yang diadakan oleh rakan dealer saya yang lain di seluruh Malaysia. 


Berikut pula adalah semua Jadual dan Tarikh seminar PG di seluruh Malaysia. Semua seminar ini adalah percuma. Oppss...melainkan NDO (New Dealer Orientation). Jika tuan-tuan menghadiri seminar ini, jika ingin saya menjadi introducer, jangan lupa tuliskan nama saya dan kod saya (HARYATI BINTI MOHD SARKAWI - PG014952) di semua dokumen yang diberikan. Dengan itu, saya akan dilantik secara rasminya menjadi introducer tuan dan saya akan bertanggungjawab untuk membimbing tuan dalam pelaburan emas PG ini, insya Allah.






Mungkin lokasi saya jauh daripada lokasi tuan-tuan dan puan-puan, tapi realitinya dalam dunia tanpa sempadan ini jarak bukanlah pemisah. Ada juga yang lokasinya dekat tetapi rasa macam jauh kan :) Apapun melantik introducer atau mentor ini adalah hak tuan-tuan dan puan-puan. Untuk berjaya, pastinya tuan-tuan memerlukan mentor yang aktif dan sentiasa update tuan-tuan tentang perkembangan semasa dan apakah pilihan tidakan yang tuan-tuan boleh buat untuk memaksimumkan keuntungan. Setakat ini, alhamdulillah sudah ada dealer-dealer 'maya' saya di seluruh Malaysia dan Brunei Darussalam yang berjaya. Alhamdulillah...

Emas, emas juga, saya sedia menjadi mentor anda, 
semoga kita sama-sama berjaya. Aamiin...
Haryati Mohd Sarkawi
Master Dealer PG014952
H/p : 019-8899467
Email: cgharyati@gmail.com

Jika nekad menjadikan saya introducer, please sms/whatsapp/email saya untuk 
claim cenderahati CikguEmas.com
Jazakallahu Khairan Kasira
(Semoga Allah swt ganjarkan kepada kamu kebaikan sebanyak-banyaknya)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doa Solat Sunat Duha

"Ya Allah, sesungguhnya waktu duha itu waktu duhaMu, kecantikannya kecantikanMu, keindahannya keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasaannya kekuasaanMu, perlindungannya perlindunganMu.

Ya Allah. jika rezekiku masih di langit, turunkanlah; jika rezekiku di perut bumi, keluarkanlah, jika rezekiku haram, sucikanlah, jika rezekiku sukar, permudahkanlah, jika rezekiku jauh, dekatlah...

Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."
*Marilah kita sama-sama mengerjakan Solat Duha, sesungguhnya fadhilat solat ini ialah pintu rezeki kita akan terbuka luas, insyaAllah.
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CikguEmas.Com - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger